Suomi siirtyi poikkeusoloihin – ravintolat menossa ensi viikolla kiinni terasseja myöten

Hallitus voi vielä joutua rajoittamaan liikkumista enemmänkin, pohtii valmiuslain tarvetta keskiviikkona.

Suomessa siirryttiin poikkeusoloihin maanantaina. Poikkeusolojen nojalla hallitus haluaa sulkea ravintolat kolmeksi viikoksi. Samalla valmistellaan rajoituksia ulkona liikkumiseen, jos tartuntatilanteen paheneminen sitä edellyttäisi.

Tartuntatapausten määrä on kasvanut helmikuun loppupuolella erittäin nopeasti. Hallituksen muistiossa todetaan, että pahentunut epidemiatilanne ei ole hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin.

Hallitus käsittelee koronatilannetta seuraavan kerran keskiviikkona. Tuolloin esillä on muun muassa valmiuslaki, jolle pääministeri Sanna Marin (sd.) ei tällä hetkellä näe tarvetta.

– Haluan korostaa, että valmiuslain pykäliä ei voida pitää voimassa, ellei se ole välttämätöntä ja oikeasuhtaista, hän sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Valmiuslaki voidaan joutua ottamaan käyttöön esimerkiksi liikkumisen rajoittamiseksi. Marinin mukaan vaihtoehtoina on, että liikkumista rajoitettaisiin kuten viime keväänä, jolloin Uudenmaan rajat suljettiin määräajaksi. Toinen vaihtoehto, jota hallitus valmistelee, on rajoittaa liikkumista yksittäisellä paikkakunnalla esimerkiksi niin, että vain välttämättömillä asioilla saisi käydä, kuten ostamassa ruokaa tai lääkkeitä.

– Valmistelemme kaikkia mahdollisia välineitä jo ennalta sen vuoksi, että voimme joutua tilanteeseen, että näitä on välttämätöntä käyttää. Sanon sen nyt aivan suoraan, että tämä tilanne on hyvin vakava ja pahenee nopeasti. Se, mikä on tapahtunut muualla Euroopassa, voi tapahtua Suomessa.

Henkilöstöravintolat voivat pysyä auki

Ravintolat on tarkoitus sulkea kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla eli suurimmassa osassa maata kolmeksi viikoksi.

Ensi maanantaina alkava sulku koskisi kaikkia ravintoloita, kahviloita ja baareja, jotka ovat avoinna yleisölle, myös terasseja.

Sulku ei koske muun muassa vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan mukaan henkilöstö- ja opiskelijaravintolat pitäisi myös määrätä suljettaviksi, sillä ne eivät muuten ole oikeutettuja valtion korvaukseen, vaikka asiakkaiden määrä niissä tulee romahtamaan sulun aikana.

Ravintoloiden sulkemisesta päättää viime kädessä eduskunta, joka saa asian käsiteltäväkseen pikanopeudella.

Hallituksen esityksessä todetaan, että ravintoloiden tartunnat muodostavat huomattavan osan niistä kodin ulkopuolella tapahtuvista tartunnoista, joita tehokkailla rajoitustoimenpiteillä on mahdollisuus ehkäistä.

– Kuten ravitsemisliikkeiden altistumistilanteiden myös tartuntojen määrä on huomattava aliarvio, mikä johtuu sekä raportoinnin puutteesta että siitä, että tartunnan lähde jää noin puolessa tapauksista selvittämättä, siinä sanotaan.

Ravintoloille 50 miljoonan euron kompensaatio

Ravintoloille on työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan valmistelussa kohtuullinen kompensaatio taloudellisista menetyksistä, joita rajoituksista aiheutuu. Hallituksen esityksestä selviää, että hyvitystä arvioidaan maksettavan 50 miljoonaa euroa kolmen viikon ajalta.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa totesi, että ravintoloiden kiinteiden kustannusten määrä kolmen viikon ajalta on lähes 140 miljoonaa euroa.

– Ravintoloille kaavailtu 50 miljoonan euron hyvitys herättää epäuskoa alan yrittäjissä.

Saila Kiuttu, Sanna Nikula, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut