Raju syyte: Kaksikko riisti miehen vapauden törkeällä tavalla Eurassa – vapaudenmenetys kesti kolme päivää ja sisälsi toistuvaa pahoinpitelyä ja tappouhkauksia

Toinen epäillyistä on Säkylän taannoisesta väkivaltarikoksesta epäilty säkyläläismies. Taustalla oli velanperintä. Uhri vapautui lopulta tyttöystävänsä vanhempien avulla.

| Päivitetty

Syyttäjä vaatii rangaistusta kahdelle miehelle poikkeuksellisesta Satakunnassa sattuneesta vapaudenriistotapauksesta, johon sisältyi niin pahoinpitelyjä, kiristämistä kuin tappamisella uhkaamistakin. Tapahtumat saivat alkunsa Eurassa äitienpäivänä 2018.

Syytteitä käsiteltiin Satakunnan käräjäoikeudessa tiistaina. Tosin vain osittain, sillä yksi jutun vastaajista ei ollut paikalla oikeudessa. Koska haaste ei ole hänen osaltaan julkinen, Länsi-Suomen tiedossa ei ole, mikä osuus hänellä on tapahtumien kulkuun.

Tiistaina käsitellyn osuuden osalta jutun epäiltyinä päätekijöinä näyttää olevan kaksi miestä. Heistä toinen on sama vuonna 1993 syntynyt säkyläläismies, joka vangittiin helmikuun alussa Säkylässä tapahtuneen väkivaltarikoksen johdosta.

Länsi-Suomi selvitti tuolloin, että miehellä on aiempaakin taustaa rankoista rikoksista.

Lue: Säkylän törkeästä tapahtumaketjusta epäilty vangittiin – LS selvitti: vuonna 1993 syntyneellä miehellä on rankka rikostausta ja toinenkin törkeä rikosjuttu vielä kesken

Pelkotila ja paon mahdottomuus

Nyt syytteessä käsitellyt tapahtumat käynnistyivät äitienpäivänä iltapäivällä toukokuussa 2018, kun jutun asianomistaja eli epäiltyjen tekojen uhri on mennyt Euran keskustan alueella sijainneeseen asuntoon keskustelemaan velasta, joka hänellä on väitetysti ollut juuri vuonna 1993 syntyneelle säkyläismiehelle. Hän ja toinen epäilty ovat olleet asunnossa uhrin kanssa.

Uhri yritti poistua asunnosta, mutta miehet estivät häntä poistumasta, ennen kuin velka-asia saadaan hoidettua. He uhkasivat häntä syyttäjän mukaan muun muassa sormien katkaisemisella ja jopa tappamisella.

Väkivaltaa uhattiin käyttää myös miehen vanhempia kohtaan.

Epäillyt ovat pahoinpidelleet miestä asunnossa nyrkein ja potkuin. Syyttäjän mukaan väkivallan uhalla sekä sen käytöllä miehelle on synnytetty pelkotila, mistä syystä hänellä ei ollut käytännössä mahdollisuutta yrittää paeta.

Kyseiseltä asunnolta uhri siirrettiin toiselle, Kauttualle sijaitsevalle asunnolle, jossa häntä säilytettiin vastoin tahtoaan. Häntä on säilytetty siellä äitienpäivästä eli sunnuntaista aina keskiviikkoiltapäivään asti. Myös siellä häntä pahoinpideltiin useita kertoja päivässä ja uhattiin tappamisella.

Kuljetettiin Poriin rahaa hakemaan mutta pääsi vapaaksi

Velan maksamiseen vaadittavien rahojen hankkimiseksi epäillyt kuljettivat uhrin Poriin tämän tyttöystävän vanhempien asunnolle. Epäillyt vaativat, että miehen olisi pitänyt lainata raha tyttöystävän vanhemmilta tai jopa hankkia se väkivalloin.Uhri kuitenkin lukittautui vanhempien asuntoon ja kertoi tilanteestaan tyttöystävänsä isälle. He soittivat poliisille, ja näin mies pääsi vapautumaan.

Syytekokonaisuudessa on useita syytettyjä ja useita nimikkeitä. Törkeän vapaudenriiston lisäksi osallisia syytetään ainakin avunannosta törkeään vapaudenriistoon, törkeästä kiristyksen yrityksestä sekä pahoinpitelyistä.

Oikeuden mukaan lähes kolme vuorokautta kestänyt vapaudenriisto on ollut törkeä, koska siinä on käytetty erityistä julmuutta pahoinpitelemällä tätä useasti ja käyttämällä toistuvasti vakavan väkivallan uhkaa.

Oikeus jatkaa asian käsittelyä, kun nyt poissaollutta vastaajaa päästään kuulemaan ja antaa myös tuomionsa asiassa myöhemmin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut