Oikeus ei uskonut vaimonsa tappamisesta Syväraumassa syytetyn selityksiä – mies määrättiin odotetusti mielentilatutkimukseen

Oikeuden välituomion mukaan miehen kertomus kertaluonteisesta huitaisusta avoimella monitoimityökalulla ei ollut uskottava.

| Päivitetty

Syvärauman kesäkuisesta veriteosta syytetty vuonna 1965 syntynyt raumalaismies määrättiin Satakunnan käräjäoikeuden maanantaina antamalla välituomiolla mielentilatutkimukseen. Niinpä asian varsinainen ratkaiseminen venyy vielä kuukausilla.

Oikeuden pääkäsittely vietiin läpi Raumalla kaksi viikkoa sitten. Länsi-Suomi seurasi istuntoa koko sen keston ajan.

Syvärauman tapon oikeuskäsittely päättyi, ratkaisu kahden viikon kuluttua – uhrin tytär vetosi päivän päätteeksi syytettyyn: "Älä ikinä enää satuta yhtään ihmistä"

Kuten kerroimme jo tuolloin, mies itse vaati päästä mielentilatutkimukseen. Hän on oman kertomansa mukaan kärsinyt vakavista psyykkisistä ongelmista ennen tekoa, sen aikana ja sen jälkeen, ja oman vastauksensa mukaan hän pitää erittäin todennäköisenä, että hänet tullaan toteamaan alentuneesti syyntakeiseksi tekohetkellä.

Oikeus ei uskonut aurinkolasitarinaa

Asiassa on oikeuden mukaan riidatonta se, että syytetty löi vaimoaan monitoimiteräaseella kaulan alueelle ja aiheutti kolme haavaa, joihin vaimo kuoli.

Selvitettäväksi jäi ennen kaikkea se, oliko iskuja kolme – kuten syyttäjä näki – vai pelkästään yksi, kuten syytetty itse väitti.

Mies esitti oikeudessa itse tapahtumista kertomuksen, johon liittyi aurinkolasien korjaaminen monitoimityökalulla tapahtumaa edeltäneen ravintolaillan aikana. Tämän johdosta työkalu olisi jäänyt avoimena hänen taskuunsa, ja avoimesta monitoimityökalusta olisi "huitaisun" myötä aiheutunut kolme haavaa hänen vaimonsa kaulaan.

Oikeus piti miehen kertomaa tältä osin epäuskottavana. Hän ei ollut kertonut tällaisesta tapahtumasta esitutkinnassa lainkaan.

– Epäuskottavana on myös pidettävä, että [syytetty] olisi siirtynyt taksiin täysin teräosiltaan avattu monitoimityökalu taskussaan kuten myöskin sitä, että hän olisi [vaimoaan] kohden huitaissessaan unohtanut, että hänen kädessään on kaikilta teräosiltaan avattu monitoimityökalu, oikeus toteaa tuomionsa johtopäätösosuudessa.

Ei huitaissut kerran vaan löi kolmesti

Vammojen ja oikeuslääkärin niistä antaman lausuman perusteella oikeus katsoi, että mies on syytteessä kuvatulla tavalla lyönyt vaimoaan kolmesti monitoimiteräaseen saksiosalla.

Lyönneistä aiheutui naisen kaulan alueelle syvät pistohaavat ja suuri verenvuoto, jonka seurauksena nainen myös kuoli.

Oikeus ei uskonut, että kyseessä olisi ollut jonkinlainen vahinko, vaikka mies niin itse väitti. Tätä vastaan olivat muun muassa hänen hätäkeskuspuhelussa ilmoittamansa motiivit teolle ja se, että hän käyttäytyi järjestelmällisesti, käytännönläheisesti ja kylmästi poliisin ottaessa hänet kiinni.

Teko oli siis oikeuden mukaan tahallinen, ja mies menetteli syytteessä kuvatulla tavalla.

Asia ratkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin

Näiltä osin oikeus on siis ratkaissut asian. Oikeus määräsi kuitenkin miehen mielentilan tutkittavaksi ja piti vaatimusta mielentilatutkimuksesta perusteltuna.

Vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua käräjäoikeus ratkaisee, mihin rikokseen mies on syyllistynyt. Tuolloin käräjäoikeus ratkaisee asian myös muilta osin. Esimerkiksi korvausvaatimuksiin tai miehen sotilasarvon menettämiseen oikeus ei välituomiovaiheessa ota kantaa.

Mielentilatutkimuksessa rikoksesta epäilty voidaan todeta joko syyntakeiseksi, alentuneesti syyntakeiseksi tai syyntakeettomaksi. Syyntakeettomaksi todettu voidaan jättää tuomitsematta vankeusrangaistukseen ja määrätä esimerkiksi tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Tutkimus itsessään saa kestää korkeintaan kaksi kuukautta. Kun lisäksi otetaan huomioon oikeuden harkinta mielentilatutkimuksen jälkeen, voidaan todeta, että asian varsinaisessa ratkaisemisessa menee vielä kuukausia.

Länsi-Suomi jatkaa oikeusprosessin seuraamista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut