Syyslukukausi alkaa Rauman kouluissa ja opistoissa lähiopetuksessa – "Olemme valmiita tekemään tarvittavia muutoksia erittäin nopeasti"

Koulunkäynti alkaa Raumalla maanantaina 17. elokuuta. Kuva on toukokuusta Nanun koulun ensimmäiseltä lähiopetuspäivältä kahden kuukauden etäopetusjakson jälkeen. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman kaupungin peruskoulujen oppilaat sekä lukion, musiikkiopiston ja kansalaisopiston opiskelijat palaavat oppilaitoksiin lähiopetukseen syyslukukauden alkaessa, tiedottaa Rauman kaupunki.

Koulutyössä huomioidaan kuitenkin koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyvät erikoisjärjestelyt, joita määrittävät opetus- ja kulttuuriministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Opetushallituksen antamat ohjeistukset.

− Seuraamme valtakunnallisia ja alueellisia ohjeita ja tarkkailemme oppilaitosten ja päiväkotien tilannetta aktiivisesti. Olemme valmiita tekemään tarvittavia muutoksia erittäin nopeasti, sivistystoimialan johtaja Soile Strander sanoo kaupungin tiedotteessa.

Muun muassa tällaisia ohjeita opiskelussa tänä syksynä noudatetaan

  • Oppilaitoksiin saa tulla vain terveenä.
  • Oireisten ja sairaiden tulee jäädä kotiin.
  • Käsien pesuun kiinnitetään erityistä huomioita.
  • Turvavälejä tulee noudattaa. Ruokailut järjestetään porrastetusti.
  • Matkoja, vierailuja ja isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä.

Mikäli jossain oppilaitoksessa todetaan koronavirustartunta, tarvittavista toimenpiteistä päättävät terveysviranomaiset. Tartunnan saaneen ja virukselle altistuneiden tulee pysyä karanteenissa pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta vähintään kaksi viikkoa.

Lisäksi Suomeen matkustusrajoitteisista maista saapuville suositellaan myös kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Huoltajille jaetaan tarkempia toimintaohjeita Wilmassa ja muissa kanavissa.

Peruskouluissa ja lukiossa opetus alkaa ensi maanantaina

Kaupungin peruskouluissa koulutyö käynnistyy ensi maanantaina. Oppilasryhmien välisiä kontakteja vältetään tilajärjestelyillä ja välituntien porrastamisilla.

Alakouluissa oppilaat ovat pääsääntöisesti oman luokanopettajansa ohjauksessa, yläkoulun valinnaisaineissa opetusryhmä voi päivän aikana vaihtua.

Koulukuljetuksia väljennetään mahdollisuuksien mukaan, mutta tiedotteen mukaan myös kuljetuskorvauksen maksu on mahdollista.

Tartuntalain perusteella on mahdollista siirtyä tarvittaessa etäopetukseen, jos terveysviranomaiset niin linjaavat. Mahdollinen etäopetus ei kuitenkaan koske vuosiluokkien 1–3 eikä erityisen tuen ja valmistavan opetuksen oppilaita.

Myös Rauman Lyseon lukion kouluvuosi alkaa maanantaina. Lukiolainsäädäntö mahdollistaa opetuksen järjestämisen eri muodoissa, kuten lähiopetuksena, etäopetuksena tai näiden yhdistelmänä.

Viime kevään ylioppilaiden juhlat pyritään järjestämään lauantaina 29. elokuuta.

Musiikkiopisto starttaa elokuussa, kansalaisopisto syyskuussa

Musiikkiopiston lukuvuosi käynnistyy lähiopetuksena keskiviikkona 19. elokuuta.

Turvaetäisyyksistä huolehditaan lähikontaktien minimoimiseksi. Isoja yhteistilaisuuksia ei pidetä, vain pienimuotoisia oppilaskonsertteja. Jos tilanne sitä vaatii, voidaan lukuvuoden aikana siirtyä etäopetukseen.

Kansalaisopistossa lukuvuosi käynnistyy lähiopetuksena maanantaina 14. syyskuuta.

Opiskelijoiden turvallisuus ja opetustilojen riittävä väljyys huomioidaan toiminnassa ja ryhmäkoissa. Etäopetukseen voidaan tarvittaessa siirtyä myös kansalaisopiston opetuksessa, tai opetuskertoja voidaan siirtää. Etäopetukseen mahdollisesti siirtyvät kurssit on merkitty opinto-oppaaseen.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Uusi normaali valtaa myös normaalikoulun – "Emme mieti niinkään, mitä koulusta puuttuu, vaan sitä, miten voimme toteuttaa tiettyjä asioita vaihtoehtoisilla tavoilla"