Syyte: Komppanian päällikkö käski naissotilaita riisuutumaan alusvaatteisilleen ja tulemaan perässään uimaan

Kapteenin mukaan aamu-uintien tarkoitus oli "kehittää koulutettavien toimintakykyä". Naissotilaat kokivat riisuutumisen syyttäjän mukaan ahdistavaksi ja auktoriteettia heikentäväksi.

| Päivitetty

Porin prikaatin erään komppanian päällikkönä toimineelle miehelle on luettu Satakunnan käräjäoikeudessa syyte kahdesta palvelusrikoksesta.

Sotilasoikeudenkäynnissä käsitellyt tapaukset ajoittuvat syksyyn 2019.

Toisessa tapauksessa kyse on syyttäjän haastehakemukseen kirjatun teonkuvauksen mukaan ollut siitä, että kyseinen kapteeni käski aamulenkin aikana varusmiehiä järven rannalla yllättäen riisuutumaan alusvaatteisilleen ja tulemaan perässään uimaan.

Käskettyjen joukossa on ollut varusmiesjohtajina neljä naissotilasta, joilla oli käytössään siviilialusvaatteensa. Puolustusvoimat ei ole antanut naisille pv-alusvaatteita, mutta heille on annettu uima-asusteet.

Myöhemmillä kerroilla kapteeni ilmoitti uimavarustuksen tarpeesta ennen aamulenkille lähtöä. Hän ei kuitenkaan huolehtinut syyttäjän mukaan siitä, että aamutoimiin ja aamiaiseen olisi jäänyt riittävästi aikaa.

Naiset kokivat riisuutumisen ahdistavaksi

Syyttäjä katsoo kapteenin rikkoneen yleisen palvelusohjesäännön kolmea eri kohtaa.

Syyttäjän mukaan naiset kokivat alusvaatteisilleen riisuutumisen koko komppanian ja koulutettavien edessä epämiellyttäväksi, epäasialliseksi ja ahdistavaksi sekä heidän auktoriteettiaan heikentäväksi.

Syytetty itse kiistää vastauksessaan käskeneensä ketään menemään järveen pelkissä alusvaatteissa. Hänen mukaansa aamuliikuntojen – mukaan lukien aamu-uintien – tarkoitus oli kehittää koulutettavien toimintakykyä ja valmiuksia vaativampaan koulutukseen.

Uteli sairaaksi ilmoittautumisen syitä

Toisessa tapauksessa asianomistajia on yhteensä 20. Siinä kyse oli syyttäjän mukaan siitä, että kapteeni määräsi aamulla sairaaksi ilmoittautuneet varusmiehet käytävälle muotoon ja kysyi jokaiselta vuorollaan syytä Niinisalon terveysasemalle hakeutumiseen.

Yleisen palvelusohjesäännön mukaan sairaaksi ilmoittautuneen ei tarvitse ilmoittaa vastaanotolle pyrkimisensä syytä muille kuin terveydenhuollon ammattihenkilöille kahdenkeskisessä keskustelussa. Varusmiehet joutuivat ilmoittamaan oman syynsä muiden lähellä olleiden kuullen.

Samaisen ohjesäännön mukaan asevelvollisella on halutessaan oikeus päästä "ilman tarpeetonta viivettä" terveydenhuollon ammattihenkilön tarkastettavaksi.

Kapteeni määräsi kuitenkin osan sairaaksi ilmoittautuneista niin sanottuun kevennettyyn palvelukseen. Hän on syyttäjän mukaan määrännyt käytettäväksi niin sanottua palvelusjoustoa, vaikka se on tarkoitettu lähinnä varusmiehen omasta aloitteesta tapahtuvaksi käytännöksi.

Tämänkin syytteen mies itse kiisti.

Kapteenille vaaditaan teoista yhteistä enintään 80 päiväsakon sakkorangaistusta. Oikeuden istunnossa syyttäjä esitti molempiin syytekohtiin vaihtoehtoiseksi syytekohdaksi tuottamuksellisen palvelusrikoksen.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa asiassa myöhemmin maaliskuussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut