Susijengin päävalmentajakin on varma, että jääkiekon Suomen mestaruus matkaa tänä vuonna Raumalle – Henrik Dettmann jakaa johtamisoppeja myös yrityksille: "Pelaajat ovat ne, jotka sitä peliä pelaavat"

Henrik Dettmann näkee koronasurkeudessa urheilun kannalta ison mahdollisuuden ja viittaa Länsi-Suomen haastattelussa ohimennen myös elämän tarkoitukseen.

"Kyllähän me kaikki tiedetään, missä päin pelataan parasta jääkiekkoa Suomessa tällä hetkellä. Tässä vaiheessa kauden voisi lopettaa ja jakaa mitalit Lukolle. Annetaan nyt kuitenkin urheilulle pieni mahdollisuus." Näillä sanoilla Suomen miesten korimaapallojoukkueen eli tuttavallisemmin Susijengin valmentaja Henrik Dettmann aloitteli puheenvuoronsa raumalaisille elinkeinoelämän edustajille Rauman kauppakamarin järjestämässä Talous & tekniikka -seminaarissa.

Etäyleisö päätteidensä takana oli epäilemättä mielissään.

Länsi-Suomi haastatteli Dettmannin tilaisuuden jälkeen. Kyllä tämän sitaatin uskaltaa lehteen painaa, Dettmann vahvisti.

– Kyllähän se stadilaista vähän kirpaisee, mutta taitaa nyt vaan olla Lukon vuosi. Ja kyllä sen Lukolle suokin, on siellä ollut sellainen vuosi, Dettmann tokaisee Länsi-Suomen haastattelussa ja viittaa muun muassa päävalmentaja Pekka Virran koronatartuntaan.

Pelaajat pelaavat peliä

Kuten Virralle, myös Dettmannille valmentaminen on intohimo ja osaamisen ydinalue. Valmentamisfilosofiastaan hän ammentaa myös oppia yrityksille työyhteisöjen johtamiseen.

Työelämän ja urheilun toisiinsa rinnastavan metaforan ytimessä Dettmannilla ovat pelaajat eli työntekijät.

– Sitä mä korostan, että pelaajat ovat ne, jotka sitä peliä pelaavat. Näiden ihmisten arvostaminen on avainkysymys, eikä se ole aina helppoa, Dettmann toteaa.

Entä mikä yritysjohtamista ja urheiluvalmentamista erottaa?

Ainakin huipputasolla urheilujoukkueissa jokainen pelaaja on lähtökohtaisesti motivoitunut ja huippulahjakas, Dettmann pohtii.

Yrityksissä näin ei aina välttämättä ole.

– Kyllähän yritysjohtajat voivat mulle olla kateellisia siitä, että saan olla valmentaja. Ammattiurheilusta kun puhutaan, karsinta on aika kovaa.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Koronasurkeudessa iso mahdollisuus

Urheiluun on purrut myös korona. Varsinkin nuoriin kohdistuneet rajoitukset ovat jo pitkään herättäneet huolta urheilun ja kansanterveyden kannalta.

Dettmann toteaa näkevänsä "ison mahdollisuuden tässä surkeudessa".

– Mun mielestä nyt jos koskaan on selvinnyt, kuinka tärkeä ja merkityksellinen tämä "urheilukansanliike" on. Näen, että urheilun rahoituksen nostamiselle tulevaisuudessa löytyy nyt perusteita, Dettmann sanoo.

– Jos korona-exitiä ajatellaan, nyt on tärkeintä, että me olemme auttamassa. Ettei jäisi väliinputoajia.

"Ihan yksinkertaisesti: tarvitsemme toisiamme"

Valmentamiseen liittyy olennaisesti myös oppiminen. Niin koululaiset kuin korkeakouluopiskelijat ovat koronapandemian aikana joutuneet oppimaan etäyhteyksien päässä.

Henrik Dettmann otti etäilyyn melko jyrkästikin kantaa maaliskuisessa Helsingin Sanomien kolumnissaan, joka tosin käsitteli asiaa lähinnä työelämän kannalta. "Teams-innostus on muuttunut Teams-ällötykseksi", hän kirjoitti.

Entä oppimisen kannalta?

– Etäily on ehkä korostanut entisestään ajatustani siitä, että oppiminen tapahtuu parhaiten ihmisten kesken välittömässä vuorovaikutuksessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö etäilyssä olisi myös paljon mahdollisuuksia, Dettmann sanoo.

Konkreettiseen kanssakäymiseen liittyy myös Dettmannin ajatus elämän tarkoituksesta.

– Ihan yksinkertaisesti: tarvitsemme toisiamme. Se on aika yksinkertainen tarkoitus elämälle: tavata toisia, olla toisen kanssa, auttaa ja tukea.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut