Syytteet arvotalon sytyttämisestä hylättiin käräjäoikeudessa

Rauman Lapissa helmikuussa palaneen talon sytyttäjäksi epäiltyä naista vastaan nostetut syytteet on hylätty kaikilta osin Satakunnan käräjäoikeudessa.

Valtio velvoitettiin korvaamaan hänelle aiheutuneita oikeudenkäyntikuluja 6 600 euroa.

1800-luvulta peräisin oleva peruskorjattu rakennus paloi pahoin, mutta ei perustuksiaan myöten kuten syyttäjä alun perin väitti. Puolet rakennuksesta saatiin pelastetuksi.

Talossa asunut ja liekeistä pelastunut nainen kiisti vankasti sytyttäneensä rakennusta.

Hän oli palon havaittuaan pyrkinyt sammuttamaan tulen heittämällä sohvalla olleen peiton liekkien päälle. Sammutuspeitettä hän ei yrityksistään huolimatta saanut auki. Hän soitti äidilleen, joka hälytti paikalle pelastuslaitoksen. Nainen etsi talossa sisällä olleen kissansa ja pakeni liekkejä talon pihalle.

Tutkinnassa talosta löytyi puhki palaneita palopesäkkeitä, joille ei löytynyt luonnollista syttymissyytä. Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion lausunnon mukaan talosta ei ole löytynyt jäämiä palavista nesteistä.

Lausunnossa todetaan myös, että palon syttymistavan arviointi on täysin mahdotonta.  Oikeuden mukaan vanhan talon rakennusmateriaalit ja rakennustapa huomioiden syttymissyy on epäselvä eikä ole riittävää selvitystä siitä, että palo olisi sytytetty tahallaan.

Se, että talossa asunut on ensin soittanut äidilleen eikä hälytyskeskukselle, ei oikeuden mukaan riitä osoittamaan, että hän olisi syyllistynyt törkeään vahingontekoon.