SuomiAreenan Kansalaistorin kävijöiltä ei riittänyt ymmärrystä työttömille

Rauman Seudun Työnhakijat ry:n Ilse Vauhkonen ja Tuire Vanhakartano kertovat pohtineensa tarkkaan sitä, miten ohikulkijoiden huomio SuomiAreenan Kansalaistorilla saataisiin kiinnittymään juuri heidän Työnhakijat ry:n teltan tarjontaan ja miten heidät saataisiin kertomaan omista kokemuksistaan, hyvistä tai huonoista.

Rauman Seudun Työnhakijat ry:n hankevastaava, puheenjohtaja Ilse Vauhkonen ja mediapajaohjaaja Tuire Vanhakartano saivat tiistaina SuomiAreenan Kansalaistorilla järjestämäänsä kyselyyn työn merkityksestä kiitettävästi vastauksia.

Kyselyn avaus kuului ”Mitä työ sinulle merkitsee?”

– Vaihtoehdoiksi annoimme muutamia sanoja kuten vapaus, turva, toimeentulo, työtoverit ja pakkopulla.

Viimeistä vaihtoehtoa ei Vauhkosen ja Vanhakartanon mukaan valinnut kukaan. Työtä pidetään siis arvossa.

Monet kertoivat myös olevansa tyytyväisiä työhönsä. Silti tyytymättömyyden aiheitakin tuli esiin. Niitä olivat muun muassa arvostuksen puute, huono palkka, heikko ilmapiiri, työn raskaus ja irtisanomiset.

Työn positiivisiksi puoliksi vastaajat mainitsivat muun muassa mahdollisuuden kehittää työtään, arvostuksen, haasteellisuuden, tarpeellisuuden tunteen ja kuulluksi tulemisen.

Tyhmät ja laiskat työttömät

Tiistaina Kansalaistorilla kävi Vauhkosen ja Vanhakartanon mukaan enimmäkseen ihmisiä, jotka olivat jo eläkkeellä. He muistuttavat, että vastaajien kokemukset työelämästä olivat erilaisia kuin nyt työssä olevilla.

– Yleisesti lause alkoi sanoilla ”Minun ei koskaan ole tarvinnut olla työtön”, joten kokemusta työttömän arjesta ei ollut. Silti mielipiteitä työttömyydestä ja sen syistä löytyi varsinkin niiltä, jotka eivät työttömyyttä olleet kohdannet.

Ymmärrystä työttömille ei vastausten perusteella riittänyt, vaikka monet jakelivat hyviä neuvoja.

– Syitä työttömyyteen ei jaksettu pohtia, mutta laiskuuteen, osaamiseen, helppoon elämään, sosiaalitukien shoppailuun, tyhmyyteen, omaan syyhyn ja vielä maahanmuuttoonkin viitauksia tuli runsaasti.