Syyte: Raumalainen pizzeriayrittäjä hävitti yhtiön omaisuutta ja maksatti yksityiskuluja yhtiön rahoilla ennen konkurssia ja jätti liiketapahtumia kirjaamatta – hyötyi yli 60 000 euron edestä

Pizzeriatoiminta jatkuu samoissa liiketiloissa Rauman keskustassa miehen tyttären toimesta.

Satakunnan käräjäoikeudessa on luettu syytteet raskaista talousrikoksista Raumalla kebab-pizzeriaa pyörittäneelle yrittäjälle. Miestä syytetään törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuosina 2018–2022 ja törkeästä kirjanpitorikoksesta vuosina 2020–2022.

Velallisen epärehellisyys liittyy yhtiön konkurssiin. Syyttäjän haastehakemuksen mukaan noin viisikymppinen mies on osakeyhtiön hallituksen varsinaisena jäsenenä ja toimitusjohtajana "hävittänyt tai ilman hyväksyttävää syytä lahjoittanut tai muuten luovuttanut yhtiön omaisuutta yhteensä 64 638 euroa" ja aiheuttanut siten yhtiön maksukyvyttömyyden tai vähintäänkin oleellisesti pahentanut sitä.

Kyse on yhtäältä yhtiön varoilla maksetuista yksityiskuluista, joista on syntynyt reilun 11 700 euron perusteeton lainasaatava, ja toisaalta yhtiön käteiskassasta.

Kassa on vielä lokakuun lopulla 2021 ollut noin 52 800 euroa, mutta yhtiön konkurssissa huhtikuussa 2022 sen saldo oli pyöreät nolla euroa. Varojen on syyttäjän mukaan katsottava jääneen miehen käyttöön.

Yhtiö tuli maksukyvyttömäksi vuoden 2018 alussa alkaneella tilikaudella ja se asetettiin konkurssiin huhtikuussa 2022. Konkurssissa velat olivat lähes 107 000 euroa varoja suuremmat.

Teolla on syyttäjän arvion mukaan tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä ja se on ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Toiminta jatkuu tyttären nimissä

Syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta taas koskee yhtiön liiketapahtumien kirjaamista tai paremminkin sen laiminlyömistä. 

Käteisellä suoritetuista maksuista ei ole pidetty kassakirjaa, ja kirjanpitoaineistosta on puuttunut tositteita ja kassaraportteja. Kassatilin saldo ei syyttäjän mukaan ole ollut todellinen.

Liiketapahtumien kirjaaminen on laiminlyöty kokonaan lokakuun 2021 jälkeen aina yhtiön huhtikuiseen konkurssiin asti.

Yhtiön toiminta Rauman keskustassa sijaitsevassa kiinteistössä on päättynyt helmikuussa 2022. Silloin samoissa liiketiloissa pizzeriatoimintaa alkoi harjoittaa miehen tytär.

Länsi-Suomen tietojen mukaan pizzeria toimii samalla nimellä ja kutakuinkin samanlaisella ruoka- ja palveluvalikoimalla kuin aikaisemminkin.

Korvaukset, liiketoimintakielto, ehdollinen vankeus

Syyttäjä vaatii miestä menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 64 638 euroa.

Lisäksi syyttäjä vaatii miehen määräämistä liiketoimintakieltoon. Hänen toimintaansa on pidettävä liiketoimintakieltolaissa tarkoitetulla tavalla "velkojien, sopimuskumppaneiden, julkisen talouden taikka terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun kannalta vahingollisena".

Sopivana rangaistusseuraamuksena syyttäjä pitää miehen tuomitsemista 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut