Suositusten mukaan niin kauan kuin mahdollista – Salosen perheessä viisivuotiaskin matkaa mukavasti turvaistuimessa selkä menosuuntaan

Liikenneturva nosti juuri oman suosituksensa neljään ikävuoteen.

Tytti Salonen avasi ja laski lasten haalareita, jotta kevyemmän vaatetuksen kanssa vyöt tulevat napakammin ja turvallisemmin lasten ympärille. Salonen sovitti turvaistuimia ennen ostopäätöstä, jotta istuimia varmasti mahtui auton takapenkille kolme rinnan. Kuva: Juha Sinisalo

Liikenneturva päivitti viime viikolla lasten turvaistuinten suositusikärajoja. Aikaisemmin suositus lasten kuljettamisesta selkä menosuuntaan ulottui vain kolmeen ikävuoteen, kun jatkossa suositus on Norjan ja Ruotsin kanssa yhteinen eli neljä ikävuotta.Raumalainen kolmen lapsen äiti Tytti Salonen on mielissään muutoksesta.– Todella hyvä uutinen. Yleensä kääntämistä perustellaan sillä, että lapsilla olisi epämukava olla selkä menosuuntaan. Omia lapsia kun olen seurannut, niin he tykkäävät leikkiäkin ihan samanlaisissa asennoissa.– Viisivuotiaani ei ole ainakaan kertaakaan valittanut sitä, että niin olisi huono istua. Hän saa todella mukavan asennon, kun hän on sellaisessa rennossa risti-istunnassa.

Kaikki kolme istuvat samaan suuntaan

Salosen perheessä on viisivuotiaan lisäksi kolme vuotta ja kolme kuukautta vanhat lapset, jotka kaikki matkustavat takapenkillä rinnakkain selkä menosuuntaan.

– Aikamoinen palapeli se on, että saa kolme istuinta takapenkille rinnakkain. Mullakin on vuoden 2003 Volkswagen Touran, joten ei mikään erityinen luksusauto, Salonen sanoo.

Hän jatkaakin, että usein turvaistuinten kompromisseja kuten kasvot menosuuntaan kääntämisessä perustellaan juuri käytössä olevalla autolla.

Salonen muistuttaa, että vaikka kolme istuinta ei mahdu jokaiseen autoon rinnakkain, niin yleensä kaksi mahtuu selkä menosuuntaan helposti.

– Aika pieneenkin autoon saa turvaistuimen selkä menosuuntaan. Todella moni unohtaa sen, että jos lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan, niin etupenkkiin pitäisi jäädä tilaa. Muuten kolaritilanteessa lapsi lyö kasvonsa etupenkin selkään.

– Sen vuoksi selkä menosuuntaan penkki vie oikeasti vähemmän tilaa kuin kasvot menosuuntaan.

Apua löytyy paljon istuinasioihin

Kolmannen lapsen syntymän jälkeen Salosen perheessä käytettiin jonkin verran aikaa selvitystyöhön.

Tytti Salosen mukaan se kannatti, sillä istuimet sopivat autoon tällä hetkellä erittäin hyvin ja asennustyö oli helppoa.

– Yleensä suuntaan ensimmäisenä Facebookin turvaistuinryhmään. Siellä on paljon tietoa, linkkejä tutkimuksiin, kokemuksia ja kuvia esimerkiksi siitä, miten mitkäkin istuimet mahtuvat vierekkäin.

Sen jälkeen hän meni lastentarvikeliikkeeseen sovittamaan istuimia.

– Tiesin jo etukäteen, mitä istuimia haluan sinne sovittaa. Olin jo aika varma etukäteen, että ne mahtuvat ja mahtuivatkin. Kun olin etukäteen selvittänyt, niin sovittamisessa ei mennyt paljoa aikaa.

Salonen toivoo, että neuvoloissa jaettaisiin nykyistä enemmän tietoa turvaistuimista ja lapsen turvallisesta kuljettamisesta.

Syksyllä Salosen perheessä on jälleen mietinnän paikka, kun vanhin lapsista kasvaa pituudeltaan turvaistuimestaan ulos.Sen jälkeen vuorossa on turvavyöistuin, jonka suosituspituus nousi 135 sentistä 150 senttiin.

– Tarkoitus on kuitenkin pitää lasta turvaistuimessa suositusten mukaan niin pitkään kuin mahdollista, samoin sitten turvavyöistuimessa, Tytti Salonen vakuuttaa.

– Usein tässä asiassa kuunnellaan lasta vähän liikaa. Ei kannata tarjota vaihtoehtoja, niin lapsi ei osaa asiaa kyseenalaistaakaan. Lasten kanssa turvallisuuden pitäisi mennä aina edelle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut