Suvitielle ilmestyi uusi pysäköintiä rajoittava merkki: "Asiasta on tullut palautetta jo useampana vuonna"

Alueen pysäköintipaikoille riittää kysyntää, varsinkin kesäaikaan. Uusi liikennemerkki kiinnitti lukijan huomion.

Kuvan oikeassa yläkulmassa näkyvä pysäköintikieltoaluemerkki Suvitien varressa on asennettu toukokuussa. Pienellä laiturin 12 viereisellä hiekkaparkkipaikalla on muutama merkitty paikka, joille saa pysäköidä. Merkin tarkoitus on ennen kaikkea kieltää pysäköinti pyörätielle – vaikka sen toki kieltää lakikin.

Suvitiellä laiturin 12 edessä olevan pienen pysäköintialueen eteen ilmestynyt pysäköintikieltoaluemerkki herätti paikallisen veneilijän huomion. Eikö alueelle saakaan enää pysäköidä?

Huoli pois, saa kyllä, vastaa Rauman kaupungin aluepalveluiden suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja.

Länsi-Suomi kysyi Pajuojalta merkistä ja Suvitien pysäköinnistä ylipäätään.

– Merkki on siinä nyt uusi, se asennettiin toukokuussa. Alueella on yhä sallitut merkityt paikat, mutta merkillä on haluttu selkiyttää se, että pyörätielle ei saa pysäköidä. Asiasta on tullut palautetta jo useampana vuonna, Pajuoja valottaa.

Tieliikennelaki estää tienvarteen pysäköimisen

Samainen veneilijä pohti myös pieneltä hiekkaparkkipaikalta ulos ajaessa vastaan tulevaa kieltoalueen päättymismerkkiä.

Onko siis niin, että varsin kapean Suvitien reunaan saisi lähtökohtaisesti pysäköidä? Kun tielle ajaa Syväraumankadun suunnasta, mitään kieltomerkkiä ei siinä kohdin näy.

Esteen pysäköinnille asettaa kuitenkin käytännössä tieliikennelaki, tarkalleen ottaen sen 37. pykälä, kuittaa Pajuoja.

– Siinä todetaan, ettei ajoneuvoa saa pysäyttää tai pysäköidä siten, että se vaarantaa turvallisuutta tai haittaa muuta liikennettä. Noinkin kapealla ja mutkaisella tiellä kuin Suvitie kyse on juuri tästä, Pajuoja sanoo.

Ja löytyyhän alueelta toki tarkemmalla tarkastelulla kieltomerkkejäkin: esimerkiksi Merijakamon pysäköintialueelta Syväraumankadun suuntaan lähdettäessä rannasta kauemmalla eli R-kioskin puoleisella pientareella on pysäköintikieltomerkki.

Aikarajoitus vain murto-osassa paikoista

Pysäköintipaikkojen määrä Suvitiellä ja sen läheisyydessä on kasvanut viime vuosien remonttien myötä roimasti esimerkiksi kymmenen vuoden takaiseen verrattuna, Riikka Pajuoja toteaa.

Merijakamon edustalla parkkitilaa on runsaasti, ja suurin osa alueen paikoista on vailla aikarajoitusta.

– Lähempänä kahvilaa olevissa paikoissa on parin tunnin aikarajoitus. Sillä on pyritty hieman rajaamaan niiden paikkojen käyttötarkoitusta asiointiin, mutta muuten aikarajoituksia ei alueella ole, Pajuoja kertoo.

Niinpä autonsa voi pysäköidä vaikkapa viikon mökki- tai veneilyreissun ajaksi.

Kysyntää riittää ja kävelijöitä näkyy

Kapasiteettia siis on, mutta niin on kysyntääkin.

– Käyttäjiä tuntuu kyllä riittävän. Ja käyttö painottuu vahvasti nimenomaan kesäkauteen, kun ajatellaan että paikat palvelevat Makiksen, kesäteatterin ja Merijakamon kävijöitä sekä veneilijöitä, Pajuoja pohtii.

Autoilla liikkuvien lisäksi alueen uudistunut ilme palvelee myös reippailijoita, kun jalankulku ja pyöräily on eriytetty omalle väylälleen.

– Ennen piti kulkea ajoradan reunassa. Nykyinen ratkaisu on aika paljon turvallisempi ja miellyttävämpi, ja aika paljon siellä kävelijöitä ja pyöräilijöitä näkeekin.

Kaikilla yhtäläinen oikeus pysäköidä

Suvitien alueen pysäköintipaikkojen käytöstä tulee kaupungin suuntaan eri käyttäjäryhmiltä silloin tällöin palautetta, kertoo suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja.

– Veneilijät ovat sitä mieltä että paikat "kuuluvat" heille, Merijakamon kävijät taas sitä mieltä että heille, Pajuoja toteaa.

Totuus on kuitenkin se, että paikat kuuluvat kaikille.

– Niitä ei ole nimikoitu kenellekään. Jos jätät auton siihen lähteäksesi kävelylenkille, olet siihen yhtä oikeutettu kuin se, joka lähtee viikoksi veneilemään, Pajuoja kuvaa.

Käytäntö on sama kuin kaupungin yleisillä pysäköintialueilla kauttaaltaan. Ainoita mahdollisia rajauksia ovat invapysäköinti ja tietylle ajoneuvolle, kuten busseille tarkoitetut paikat.

– Kaupungilla ei ole erittelyä, onko kyse esimerkiksi asukas- tai asiakaspysäköinnistä. Aikarajoitus tai ajoneuvotyyppi on ainoa asia, jolla käyttöä pyritään vähän ohjaamaan, ja toivomme, että kaikki sopivat sekaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut