Suomi odottaa kuumeisesti OL3:n sähköä, mutta vaurioituneita pumppuja tutkitaan yhä – "Sitten vasta on korjaustöiden aika"

Selvitystyö on laitostoimittajan ja syöttöpumppujen laitetoimittajan vastuulla, mutta myös TVO osallistuu siihen. Yhtiö ei kommentoi, haetaanko perusteellisilla tutkimuksilla vastauksia myös vastuu- ja korvauskysymyksiin.

| Päivitetty

Olkiluoto 3:n koekäyttöä ovat vaikeuttaneet erityisesti turbiinipuolen erilaiset ongelmat. Myös syöttöpumput ovat sellaisia. Kuvassa laitoksen turbiinihalli syyskuussa.

Olkiluoto 3:n (OL3) turbiinilaitoksen syöttöpumppujen vauriot tutkitaan erittäin yksityiskohtaisesti, vaikka se vie runsaasti aikaa ja vaikka sähkömarkkinat kaipaavat kipeästi laitoksen tuotantoa.

Teollisuuden Voima (TVO) ilmoitti alkuviikolla lisää vaurioselvitysten sisällöstä. Tutkimuksia tehdään monilla eri menetelmillä ja useissa eri laboratorioissa.

Taustalla vaikuttaa halu saada pumput kerralla kuntoon, sekä mahdollisesti myös vastuukysymykset.

Monta tutkimushaaraa

Vaurioissa on kyse muutamien senttimetrien mittaisista säröistä kaikkien neljän syöttöpumpun juoksupyörissä. Osat ovat ratkaisevia pumppujen toiminnalle, ja ilman pumppuja laitokset eivät voi tuottaa sähköä.

Ydinturvallisuuteen pumput eivät kuitenkaan vaikuta.

TVO:n alkuviikolla antaman tiedotteen mukaan juoksupyörä on laserskannattu niin sanottua 3d-mallia varten. Mallia käytetään erilaisissa analyyseissä.

Lisäksi yksi juoksupyöristä halkaistiin, ja osia lähetettiin tutkittavaksi useaan eri laboratorioon. Lisäksi laitospaikalla tutkitaan olosuhteita, joissa pumput ovat laitoksen rakentamisen aikana olleet.

"Turvallisuus edellä"

Venäjän hyökkäyssota on nostanut tänä vuonna rajusti sähkön hintaa, ja lähestyvä talvi lisää sähkön kulutusta. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on varoittanut sähköpulan riskistä, mikä puolestaan voisi johtaa sähkökatkoihin.

OL3:n on toivottu pelastavan ainakin pahimmalta. Kun yhteiskunnallinen paine on näin kova, niin miksi syöttöpumppuja ei rydytty saman tien korjaamaan?

–  OL3:n saaminen sähköntuotantoon on tietysti fokuksessa, mutta ydinvoimalaitoksessa asiat hoidetaan turvallisuus edellä, sanoo TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho.

– Vauriot pitää selvittää perusteellisesti, että ymmärrämme niiden juurisyyn. Sitten vasta on korjaustöiden aika.

Tarkoitettu vuosikymmeniksi

Juuri tutkimusten perusteellisuus selittää esimerkiksi sen, miksi juoksupyörän osia on lähetetty useisiin laboratorioihin. Niissä tehdään osittain jopa samansisältöistä tutkimusta.

Hajauttamiseen on syynsä.

– Kyse on siitä, että emme ole yhden laboratorion lausunnon varassa, Aho sanoo.

Selvityksissä halutaan hänen mukaansa varmistua siitä, että sähköntuotannolle välttämättömät pumput kestävät korjausten jälkeen niin pitkään, kuin on tarkoitus.

Tekniikan asiantuntija kertoivat lokakuun aikana mediassa, että pumppujen olisi pitänyt kestää käytössä vuosikymmeniä.

"Teemme kaikkemme"

Maallikolle tulee intensiivisestä selvityksestä mieleen myös vastuukysymys eli se, kuka mahdolliset lisäviivästykset maksaa ja kenelle.

Mutta onko mukana myös tämä näkökulma – sitä Aho ei kommentoi.

Selvitys on pääosin laitostoimittajakonsortiom ja laitetoimittajan vastuulla, mutta TVO osallistuu Ahon mukaan "merkittävällä panoksella".

– Teemme kaikkemme, että saamme selvitystyöt maaliin, pumput korjattua asianmukaisella tavalla, ettei vastaava pääse toistumaan ja laitoksen takaisin sähköntuotantoon.

Pääsyöttövesipumpuilla pumpataan vettä esilämmittimien läpi ydinvoimalan höyrystimien niin sanotulle sekundääripuolelle. Siellä ydinreaktion tuottama lämpö höyrystää veden, ja höyry puolestaan johdetaan turbiinille. Sen pyörimisliike muuttuu sähköenergiaksi.

Vaikka kyse ei ole varsinaisesta ydintekniikasta, kuuluvat syöttöpumput kokonaisuuteen, jonka rakentamista ja nyt myös korjaamista Säteilyturvakeskus valvoo.

OL3:n pumppuvauriot

OL3 ajettiin alas 11.10. suunnitelman mukaisesti koekäyttöohjelmaan liittyviä huoltoja ja testejä varten.

Katkoksen piti alun perin kestää vain muutamia päiviä, mutta TVO ilmoitti tuolloin, että katkos jatkuu lokakuun loppuun.

Turbiinilaitoksen syöttöpumput kerrottiin yhdeksi korjauskohteeksi.

Viikkoa myöhemmin TVO kertoi, että turbiinilaitoksen kaikista neljästä syöttöpumpusta on löydetty samantyyppisiä vaurioita.

Koekäytön arvioitiin jatkuvan vasta 13.11.

Samalla kerrottiin, että säännöllisen sähköntuotannon alku siirtyy joulukuun puolivälistä kuun lopulle.

Tämän viikon alussa TVO kertoi lisää vaurioiden selvitystyöstä, joka on edelleen kesken.

Uutta arviota koekäytön jatkumisesta tai säännöllisen sähköntuotannon alkamisesta ei ole.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut