Sytyttimistä Tyrannosauruksiin - raumalainen BMH Technology juhlistaa 90-vuotista historiaansa

Rafael ja Teresia Lönnströmin kotimuseo avaa juhlapäivänä ovensa kaikille kiinnostuneille, eikä maksa mitään. Synttärin kunniaksi firma isännöi myös Lukon liigaottelua keskiviikkona. Äijänsuolla yhtiö tarjoaa munkkikahvit 900 ensimmäiselle katsojalle.

BMH Technology juhlistaa ensi keskiviikkona 90 vuoden taivaltaan.

Rafael Lönnströmin vuonna 1929 perustamasta Oy Sytyttimestä alkunsa saaneen cleantech-yhtiön kärkituote on tänään Tyrannosaurus-jätteenkäsittelyjärjestelmä.

Yhtiön historiasta löytyy melkoinen tuoterepertuaari, johon voi tutustua Rafael ja Teresia Lönnströmin kotimuseossa. Se avaa juhlapäivänä ovensa kaikille kiinnostuneille, eikä maksa mitään.

Synttärin kunniaksi firma isännöi myös Lukon liigaottelua keskiviikkona. Äijänsuolla yhtiö tarjoaa munkkikahvit 900 ensimmäiselle katsojalle.

Oy Sytytin ja Oy Ammus valmistivat sotatarvikkeita rintamalle. Toisen maailmansodan jälkeen piti keksiä uusia bisneksiä. Tuotteita olikin kosolti. Vesikalusteista tuli Lönnströmin teollisuuden päätuoteryhmä 1950-1960-luvuilla.

Vesikalustetehdas Osy myytiin kovalle paikalliskilpailijalle Orakselle vuonna 1982. Näin Oras jatkaa osaltaan lönnströmiläistä teollisuusperintöä Raumalla.

Kuljetinketjujen valmistus alkoi Raumalla 1940-luvulla osana sotakorvauksia Neuvostoliitolle.Nykyisen pääbisneksen eli kuljettimien ja materiaalinkäsittelylaitteiden suuri läpimurto oli vuonna 1961 Enso-Gutzeitin Kaukopään tehtaalle toimitettu hakkeenkuljetusjärjestelmä.

Nämä bisnekset ovat vaihtaneet useampaan kertaan omistajaa vuosikymmenten saatossa. Nyt suurin omistaja on raumalainen Hollming-konserni.

Yhdestä entisestä omistajasta muistuttaa nykyinen nimi, BMH (Babcock Material Handling).

Kuten viime viikolla Länsi-Suomessa kerrottiin, FB Ketju on taustaltaan lönnströmiläinen yritys.Lönnströmiltä lähteneet osaajat puolestaan ovat Raumaster-konsernin ja sen lähiyhtiöiden takana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut