Syyte: Kotihoidon työntekijä kylvetti vanhuksia samalla kun rikoskumppani anasti asunnoista omaisuutta – työtehtävistä saatuja tietoja käytettiin törkeällä tavalla hyväksi, Eurajoella useita tapauksia

Kotihoidossa työskenneelle naiselle ja tämän rikoskumppanille vaaditaan neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

| Päivitetty

Satakunnan käräjäoikeudessa on luettu raskaat syytteet rikoskokonaisuudessa, jota voi luonnehtia poikkeuksellisen törkeäksi. Epäiltyjen rikosten päätekijöinä ovat kaksi naista, joista toinen työskenteli Eurajoellakin toimivan Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän eli Kessoten kotihoidossa. Tätä asemaansa hän käytti myös hyväksi, sillä törkeiden varkauksien kohteiksi joutuivat iäkkäät ja puolustuskyvyttömät kotihoidon asiakkaat.

Käytämme hänestä tässä jutussa nimitystä kotihoitaja tai hoitaja, kun taas toisesta naisesta nimitystä rikoskumppani tai kumppani. Kotihoitaja on syntynyt vuonna 1979, rikoskumppani taas vuonna 1973.

Epäiltyjä törkeitä varkauksia tapahtui Eurajoella yhteensä kuusi, ja ne ajoittuvat elo–marraskuuhun 2021. Tämän jutun tiedot perustuvat syyttäjän haastehakemukseen sekä LS:n syyttäjältä saamiin lisätarkennuksiin.

Tieto poissaolosta, yleisavaimella sisään

Tekotapoja Eurajoella tapahtuneissa kuudessa rikoksessa on kolme erilaista: joko asuntoon on menty yleisavaimella asukkaan ollessa poissa tai kotihoitaja on kylvettänyt vanhusta samalla, kun rikoskumppani on etsinyt muualta asunnosta anastettavaa omaisuutta. Lisäksi yhdessä tapauksessa naiset ovat esiintyneet siivoojina ja harhauttaneet asukkaita.

Elo–lokakuulle 2021 törkeässä varkaudessa kotihoitaja on saanut työtehtäviensä kautta tiedon, että eurajokelaisnainen on poissa asunnostaan.

Hän antoi rikoskumppanille yleisavaimen, johon hänellä oli työtehtäviensä vuoksi pääsy. Kumppani murtautui asuntoon avainta käyttämällä ja anasti sieltä useita kulta- ja muita koruja.

Samoin kaksikko toimi myös syyskuulle ja lokakuulle päivätyissä rikoksissa. Syyskuisessa tapauksessa rikoskumppani anasti iäkkään naisen kotoa kultakoruja ja pankkikortin tunnuslukuineen. Pankkikortilta kaksikko teki nostoja 5400 euron edestä, mikä johti myös syytteeseen maksuvälinepetoksesta.

Kotihoitaja kylvetti, rikoskumppani anasti

Lokakuulle sekä loka–marraskuulle 2021 päivätyissä rikoksissa tekotapa oli vielä tätäkin törkeämpi.

– [Kotihoitaja] on etukäteen kertonut [kumppanille] olevansa menossa hoitamaan työtehtäviään [eurajokelaisen] kotihoidon asiakkaan] asunnolle ja he ovat sopineet rikoksen tekemisestä. [Hoitajan] ollessa kylvettämässä asianomistajaa on [kumppani] tunkeutunut oikeudettomasti asuntoon sisälle ja etsinyt asunnosta anastettavaa omaisuutta, syyttäjä kuvailee teonkuvauksessaan.

Varkiden matkaan kylvetetyn miehen asunnosta lähti 250 euroa käteistä.

Myöhemmässä tapauksessa rikoshyöty oli kymmenkertainen, sillä eurajokelaisnaisen asunnosta he anastivat syyttäjän mukaan peräti 2500 euroa käteistä.

Marraskuussa 2021 tapahtuneessa rikoksessa taas naiset menivät yhdessä eurajokelaisen pariskunnan kotiin esiintyen siivoojina. Tässäkin tapauksessa kotihoitaja oli saanut tietoa pariskunnan asuinpaikasta ja terveydentilasta työtehtäviensä kautta.

Kumppani keskusteli pariskunnan miehen kanssa ja nainen lepäili sängyllään sillä aikaa, kun kotihoitaja etsi asunnosta anastettavaa omaisuutta.

Syyttäjän mukaan he anastivat 300 euroa käteistä rahaa, pankkikortin, ajokortin sekä molempien passit.

Rikoksia myös muualla

Syytteiden lista ei lopu Eurajoella tapahtuneisiin rikoksiin. Varsinais-Suomessa sijaitsevalla Ruskolla joulukuussa 2020 naiset käyttivät kylvetystekniikkaa ja varastivat paikkakuntalaiselta mieheltä 1200 euroa käteistä rahaa.

Porissa syksyllä 2021 taas hyödynnettiin yleisavainta.

Lisäksi oma kokonaisuutensa on Ulvilassa tämän vuoden kesäkuussa 2022 tapahtunut rikosten sarja, jossa kotihoitaja, kumppani sekä muuan mies anastivat paikkakuntalaiselta mieheltä 2500 euroa käteistä rahaa sekä koruja murtautumalla tämän asuntoon.

Tämä kokonaisuus ei tiettävästi liity kotihoitoon.

Kumppani houkutteli miehen pois asunnostaan, ja samalla kotihoitaja ja kolmas tekijä tunkeutuivat asuntoon rikkomalla oven viereisen ikkunan ja avaamalla oven.

Edellä kerrotun omaisuuden lisäksi he havaitsivat asunnossa kassakaapin, jota koettivat anastaa. Kaappi osoittautui kuitenkin liian painavaksi.

Kahden päivän päästä he palasivat samaiselle asunnolle pyydettyään mukaan vielä kaksi lisätekijää. Tällöin he varustautuivat nokkakärryllä sekä työkaluilla kuten rälläkällä.

Tekijät harhauttivat miehen päästämään heidät asuntoon ja käskyttivät häntä antamaan puhelimen ja avaimet. Käskyä tehostettiin vasaralla uhkaamalla.

Saaduilla avaimilla he tyhjensivät kassakaapin, josta mukaan tarttui koruja, 2500 euroa käteistä, ulkomaan valuuttaa, asiakirjoja, lompakkoja, matkapuhelin, patruunoita ja lukko.

Anastettu omaisuus myytiin vielä samana päivänä Turussa 6850 euron hinnalla. Ostajina toimineita turkulaismiehiä syytetään rahanpesusta.

Tunnustaneet tekonsa

Esitutkinnassa kotihoitaja ja rikoskumppani ovat pääpiirteissään tunnustaneet menetelleensä syyttäjän kuvaamilla tavoilla.

Joissakin kohdin he ovat tosin väittäneet anastettujen rahasummien olleen pienempiä kuin mitä syyttäjä kertoo.

Syyttäjä vaatii kotihoitajalle ja rikoskumppanille vähintään neljän vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia kullekin. He ovat olleet tutkintavankeudessa kesäkuun alusta lähtien jäätyään kiinni Ulvilassa tehdyn ryöstön jälkeen.

Ulvilan törkeässä ryöstössä mukana olleille miehille syyttäjä vaatii hieman lyhyempiä, noin kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksia. Myös he ovat tutkintavankeudessa.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa asiassa lokakuussa.

Länsi-Suomi ei toistaiseksi ole tavoittanut Kessotesta henkilöä kommentoimaan tapahtunutta työnantajan näkökulmasta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut