Syvärinen lupaa: SAK:lta tulee uusia avauksia –  entinen euralaiskansanedustaja palasi yhteiskunnallisen vaikuttamisen ytimeen

Paluu vaaliehdokkaaksi ei houkuttele, mutta tällainen huipputehtävä kiinnosti kyllä. Minulla on älyttömän hyvät yhteiskuntasuhteet, sanoi euralaislähtöinen Katja Syvärinen Länsi-Suomelle.

| Päivitetty

Katja Syvärinen valittiin palkansaajajärjestö SAK:n varapuheenjohtajaksi. Hän aloitti työt saman tien.

– Heti huomenna toimistolle, sanoi Syvärinen Länsi-Suomelle valintansa varmistuttua tiistaina.

Syvärinen on viimeksi toiminut vanhempana neuvonantajana viestintätoimisto Kaskas Mediassa ja aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:ssä.

– Halu yhteiskunnallisen vaikuttamisen ytimeen on kytenyt sisälläni sen reilun kymmenen vuoden ajan, kun olen ollut muissa tehtävissä. Paluu vaaliehdokkaaksi ei houkuttele, mutta tällainen huipputehtävä kiinnosti kyllä, hän kertoi.

Täpärästi ulos eduskunnasta

Euralainen Syvärinen toimi vasemmistoliiton kansanedustajana vuosina 1999–2003. Hänet valittiin eduskuntaan reilun 4400 äänen kannatuksella.

Seuraavissa vaaleissa hän jäi ensimmäisenä rannalle, vaikka sai liki 4900 ääntä. Satakunta menetti yhden edustajapaikan Syvärisen kannalta huonoon saumaan.

Eduskunnan jälkeen Syväriselle on kertynyt työkokemusta maakuntaliitosta, Vantaan kaupungilta, kansalaisjärjestöistä ja konsulttifirmoista. Monipuolisesta taustasta on varmasti hyötyä uudessa työssä.

– Minulla on älyttömän hyvät yhteiskuntasuhteet, hän sanoi itsekin.

Niille on käyttöä, kun SAK:n varapuheenjohtaja pyrkii vaikuttamaan työnantajiin, lainsäätäjiin ja muuhun yhteiskuntaan.

Puheviestinnän maisterina ja viestintäkonsulttina Syvärinen myös tietää miten sanoma kannattaa muotoilla, jotta se menee perille. Vieläpä oikein ymmärrettynä.

Kauttuan mummo ja tehtaanjohtaja

Puheensa SAK:n edustajistolle Syvärinen aloitti kertomalla Helvi-mummostaan, joka oli aktiivinen metalliliittolainen ja SKDL:n kunnanvaltuutettu. Syvärisen mukaan Kauttuan paperitehtaan johtaja Olavi Yrjälä kävi usein parantamassa maailmaa työkaluvarastosta vastanneen Helvin kanssa.

– Molemmat ymmärsivät, että hyvin menestyvä tehdas on sekä omistajan että työntekijän etu ja tuottaa hyvinvointia kunnalle. Neuvotteluissa sovitaan miten yhdessä tehty menestys jaetaan ja miten vaikeista paikoista selvitään.

Syvärinen luottaa lujasti siihen, että hyvää työelämää rakennetaan neuvottelemalla.

– Ammattiyhdistysliikettä tarvitaan luomaan Suomeen uusia työpaikkoja, sanoi Syvärinen.

"Duunari ei este, vaan voimavara"

Ay-liikettä arvostellaan uudistusten vastustamisesta ja kehityksen jarruttamisesta. Syvärinen tietää tämän ja lupaa SAK:n tarjoavan myös uusia avauksia.

– Ja mietimme niitä ihan itse, emme vain odota muiden pelinavauksia.

– Takaraivossa on kaiken aikaa kysymys mistä löytyy uutta työtä, miten Suomi menestyy. Duunari ei ole sen este, vaan voimavara. Ei Suomea saada kasvuun halpuuttamalla duunarin työtä. Jalostusastetta pitää nostaa ja investoida kotimaisiin työllistäviin innovaatioihin, linjasi Syvärinen.

Hän pitää rehellisen yrittäjän suojeluna, jos tes-shoppailu kitketään pois ja alipalkkaus kriminalisoidaan.

Paikallisessa sanomalehdessä pitää aina kysellä myös paikallisia. Miten usein Syvärinen on käynyt Eurassa?

– Valitettavan harvoin, kun on koronaa, eikä nyt ollut Suomi Areenaakaan. Perhe asuu Helsingin Käpylässä. Olen kyllä Euran ja Kauttuan Facebook-ryhmissä ja pyrin seuraamaan mitä kotipuolessa tapahtuu, sanoi Syvärinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut