"Syöpäseulontojen laajentamisella estetään yhä useampi syöpäkuolema"

Kristiina Salonen toivoo lisää resursseja syöpätutkimukseen. Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suolistosyöpien seulonta laajenee valtakunnalliseen käyttöön ja samalla myös kohdunkaulansyövän seulontoja laajennetaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön antaman syöpäseulontojen laajentamista koskevan asetuksen on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alussa.


Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää seulontojen lisäämistä tärkeänä toimena, jolla ehkäistään syöpäkuolemia.


– Jokainen syöpäseulontaan panostettu euro maksaa itsensä moninkertaisena takaisin. Seulonnoilla voidaan havaita syövän esiasteita ja näin estää syöpäkuolemia. Suolistosyöpien laajeneminen valtakunnalliseen käyttöön ja kohdunkaulansyövän seulontojen ikähaarukan laajentaminen parantaa merkittävästi syöpään sairastuvien selviytymismahdollisuuksia, kun hoidot päästään aloittamaan jo varhaisessa vaiheessa, Salonen toteaa.


Voimavaroja myös tutkimukseen

Hallitus on sitoutunut syöpäseulontaohjelman laajentamiseen, joka mainitaan myös hallitusohjelmassa. Suolistosyöpiin sairastuu vuosittain noin 3 400 suomalaista ja heistä noin 1 300 kuolee.

Seulonnan avulla voidaan estää jopa 150 uutta suolistosyöpää ja 170 suolistosyöpäkuolemaa vuodessa.

Kohdunkaulasyöpätapausten määrää ja niihin liittyvää kuolleisuutta on Suomessa onnistuttu vähentämään seulontojen avulla noin 80 prosenttia.

– Seulontaohjelman laajentaminen on hyvä alku. Yhteiskunnan on kuitenkin käytettävä yhä enemmän voimavaroja myös syövän tutkimukseen.

Salosen mukaan myös lääkekorvausjärjestelmä tarvitsee remontin, sillä nykyinen järjestelmä ei pysy enää riittävällä tavalla uusimpien hoitojen perässä. Lääkekorvausjärjestelmä jättää järjestelmään väliinputoamisia, joiden takia moni harvinaista syöpää sairastava jää ilman lääkekorvauksia ja joutuu maksamaan lääkkeensä itse.

– Tutkimukseen ja lääkehoitojen sujuvoittamiseen panostamalla voidaan tulevaisuudessa pelastaa yhä useamman syöpää sairastavan henki.