Syytteet törkeistä pahoinpitelyistä Raumalla: mies tunkeutui kotibileisiin tarkoituksenaan tuhota stereot ja puukotti syyttäjän mukaan vierasta olkavarteen – toisessa tapauksessa lyötiin vatupassilla ja mahdollisesti myös sapelilla

Tapaukset ovat olleet käräjillä tällä viikolla. Tekoajankohdan lisäksi tapauksia yhdistää se, että osapuolet ovat eri mieltä teräaseen käytöstä.

| Päivitetty

Raumalla tapahtui tammikuussa 2021 kaksi epäiltyä väkivaltarikosta, joita kumpaakin on käsitelty tällä viikolla Satakunnan käräjäoikeudessa. Tapaukset ovat toisistaan erillisiä, mutta niitä liittää ajankohdan lisäksi toisiinsa myös rikosnimike – törkeä pahoinpitely – ja se, että kummassakin osapuolten välillä on erimielisyyttä teräaseen käytöstä.

Aiemmassa eli tammikuun puolenvälin tienoilla sattuneessa jutussa vastaajana eli teosta syytettynä on noin viisikymppinen raumalaismies, joka tunkeutui syyttäjän mukaan luvatta Rauman keskustassa asuneen nuoren naisen kerrostaloasuntoon. Hänellä oli mukanaan puukko ja pesäpallomaila.

Tapauksen syyttäjä kertoo, että taustalla oli naisen asunnossa lujaa soinut musiikki. Asunnossa oli ilmeisesti vietetty niinsanottuja kotibileitä.

Samassa rapussa asui nainen, joka kutsui avomiehensä paikalle ratkaisemaan musiikin aiheuttamaa häiriötä. Avomies on jutun vastaaja.

Oikeudessa kertomansa mukaan hän oletti, ettei asunnossa ollut ketään kotona, ja siksi ovea piti yrittää avata puukolla.

Tunkeutuminen toi syytteen törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Tekoa on syyttäjän mukaan pidettävä törkeänä siksi, että mies oli varustautunut väkivaltaan sopivilla välineillä ja hänen "ilmeisenä tarkoituksenaan on ollut käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa.

Kiisti teräaseen käytön

Ovea ei tullut avaamaan nainen, vaan asunnossa vieraana ollut mies. Syyttäjän mukaan vastaaja löi kyseistä miestä välittömästi sisälle asuntoon päästyään oikeaan olkavarteen puukolla. Syyttäjän mukaan kyse on eräänlaisesta taisteluveitsestä, jonka terä on noin 15 sentin mittainen.

Lyönnistä aiheutui viisi senttiä pitkä, neljä senttiä leveä ja parisen senttiä syvä haava.

Pahoinpitely oli syyttäjän mukaan törkeä, koska siinä käytettiin teräasetta. Se oli lisäksi uhrin kannalta täysin ennalta-arvaamaton ja yllättävä.

Vastaaja itse taas kiisti käyttäneensä teräasetta lyömiseen ja kertoi, että se oli hänen mukanaan vain oven avaamista varten. Haava ei ole miehen mukaan hänen aiheuttamansa.

Pesäpallomaila hänellä oli mukanaan siksi, että hän aikoi hajottaa sillä stereot, joista musiikki soi.

Syyttäjä vaatii vastaajalle vuoden ja kymmenen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta sekä 80 tunnin yhdyskuntapalvelurangaistusta.

Kiista naisesta johti välienselvittelyyn

Toinen tapaus sattui tammikuun 2021 lopulla. Jutun syyttäjä on sama kuin aiemmassakin jutussa.

Syyttäjän mukaan kyse oli kahden miehen välisestä tappelusta, ja molemmat ovat myös saaneet tapauksesta syytteen.

Vuonna 1993 syntynyttä miestä syytetään perusmuotoisesta pahoinpitelystä, vuonna 1994 syntynyttä miestä taas törkeästä pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan miehistä nuorempi saapui toisen miehen kodin edustalle tarkoituksenaan selvittää välejä väkivallalla. Koti sijaitsee Raumalla keskustan tuntumassa Kaivopuiston alueella.

Syyttäjän mukaan kyse oli "kolmiodraamasta", jossa miesten välillä oli kiistaa naisesta.

Sapeli vai vatupassi?

Kotinsa edustalla ollut mies puolustautui vesivaa'alla eli vatupassilla, jolla hän löi toista miestä kohti useita kertoja. Ainakin kerran hän osui tätä nilkan seudulle.

Asunnolle tullut mies puolestaan syyllistyi syyttäjän mukaan törkeään pahoinpitelyyn lyötyään toista miestä sapelilla päähän aiheuttaen kolme haavaa.

Asiassa osapuolet ovat eri mieltä siitä, käytettiinkö tekoon sapelia vai ei. Asunnolle tullut mies on myöntänyt, että hänellä oli autossaan sapeli, mutta kiistänyt käyttäneensä sitä miehen lyömiseen. Hänen mukaansa haavat aiheutuivat vatupassilla lyömisestä.

Syyttäjän mukaan taas haavat sopisivat kyseisellä teräaseella aiheutetuiksi.

Oikeus antaa kummassakin asiassa ratkaisunsa myöhemmin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut