Synkkiä pilviä Syväraumanlahden yllä

Ilmaistapahtuma Klustermusta järjestävän yhdistyksen tiedottaja Lauri-Matti Parppei vastaa puhelimeen hieman väsyneesti tokaisten.

Samoihin aikoihin viime vuosina kellossa on ollut toisenlainen ääni. Parppei on maustanut mustaa ja nokkelaa huumoriaan naurulla.

Nyt on jotain vialla.

– Tämä on todella huono tilanne. Pari merkittävää yritystukijaa jäi pois tässä kevään mittaan. Emme tiedä, mitä Klustermukselle tapahtuu.

Ilmaistapahtuman järjestämiseen on aikaa hieman yli kaksi viikkoa.

Pelkällä kaupungin tuella ei pärjää

Lauri-Matti Parppei myöntää, että yhdistyksessä on käyty viime päivinä keskusteluja jopa siitä, järjestetäänkö Syväraumanlahdella tänä vuonna tapahtumaa ollenkaan.

Yhdistys on kuitenkin tehnyt päätöksen, että Klustermus järjestetään tänä vuonna suunnitelmien mukaisesti, vaikka tilanne olisi kuinka synkkä.

– Klustermus järjestetään, mutta kaikki tietävät, että tässä tilanteessa se tarkoittaa sitä, että kulut joudutaan keräämään omasta pussista.

Klustermus ry:llä on jonkin verran omaisuutta lähinnä tekniikan muodossa.

Laitteiden myyntikään ei välttämättä riitä, vaan yhdistyksen jäsenet voivat pahimmassa tapauksessa joutua kaivamaan omaa kuvetta järjestääkseen ilmaistapahtuman.

– Se varmasti tarkoittaisi sitä, että tämä jäisi viimeiseksi Klustermukseksi.

Kovin suurista rahasummista ei kuitenkaan ole kyse, joten yhdistys aikoo järjestää yhteisörahoituskampanjan ja hankkia yhdistykselle lisää kannatusjäseniä.

Talkooväki tekee työtä kellon ympäri

Lauri-Matti Parppei tietää tarkkaan syyn, miksi yritystukijat ovat kadonneet.

– Tämä tiukka taloudellinen tilanne se syy on, ja se on ihan ymmärrettävää. Ei missään nimessä syyllistetä ketään.

Klustermus saa edelleen Rauman kaupungilta merkittävää taloudellista tukea, mutta pelkästään sillä ei tapahtumaa järjestetä.

Tapahtumaa tehdään talkoovoimin, ja järjestelyt ovat joka vuosi vaatineet yhdistyksen ydintiimiltä ja vapaaehtoisilta erittäin pitkiä työpäiviä.

Loppuun asti maksuton tapahtuma

Klustermuksen mainoslause ”Vapaa pääsy. Nyt ja aina.” aiheuttaa tässä valossa väistämättömän kysymyksen. Eikö tapahtumaan voisi asettaa edes jonkinlaisen sisäänpääsymaksun?

– Olemme päättäneet, että Klustermus on aina maksuton, emmekä sitä halua muuttaa. Onhan se taloudellinen itsemurha, mutta linja pitää, Lauri-Matti Parppei alleviivaa.

– Ilmaisuudesta pidetään periaatteen ohella kiinni myös siksi, että se on oleellinen osa tapahtuman konseptia: uutta kiinnostavaa musiikkia ilmaiseksi, vailla rajoituksia kenellekään, Parppei muotoilee.

Kaksi seuraavaa viikkoa näyttää, mikä Klustermuksen tulevaisuus on.

– Jos tämä tapahtuma jää viimeiseksi, Klustermus saattaa kuitenkin jatkua jossain toisessa muodossa.

Tämän vuoden Klustermuksessa esiintyvät muun muassa Saijaa Saijaa, Musta Valo ja The Hearing.