Syyllistyitkö itse valehteluun kirjoituksessasi?

Koiraa ei saa viedä yleiselle uimarannalle.

Nimimerkki Tuomoniemen asukas, syyllistyitkö itse valehteluun?

Olin omassa autokatoksessa, joten en ole voinut toimia uhkaavasti rannalla. Korotin ääntäni, koska tyttö oli kaukana minusta. Hän näytti aikuiselta ja oli huomattavasti pidempi kuin esimerkiksi toinen tyttö rannalla. Varsinainen huuto alkoi tytön äidin saapuessa, ja minä pyysin häntä rauhoittumaan: ”cool down”.

Perustelin rouvalle kantaani, mutta hän ei kuunnellut. Rouvan asian selvittyä kysyin, missä häen tyttärensä on. Tytär oli siinä lähellä, menin heti hänen luokseen, ja kysyin, millä kielellä hän haluaa keskustella. Hän vastasi ”suomeksi”.

Pyysin anteeksi juuri sitä, että olin pelästyttänyt hänet ja aiheuttanut mielipahaa. Hän sanoi, että saan anteeksi. En käynyt rakentavaa keskustelua tytön kanssa, koska äiti ei antanut siihen mahdollisuutta, vaan komensi tytöt pois tiukalla äänellä. Ei siis voimasanojakaan.

Minulla on edelleen valmius keskustellä tytön kanssa, kertoa oma näkemykseni ja saattaa asia oikeisiin mittasuhteisiin siinä määrin kuin pystyn ja osaan omalta osaltani.

Rannalla oli muitakin tytön lisäksi, ja koira viuhtoi pitkin rantaa, joten sen välitön kytkeminen olisi ollut käytännössä mahdotonta. Välittömään kytkemiseen liittyvään lainsäädäntöön kannattaa tutustua esimerkiksi Kennelliiton sivuilla.

Tytön mukaan netissä on annettu lupa tuoda koira rannalle ja kieltomerkeistä ei tarvitse välittää. Voihan näin olla, mutta ei kytkemättömänä.

Tosin netissä monessa asiaan liittyvässä kirjoituksessa nimenomaan todetaan, että koira ei kuulu ihmisten uimapaikalle. Rouva sanoi soittaneensa kaupungille, ja hänelle on annettu lupa viedä koira rantaan, hän ei puhunut netistä, kuten tyttö. Kaupungissa kiistettiin luvan antaminen.

Laki menee yli esimerkiksi kaupungin järjestyssääntöjen, joten kaupungin työntekijä ei voi kieltääkään. He vetoavatkin terveeseen järkeen. Nainen sanoi, että hän vie koiran rantaan, ja minä voin soittaa vaikka poliisin.

Hän vielä väitti pesseensä mattoja rannallamme. Eli oli hiukan hakusessa asiat. Olisikohan hänelle sanottu, että matonpesupaikalta saa uittaa koiraa? Mahdatko syyttää väärää ihmistä rakentavaan ja asialliseen keskusteluun pystymättömyydestä?

On varmaan paikallaan kertoa lukijoille, että koko tämän tapahtuman aikana, seisoi ulkopuolinen ihminen (ei naapuri, ei sukulainen, mutta useamman koiran omistaja) muutaman metrin päässä minusta.

Hän soitti minulle luettuaan kirjoituksesi. Hän sanoi, että minä huusin vain sen vuoksi, että rannalla ollut ihminen kuuli, ja varsinaisesta huutamisesta piti huolen autokatokseen saapunut nainen. Hän kertoi minun myös yrittäneen rauhoitella naista, mutta turhaan.

Koiran vapaana pitäminen ei ole ”ainoa virhe”, vaan mm. rangaistavissa olevaa metsästyslain rikkomista. Valistaminen kuuluu vanhemmille, ja sen pitää tapahtua, ennen kuin lapsi päästetään ulos koiran kanssa.

Ulkomaalaisuus ei mitenkään liittynyt tai liity koirien kiinnipitämiseen tai ylipäätään koiran tuomiseen uimarannalle. Tyttö on edelleen tervetullut rannalle, pidämmehän uimarannasta huolta lasten ja muiden ihmisten iloksi.

Alueella asuu useita ulkomaalaistaustaisia perheitä, jotka käyttävät rantaa säännöllisesti.

En tiedä, mitä tarkoitat tökeröillä merkeillä. Osa on saatu kaupungilta, ja samanlaisia on ollut muuallakin käytössä.

Itse tulostettu koirankieltomerkki on ihan normaali netistä kopioitu ja Achtung-merkki on omatekoinen, mutta ei siinä lue väittämäsi mukaan, että se olisi kaupungin laittama. ”Achtung” on saksaa ja tarkoittaa huomiota, varovaisuutta. Miksi se nyt yht'äkkiä muuttui tökeröksi?

Olemme tehneet ilmoituksen 2012, ja se on siitä asti ollut puussa kiinni. Niitä lisättiin, koska saapumissuuntia tuli lisää. Uusimme ilmoitukset niiden huonon kunnon vuoksi. Ainoa kohta, joka oli korostettu punaisella vanhaan verrattuna oli näin: ”-älä heittele suurella vaivalla laituriin kerättyjä kiviä veteen”.

Kyseinen tökerö taulu alkaa näin: ”Tuomoniemen ranta-alue on paikallisten asukkaiden (ei kaupungin) ylläpitämä virkistysalue, jonne kaikki asiallisesti käyttäytyvät ihmiset ovat tervetulleita”. Jätämme tökeryysasteen lukijoiden arvioitavaksi.

Olemme ajatelleet hommata kilvet eri tekstillä, jolloin ne ovat selvemmin nykyisen lain mukaisia.

Nyt, kun joku kävi repelemässä osan niistä kaupungilta saaduista merkeistä ja melkein kaikki meidän lisämerkit, niin miksei joutsenen pesimisrauhasta muistuttavaa tekemäämme merkkiä revitty?

En ole kirjoittanut, että alueen koirat juoksevat tuhoamassa lintujen pesiä, vaikka se pitää paikkansa yleisellä tasolla kytkemättömistä, vapaana liikkuvista koirista.

Tutustu, mitä Kennelliitto kirjoittaa koiran omistamisesta, ja kirjoita sitten lisää. Monelta murheelta säästytään, kun noudatat lakia. Me emme tuhoa pesiä, mutta rannan muokkaaminen kyllä joskus pakottaa linnut tekemään pesänsä toisaalle. Samat linnut ja niiden jälkeläiset palaavat silti samoille pesimäalueille kevään ja syksyn väliseksi ajaksi. Olemmekin pyrkineet olemaan varovaisia.

Ainoa mikä toimii hanhiin kunnolla, on metsästys, ja siihen liittyvät asiat eivät ole meidän päätettävissä, eivätkä keinovalikoimassa. Narujen tarkoitus ei ollut estää rantautumista, vaan rannalta lähtöä. Yritimme ohjata hanhien kulkua parin aukon kautta, ja onnistuimmekin. Nyt rannalta on poistettu enemmän järviruokoa, ja hanhet vähemmän sontivat uimarannalle, ja ovat omissa oloissaan. Kaikille hyvä?

Väitteesi suureen ääneen huudetusta rahallisesta panostuksesta on kyllä ala-arvoinen.

Et ole itse katsonut tarpeelliseksi osallistua kustannuksiin, talkoisiin, suunnitteluun etkä mielipiteiden esittämiseen, vaan pelkästään toisten tekemisten arvosteluun. Tässä taustatietoa toimistamme: Odotimme kaupungin tekevän uimarannan, mutta alueen asukkaat päättivätkin sitten ryhtyä itse toimeen odottelun jälkeen.

40 perhettä otti osaa, moni sinun naapurisikin, ja ranta ruopattiin. Valitettavasti se ei ole riittänyt. Ranta vaatii jatkuvaa kunnostamista. Rannan parturointi ei ole mahdollista ilman asianmukaista lupaa.

Me olemme kunnostaneet rantaa ja aluetta kaupungin Vihertoimen valvonnassa. Me emme kunnosta pelkästään ”ainakin sadan metrin matkaa”, vaan Rokintien risteyksestä aina Tuulipolulle. Vihertoimen edustaja käy täällä joka vuosi, ja yhdessä katsomme mitä saamme tehdä, mitä kannattaa tehdä, jne. Heillä on se paras tietämys.

Ranta-alue on ollut aiemmin hiekkarantaa. Yksi yli 80-vuotias naapurisi sanoi hänellä olevan kuvan, jossa hän on 3 vuoden ikäisenä rannalla.

Kun me muutimme tähän, oli alue metsittynyt tukkoon. Rehevöinti alkoi kerrotun mukaan kaupungin laskiessa likavesiä lahden pohjukkaan.

Me olemme siis palauttamassa sitä vanhaan kuntoonsa. Myös matonpesualueen ympäristö on siistiytynyt alueen asukkaiden toimien ansiosta.

Esimerkiksi jokainen rivitalo asukkaineen on hoitanut edestään ylimääräiset puut pois ja aikovat poistaa järviruokoa lisää. Kaikki Vihertoimen valvonnassa, joten voimme todeta omimisjuttusi päättömiksi tai vähintään todeta omijia olevan paljon. Jos tekee pyyteettömästi töitä koko alueen asukkaiden hyväksi, niin mikä siinä on normaalin ihmisen mielestä väärin?

Koiria ei saa tuoda samalle rannalle, jota ihmiset käyttävät.

Kyse on muustakin, kuin mitä tarkoitetaan yleisellä uimarannalla. Kyse voi olla esimerkiksi kunnan tai yksityisen kunnostamasta alueesta, metsästyslaista, järjestyslaista, terveestä järjestä, toisten ihmisten kunnioittamisesta, hygieniasta jne.

Jos alueella on noin 30 metriä pitkä alue, jonne koiraa ei saa viedä, tai se on vähintäänkin hyvin kyseenalaista, niin pitääkö juuri sinne päästä ja pistää vielä lapset ikävään välikäteen uhittelullaan.

Tytön naapurina varsin hyvin tiedät koiran olevan kokonsa puolesta pelottava, vaikka onkin luonteeltaan kiltti, kuten kaikista koirista sanotaan. Naapurimme lapset pelkäävät kyseistä koiraa, ja se on heidän mukaansa usein vapaana, ja naisen asenne asiasta välinpitämätön, näin meille kerrottiin.

On epäilyttävää lähettää alaikäinen lapsi testaamaan muiden asukkaiden reagoimista evästämällä vielä, ettei kieltomerkeistä tarvitse välittää. Kyllä ne vuosia kestäneet antipatiat pitää purkaa jollakin muulla tavalla. On oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia ja vastuita, kaikkien pitäisi ymmärtää sen.

Toimimme jatkossakin alueen asukkaiden iloksi. Meillä on oikeus ja velvollisuus puuttua epäkohtiin, ja kytkemätön koira uimapaikalla kuuluu niihin. Toivomme alueen koiranomistajien aktivoituvan ja järjestävän asiat niin, että juuri uimapaikan kohta jätettäisiin ihmisten käyttöön, ja tämä ikuinen riitely loppuisi.

Rakentavin terveisin muille naapureille ja kaupunkilaisille ja tervetuloa rannalle. Rannan pohjakin tykkää, kun moni kävelee sillä, ja me pääsemme vähemmällä. Työvälineitä saa ottaa mukaan, jos siltä tuntuu.

Rantaparturit