T&T: Raumanmerelle miehittämättömien laivojen testialue - USA:n merivoimatkin kiinnostunut

Rolls-Royce on esitellyt hahmotelmia miehittämättömistä laivoista.

Raumanmerelle suunnitellaan miehittämättömien laivojen testialuetta, kertoo Tekniikka ja Talous -lehti. Sen mukaan Dimecc aikoo jättää asiasta hakemuksen Varsinais-Suomen ely-keskukselle ensi viikon alussa.

Alue olisi suuri, noin 10 kertaa 15 kilometriä. Testejä varten alue suljettaisiin muulta liikenteeltä.

Dimeccin automaattilaivojen ekosysteemistä vastaavan Jaakko Talvitien mukaan USA:n merivoimatkin on hyvin kiinnostunut testialueesta.

Tekesin rahoittama Advanced Autonomous Waterborne Applications (AAWA) -hanke on saanut paljon kansainvälistäkin huomiota. Autonomisen merenkulun ratkaisuja kehittävä Aawa-hanke jatkuu vielä tämän vuoden.

– Tulossa on muutama isompi julkistus, jotka ovat todennäköisesti hyvin puhuttuja asioita, Rolls-Roycen Iiro Lindborg kertoi Länsi-Suomelle joulukuussa.

Lindborg kiertää maailmalla esittelemässä Rollsin visiota, jonka aikataulutus on kunnianhimoinen. Rollsin mukaan ensimmäiset etäoperoidut alukset ovat kaupallisessa käytössä jo vuonna 2020. Täysin ilman miehistöä kauppalaivat puksuttaisivat menemään jo vuonna 2025.

– Kehitys saattaa olla jopa nopeampaa kuin olemme luulleet, mutta riittäähän tässä vielä haasteita pähkäiltäväksi, sanoo yhtä kehitystiimiä vetävä raumalainen Lindborg.