Syyte: "Mennäänkö pahan vai hyvän kautta", kysyi raumalaismies iäkkäältä naiselta tunkeuduttuaan luvatta tämän kotiin – 37 syytekohdan listassa epäiltyjä rikoksia aina olemattomien astioiden myynnistä vanhuksen ryöstöön

Syyttäjä katsoo miehen syyllistyneen peräti 37:ään eri rikokseen ja vaatii tälle puolentoista vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

| Päivitetty

Vuonna 1990 syntyneelle raumalaismiehelle luettiin tiistaina pitkä lista syytteitä Satakunnan käräjäoikeudessa. Miestä syytetään kaiken kaikkiaan 37:stä eri rikoksesta, jotka ovat tapahtuneet marraskuun 2020 lopun ja helmikuun 2021 alun eli vain reilun parin kuukauden aikana.

Epäillyistä rikoksista valtaosa on petoksia. Perusmuotoisen petoksen nimikkeellä mies on tehtaillut syyttäjän mukaan jopa 25 rikosta, yksi epäilty rikos taas on kirjattu syyttäjän haastehakemuksen lievän petoksen nimikkeellä.

Keräsi rahat astioista myymättä niitä

Petoksissa kyse on ollut useimmiten tori.fi -myyntisivustolla tehdyistä huijauksista. Mies on syyttäjän mukaan myynyt tekaistulla nimellä muun muassa Iittalan ja Marimekon astioita sekä Muumi-mukeja, joista hän on sopinut kauppoja ostajien kanssa.

Ostajat ovat maksaneet rahat joko miehen omalle pankkitilille tai raumalaisnaisen tilille, johon miehellä on ollut pääsy. Todellisuudessa miehellä ei ole ollut aikomustakaan myydä kyseisiä astioita, ja hän on täten saanut rahat itselleen ostajaa erehdyttämällä.

Kertasummat ovat olleet kussakin tapauksissa joitakin kymmeniä euroja. Koska tekoja on niin paljon, niitä ei syyttäjän mukaan ole syytä pitää kokonaisuuden kannalta vähäisinä.

Naisen tililtä mies käytti rahaa niin pankkikortilla kuin naisen verkkopankkitunnuksillakin lupaan perustuvan oikeutensa ylittäen ja syyllistyi syyttäjän mukaan siten maksuvälinepetokseen.

Murtautui grilliin ja varasti tavaraa

Nettipetosten lisäksi mies syyllistyi myös astetta konkreettisempiin rikoksiin.

Rauman Prismassa tämän vuoden alussa hän piilotti syyttäjän mukaan vaatteita ja elintarvikkeita reppuunsa ja poistui kaupasta maksamatta niitä. Niinpä hän syyllistyi syyttäjän mukaan näpistykseen.

Haastehakemuksessa mainitaan myös kaksi eri pyörävarkautta. Lisäksi mies vietti raumalaisessa hotellissa neljä yötä käyttäen tekaistua nimeä ja erään yrityksen tietoja. Niinpä hotellilasku jäi häneltä maksamatta.

Tammikuun lopulla hän murtautui myös Aittakarinkadulla sijainneen kirpputorin tiloihin ja varasti sieltä matkapuhelimen ja maksupäätelaitteen.

Helmikuun alussa hän taas murtautui grilliin heittämällä jäälohkareen sen ikkunan läpi. Mukaan lähti 15-pack olutta, 25 erimerkkistä tupakka-askia ja maksupäätelaite.

Tuolloin hänet myös vangittiin, kuten Länsi-Suomikin helmikuussa kertoi.

Grillikioskiin murtautuminen oli viimeinen niitti: raumalaismies vangittiin hänen tehtyään useita rikoksia lyhyessä ajassa

Varasti avaimen ja tunkeutui kotiin

Epäillyistä rikoksista vakavimmat ajoittuvat tammikuun 2021 alkuun. Tuolloin mies syyllistyi syyttäjän mukaan sekä törkeään kotirauhan rikkomiseen että ryöstöön.

Syyttäjän mukaan hän rikkoi oikeudettomasti iäkkään raumalaisnaisen kotirauhaa tunkeutumalla tämän asuntoon käyttäen aikaisemmin häneltä anastamaansa avainta.

Nainen oli kotona yksin tapahtuma-aikaan.

Syyttäjän mukaan mies on uhannut naista kuristamisella ja tehostanut uhkaustaan kuristamiseen viittaavilla käsiliikkeillä. Mies on vaatinut naista kertomaan, missä tämä säilyttää rahojaan ja kysynyt häneltä, "mennäänkö pahan vai hyvän kautta".

Myönsi anastamisen, kiisti uhkailun

Lisäksi mies on pyrkinyt eristämään naisen ympäristöstään siirtämällä tämän rollaattorin pois tämän luota ja repäisemällä turvarannekkeen irti tämän kädestä.

Hän oli asunnossa tunnin ja anasti mukaansa lopulta lääkelaastareita, olutta, takkeja ja repun.

Iäkkäällä naisella on syyttäjän mukaan ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vaarassa.

Mies itse on myöntänyt anastamisen mutta kiistänyt uhkailleensa naista.

Syyttäjä vaatii miehelle puolentoista vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Oikeus antaa tuomionsa asiassa myöhemmin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut