Syyte: Telineet romahtivat raumalaisen voimalaitoksen kattilassa, ja mies tippui niiden mukana useita metrejä

Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta kahdelle työntekijälle ja yhteissakkoa euralaisyritykselle, jolta telineet oli tilattu.

Euralaista yritystä ja sen kahta työntekijää syytetään Satakunnan käräjäoikeudessa Raumalla tapahtuneesta työturvallisuusrikoksesta.

Syyte liittyy Rauman Biovoiman voimalaitoksen vuosihuollossa vuonna 2019 tapahtuneeseen työtapaturmaan, jossa mies putosi rakennustelineiden mukana suuren höyryvoimakattilan pohjalle.

Syyttäjän mukaan yrityksen telinepäällikkö ja työnjohtaja syyllistyivät työturvallisuusrikokseen rikottuaan työturvallisuusmääräyksiä tai aiheutettuaan niiden vastaisen epäkohdan.

Kolme pääsi ulos, yksi putosi pohjalle

Yritykseltä oli tilattu telineiden rakentaminen höyryvoimakattilan huoltamista varten osana voimalaitoksen vuosihuoltoa.

Kattilan sisälle rakennettujen telineiden kokonaiskorkeus oli 24 metriä.

Onnettomuus tapahtui telineiden valmistumispäivän jälkeisenä päivänä iltavuorossa.

Tuolloin telineet sortuivat äkillisesti. Syyttäjän mukaan kolme työntekijää pääsi kattilasta ulos, mutta yksi miehistä putosi telineiden mukana 5–7 metrin matkan telineiden mukana.

Hän jäi kattilan pohjalle jumiin puoleksitoista tunniksi ja loukkasi selkänsä.

Hänen kypäränsä suojalasi meni putoamisen myötä rikki, minkä vuoksi hän joutui hengittämään pölyä. Kyseinen mies on nyt oikeusjutun asianomistaja.

Sakkovaatimus niin miehille kuin yrityksellekin

Syyttäjän mukaan telineitä ei ollut rakennettu riittävän asiantuntevasti ja suunnitelmallisesti, vaan käyttöohjeiden ja lainsäädännön vastaisesti.

Myös rakenne- ja käyttösuunnitelmat puuttuivat, eikä telineille ollut tehty käyttöönottotarkastusta, vaikka niihin oli pantu telinekortti merkiksi siitä, että tarkastus olisi tehty.

Asiaa on käsitelty Satakunnan käräjäoikeudessa kahtena päivänä tällä viikolla.

Syyttäjä vaatii molemmille miehille sakkorangaistusta. Lisäksi yritykselle vaaditaan vähintään 50 000 euron suuruista yhteisösakkoa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut