Suurille jätteille voi tilata lavan kotiin – Hevossuon jäteaseman liikennettä rajoitettiin turhien käyntien välttämiseksi

Jäteastioiden tyhjennys toimii normaalisti, ja sairastumisiinkin on varauduttu. Viemäritukoksiakaan ei ole ilmaantunut tavallista enempää.

Jäteastioiden tyhjennys on toiminut normaalisti koronavirusepidemian aikana, kertoo vt. käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää Rauman seudun jätehuoltolaitokselta. Hevossuon jäteasema Raumalla sulki asiakasliikenteen viime viikon keskiviikkona. Tarkoituksena on keskittää jätehuollon resurssit ja turvata jäteastioiden tyhjennys.

Jätehuoltolaitos ja kuljetusurakoitsijat ovat Sillanpään mukaan yhdessä suunnitelleet varotoimenpiteitä.

– Toistaiseksi sairastumisilta on vältytty. On myös sovittu, miten kuljetukset järjestetään, jos kuljettajia sairastuu, Sillanpää kertoo.

Turhat käynnit minimiin myös jäteasemalla

Jäteaseman ollessa suljettuna yksityishenkilöiden suurempien jätteiden keräys täytyy järjestää muulla tavalla kuin Hevossuolle tavarat tuomalla.

– Tarkoituksemme ei ole enempää hankaloittaa kenenkään elämää. Rajoituksella karsitaan niin sanotut turhat käynnit. Meillä käy usein iäkkäitäkin ihmisiä, jotka jäävät keskenään juttelemaan.

– Ja jos on tietokoneen ja näppäimistön tuontia, niin ne kyllä säilyvät hyvin kaapissa tämän ajan, Sillanpää toteaa.

Jäteasemalle saa Sillanpään mukaan ottaa yhteyttä, mikäli on suurempaa jätetavaraa.

– Olemme tietenkin valmiita keskustelemaan, jos kyseessä on vaikkapa paikkakunnalta muutto.

Jätteenkuljetuksen voi halutessaan tilata myös suoraan kuljetusyhtiöiltä.

– Joiltain yhtiöiltä voi tehdä lavatilauksen, ja tosi monelta saa pienkonekuljetuksen. Sillä tavalla voi samalla myös tukea paikallisia yrittäjiä, Sillanpää toteaa.

Sairastuneiden jätteet kotona erilliseen astiaan

Jätehuollon järjestämiseen epidemian aikana julkaistiin myös erilliset ohjeet viime viikolla. Ohjeessa suositeltiin nenäliinojen ja lautasliinojen lajittelua sekajätteisiin biojätteen sijaan. Ohjetta on sittemmin höllennetty.

– En silti näe huonona vaihtoehtona nenäliinojen laittamista sekajätteeseen, Sillanpää toteaa.

Sairastuneiden jätteet tulee edelleen kerätä erilliseen astiaan, joka on päällystetty pussi. Pussi täytyy viedä tiiviisti suljettuna sekajäteastiaan. Sairastuneiden roskakori tyhjennetään päivittäin.

Mikäli jäteastioiden tyhjennyksessä jossain vaiheessa ilmenee ongelmia, on jätteet pakattava tiiviisti ja säilöttävä tilassa, jossa jätteet eivät ole haitaksi terveydelle.

Hygieniatuotteita ei vessanpönttöön

Myös jätevesiviemärien toiminnasta kannattaa huolehtia koronaepidemian aikana. Desinfioivia puhdistusliinoja, kosteuspyyhkeitä ja nenäliinoja ei tule vetää vessanpöntöstä alas, sillä niitä ei ole suunniteltu hajoamaan kastuessaan.

Tällaiset hygieniatuotteet saattavat aiheuttaa tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpuhdistamoilla, kertoi muun muassa Helsingin seudun ympäristöhuolto maanantaina.

Raumalla tällaisia tukoksia ei ole ainakaan toistaiseksi havaittu.

– Tukosten määrä ei ole koronan aikana kasvanut, eikä ole ainakaan todennettu, että olisi näistä johtuvia tukoksia, putkimestari Vesa-Pekka Viitanen Rauman Vedestä kertoo.

Rauman Vesi on varatunut omassa toiminnassaan koronaepidemiaan. Tavoitteena on turvata vesihuollon toimivuus.

– Työntekijöiden kontaktit on vedetty mahdollisimaan vähiin, käyttöpäällikkö Juho-Pekka Erama tiivistää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut