Syksyn yhteishaku ammatilliseen koulutukseen alkaa

Keskiviikkona käynnistyy syksyn yhteishaku ammatilliseen peruskoulutukseen. Hakuaika päättyy perjantaina 4. lokakuuta kello 16.15. Yhteishaun hakulomake täytetään uudessa Opintopolku.fi -palvelussa. 

Syksyn haussa sovelletaan ensimmäistä kertaa uusia opiskelijaksi ottamisen perusteita. Suurimmat muutokset koskevat muiden muassa ilman opiskelupaikkaa olevien, suoraan perusopetuksesta hakevien ja lisäpisteitä antavien koulutuksen suorittaneiden pisteytystä.

Lisäksi hakija, joka on suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, ei voi enää hakea yhteishaussa ammatilliseen perustutkintoon johtavaan koulutukseen.

Syksyn yhteishaussa on 2 300 aloituspaikkaa, kun vuosi sitten aloituspaikkoja oli 2 050. Aloituspaikkoja tänä syksynä on eniten sosiaali- ja terveysalalla, kotitalous- ja kuluttajapalveluissa sekä liiketalouden ja kaupan alalla. Aloituspaikoista 54 % on varattu ylioppilastutkinnon tai lukion oppimäärän suorittaneille. Syksyn yhteishaussa ei ole mukana ruotsinkielistä koulutusta.

Oppilaitokset julkistavat opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 15. marraskuuta. Opetushallitus lähettää kaikille valitsematta jääneille kirjeitse tiedot tuloksista.

Hakemisessa tarvittavat tiedot, esimerkiksi opiskelijaksi ottamisen perusteet, haussa mukana oleva koulutustarjonta ja hakulomake löytyvät Opintopolku.fi-palvelusta.