Syyte: Mies murtautui useisiin omakotitaloihin ja huijasi omalta isoäidiltään rahaa valehtelemalla töistä Norjassa ja asunnosta Paimiossa

Eurajokelaistaustainen mies on syyttäjän mukaan syyllistynyt useisiin rikoksiin Eurajoella ja Laitilassa.

Satakunnan käräjäoikeudessa on luettu tällä viikolla syytteet useista erilaisista omaisuusrikoksista vuonna 1994 syntyneelle eurajokelaistaustaiselle miehelle. Samassa syytekokonaisuudessa vastaajina on myös viisi muuta ihmistä, joita epäillään pääosin osallisuudesta miehen rikoksiin.

Miestä kutsutaan tässä jutussa tietyin kohdin "päätekijäksi" hänen erottamisekseen muista mainittavista syytetyistä. Jutussa käytettävät tiedot perustuvat syyttäjän haastehakemuksessa esitettyihin tietoihin.

Syytekohtia on yhteensä peräti 16. Niistä vakavimmat ovat törkeitä varkauksia, joita on yhteensä viisi. Ne ajoittuvat syyskuun 2022 ja tammikuun 2023 väliselle ajalle.

Syyskuussa 2022 mies murtautui kahdesti samaan omakotitaloon Eurajoella. Ensimmäisen "keikan" hän suoritti yhdessä toisen miehen kanssa, jälkimmäisen yksin.

Miehet olivat menneet sisään vara-avaimella, jonka sijainnin päätekijä tiesi. Mukaansa he anastivat runsaasti alkoholia, 4000 euron arvosta kolikoita, työkaluja ja moottorikelkkakypärän.

Nainen havaitsi varkaan asunnossa

Seuraavat murtovarkaudet tapahtuivat joulukuussa, jolloin mies murtautui eri rikoskumppaneiden kanssa kolmeen eri omakotitaloon.

Yksi näistä teoista jäi tosin yritykseksi, sillä talossa asunut nainen kuuli päätekijän aiheuttamat äänet ja tavannut tämän sisällä talossa.

– [Päätekijä] on lyhyen keskustelun jälkeen poistunut asunnosta, syyttäjän haastehakemuksessa todetaan.

Tässä tapauksessa miehellä oli mukana rikoskumppani, joka oli jäänyt autoon ja jota mies on pyytänyt varoittamaan, jos asunnossa syttyisi esimerkiksi valoja.

Toisessa joulukuisessa tapauksessa päätekijä itse oli autoon jääjän roolissa. Hän haki rikostoverinsa murtopaikalta autolla. Mukaan tarttui muun muassa kristallimaljakko, 350 euroa käteistä ja iPhone.

Lainahakemus varastetun passin avulla

Myös Laitilassa mies murtautui rikoskumppaninsa kanssa erään pariskunnan omakotitaloon rikkomalla parvekkeen oven lasin. Omaisuutta he anastivat lähes 5000 euron arvosta.

Lisäksi he varastivat pariskunnan vanhentuneet passit. Päätekijä syyllistyi törkeään petoksen yritykseen, kun hän haki 15 000 euron edestä lainaa käyttäen passista löytyneitä henkilötietoja.

Teko jäi yrityksen asteelle, koska lainasopimus tuli passin haltijalle itselleen, ja se mitätöitiin hänen oltuaan yhteydessä lainanantajaan.

Erehdytti isoäitiään

Rikosnimikkeiden joukossa on muitakin petoksia tai sellaisten yrityksiä.

Varsin häikäilemättömänä voidaan pitää epäiltyä petosta, jossa mies erehdytti omaa isoäitiään luovuttamaan hänelle useammalla eri kerralla tilisiirtoina yhteensä 4150 euroa rahaa.

Mies väitti tarvitsevansa niitä Paimiossa sijaitsevan asuntonsa vuokrarästeihin tai telakalta Norjasta saamaansa työpaikkaan liittyviin matkustuskuluihin.

Todellisuudessa mitään Paimion-asuntoa tai Norjan-töitä ei ole ollut.

"Valeuhkauksella" 15 000 euroa

Yhteen törkeään petokseen päätekijä syyllistyi tämän vuoden loppiaisena Uudessakaupungissa.

Päätekijä meni erään miehen luo ja kertoi tälle, että häntä ja hänen puolisoaan uhkaillaan. Samaan aikaan päätekijän rikoskumppani soitti heidän aikaisemmin sopimallaan tavalla päätekijälle ja esitti puhelimessa uhkailijaa, joka vaati 15 000 euron maksua.

Näin erehdytettynä petoksen uhriksi joutunut mies suostui lainamaan päätekijälle 15 000 euroa, mistä tehtiin velkakirja.

Omaisuusrikosten lisäksi syytelistaan kuuluvat myös huumausaineen käyttörikos ja rattijuopumus. Mies on käyttänyt muun muassa Ksalolia.

Vaatimus: lähes kolme vuotta

Syyttäjä vaatii päätekijälle kahden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta. Hän on tunnustanut pääsääntöisesti kaikki tekonsa.

Useissa rikoksissa hänen mukanaan olleelle ja yhteensä seitsemästä rikoksesta syytetylle, vuonna 1982 syntyneelle uusikaupunkilaismiehelle syyttäjä vaatii vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeutta.

Muut jutussa syytetyt selviäisivät syyttäjän näkemyksen mukaan ehdollisella tai sakkorangaistuksella.

Oikeus antaa tuomionsa asiassa joulukuussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut