Suurin osa Rauman päättäjistä käy tunnollisesti kokouksissa, vain yksi valtuutettu pohjalukemissa – Katso koko lista läsnäoloista

Kaikki kokoukset istunut ensimmäisen kauden valtuutettu kokee, että valtuusto on kumileimasin. Puheenjohtajan mielestä näkemys ei ole täysin väärä.

| Päivitetty

Rauman kaupunginvaltuuston 43 valtuutetusta lähes kaikki ovat osallistuneet ainakin kolmeen neljäsosaan kuluvan valtuustokauden kokouksista. Eräs mieliinpainuvista kokouksista oli tänä keväänä, kun valtuusto palasi remontin jälkeen evakosta Rauma-salista uusittuun valtuustosaliin kaupungintalolle.

Raumalaiset kaupunginvaltuutetut ovat pääosin hyvin tunnollisia kaupunginvaltuuston kokoukseen osallistujia. Länsi-Suomi on selvittänyt, kuinka aktiivisesti päättäjät ovat istuneet kokouksissa kuluvan kauden aikana.

Valtuustokausi on nyt kutakuinkin puolivälissä. Tuloksena on, että lähes kaikki valtuutetut ovat osallistuneet ainakin 75 prosenttiin kokouksista.

Täydet 27 kokousta sai kuitenkin täyteen vain 5 valtuutettua. He ovat Reijo Kallio (sd.), Mika Korteniemi (ps.), Jasmin Määttä (ps.), Maarit Pirinen (sd.) ja Sirpa Viitanen (sd.).

Korteniemi sanoo, ettei välttämättä pidä tärkeänä osallistua ihan jokaiseen kokoukseen, mutta mahdollisimman moneen kuitenkin.

– Itse olen ehdokkaaksi hakeutunut ja siihen tullut valituksi, Korteniemi perustelee.

Viitanen taas pitää itsestään selvänä, että kokouksiin osallistuminen on valtuutetun perustehtäviä.

– Kokouksista en ole ollut poissa, koska olen saanut äänestäjiltäni mandaatin edustaa heitä kokouksissa. Minulla on velvollisuus ja oikeus osallistua kokouksiin.

Rauman kaupunginvaltuusto on istunut vuonna 2021 alkaneella valtuustokaudella paljon Rauma-salissa ensin koronapandemian ja sen jälkeen valtuustosalin remontin vuoksi.

Pelkkä kumileimasin?

Ensimmäisen kauden valtuutettu Korteniemellä ei ole kovin ruusuista kuvaa valtuutetun vaikutusmahdollisuuksista, vaikka aktiivisesti valtuustossa istuukin.

– Kieltämättä minulla oli hieman turhankin optimistinen kuva vaikutusmahdollisuuksista, sillä aika lailla kumileimasin tämä Rauman ylin päättävä elin on, hän laukoo.

Syynä tähän hänestä on se, että suunnitelmat ovat yleensä jo varsin pitkälle vietyjä ennen kuin ne tulevat valtuustoon.

– Äänestyksissä on aika suuri kynnys romuttaa virkamiesten kuukausien työ. Hieman kärjistäen tehokkain vaikutustapa lienee lehtien tekstiviestipalstat ja some, joilla saadaan vaikutettua yleiseen mielipiteeseen. Kaupunginhallituksella on myös suuri valta.

Valtuuston kokoukset ovat yleisölle avoimia. Lehtereillä on yleensä tilaa.

Tärkein velvollisuus

Täysi kokoustilasto on siis viidellä valtuutetulla 43:stä. Yhden kokouksen väliin jättäneiden joukko on sen sijaan huomattavasti suurempi.

Yhdestä kokouksesta on viimeisten kahden vuoden aikana ollut poissa 17 valtuutettua. Tällainen valtuutettu on muun muassa valtuuston puheenjohtaja Otso Huuska (kok.).

Huuska oli viime vuonna estyneenä nuijan varresta yhdessä kokouksessa. Silloin puhetta johti valtuuston I varapuheenjohtaja Reijo Kallio (sd.).

Huuska luonnehtii kokouksiin osallistumisen ytimekkäästi: se on hänestä valtuutetun tärkein velvollisuus.

– Kokouspäivät eivät tule yllätyksenä, joten valtuutetun voidaan pääsääntöisesti olettaa olevan paikalla.

Ehkä vähän leimasin

Kumileimasimesta Huuska sanoo olevansa osittain samaa mieltä: siltä valtuusto saattaa hänestäkin ajoittain näyttää.

– Ei se täysin väärin ole sanoa noin. Siinä pitää huomioida valtuuston luonne, että esitykset valtuustoon tulevat valiokuntien ja kaupunginhallituksen kautta. Raumalla sattuu olemaan aika yksimielinen päätöksentekokulttuuri, ja se korostaa sitä kumileimasinta. Silloin myös kokoukset etenevät sutjakkaasti.

– Toisaalta valtuusto on kuitenkin se viimeinen mittari eli jos ristiriitoja ei ole, ei ole mitään mitattavaa. Toinen valtuuston merkittävä tehtävä on olla julkinen foorumi, jossa voi tuoda mielipiteensä esiin, vaikka olisikin sen kanssa vähemmistössä.

Huuska on samaa mieltä valtuuston tilastojen kanssa: suurin osa hoitaa tehtävänsä hyvin tai erinomaisesti.

– Jos on monta kertaa pois, ei joko ota tehtäväänsä tosissaan tai sitten on vakavia esteitä tehtävän hoitamisessa, Huuska toteaa.

"Ei vain repeä"

Kuka sitten pitää perää kokoustilastoissa? Vähiten, vain 9 kokoukseen, on osallistunut valtuutettu Jouni Nurmela (sd.). Hänen selityksensä on liikkuva työ, jossa erityisesti valtuuston kokouspäivät eli maanantait ovat tiukkoja.

– En tiennyt silloin, kun lähdin ehdolle, että joudun Turkuun töihin. En itse tee omaa almanakkaani. Maanantaisin on kahdesta kolmeen kokousta, joita jossain vaiheessa yritettiin siirtää tiistaille ja keskiviikolle, mutta se jäi, kun Helsingin päässä ajateltiin, että halutaan suorittaa kokoukset heti maanantaisin alta pois.

Nurmela toimii Teollisuusliiton Lounais-Suomen aluepäällikkönä. Jäsenistöä on yli 30 000, ammattiosastoja 70 ja alue ulottuu Jämijärveltä Taalintehtaalle. Työhön kuuluu muun muassa liiton sisäisiä tapahtumia, ammattiosastojen tapaamista, koulutuksia, yhteistilaisuuksia työnantajan kanssa sekä käyntejä työpaikoilla.

– Se on sen verran iso kakku, että ei vain repeä. Olen luopunut kaikesta muusta paitsi avantouinnista.

Nurmela kertoo huomanneensa, kuinka helppoa on pudota kärryiltä, kun valtuuston kokousten lisäksi valtuustoseminaarit ja iltakoulut jäävät pois. Silloin kiinnostustakaan ei enää ole samaa luokkaa kuin aiemmin.

– Jos joku antaisi jäädä kokonaan pois, niin jäisin. Jos vielä lähtisin ehdokkaaksi, ei se olisi kovin uskottavaa. Ihan turha lähteä, jos työ on tällainen. Itsellekin tulee vaivaantunut olo.

Nurmelan paikka ei ole jäänyt tyhjäksi, sillä varavaltuutetut ovat paikanneet. Nurmela sanookin jättäneensä varahenkilöille myös valtuuston joulujuhlat ja illallistilaisuudet.

– En ole itse mennyt sinne syömään kakkua. Se ei olisi reilua. Siitä olen kiitollinen, että puolueväestä kukaan ei ole pahaa sanaa sanonut.

Juttua korjattu 11.10.2023 kello 10.25. Täydet 27 kokousta istuneita valtuutettuja on neljän sijasta viisi. Viides on Reijo Kallio (sd.). Länsi-Suomelle toimitetussa tilastossa Kallion ja Sanna Kiisken (ps.) tiedot olivat osittain sekoittuneet.

Valtuutettujen läsnäolot

Rauman kaupunginvaltuustolla on ollut tällä valtuustokaudella 27 kokousta.

Valtuutetut ovat olleet läsnä kokouksissa seuraavasti:

Sauli Ahvenjärvi 26

Marja-Leena Alho 26

Mikael Eklöf 21

Marianna Hanni 25

Lotta Hatakka 21

Heidi Hiljanen 26

Anne Holgeri 24

Otto Honkaheimo 18

Otso Huuska 26

Pasi Kailaanmäki 26

Reijo Kallio 27

Sanna Kiiski 18

Mika Korteniemi 27

Jari Laihonen 25

Iida Lampi 26

Rainer Lehti 25

Kalle Leppikorpi 26

Matias Marttinen 22

Pasi Mäenranta 26

Jasmin Määttä 27

Jouni Nurmela 9

Helena Ollila 26

Sari Pettersson 26

Maarit Pirinen 27

Miika Rantanen 25

Reijo Ringbom 26

Susanna Ruponen 26

Seppo Sattilainen 24

Sari Seimelä 26

Jyrki Soukainen 22

Lasse Sulo 25

Jami Toivonen 23

Samu Vahteristo 24

Johanna Vainila 26

Tomi Vainio 21

Pekka Wallenius 26

Ilse Vauhkonen 26

Juha Viitala 24

Sirpa Viitanen 27

Pentti Vilo 25

Mirja Ylijoki 26

Vertailussa ei ole mukana Elina Junnilan (kok.) eikä Miika Yli-Karron (kesk.) lukuja.

Junnila luopui paikastaan kesken kauden. Yli-Karro on edesmennyt.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut