Täällä ollaan valmiina, entä luokissa? – Sanomalehtiviikolla Länsi-Suomen toimittajat vetävät mediatunteja kouluissa

Länsi-Suomen toimituksessa ollaan valmiita valloittamaan luokkahuoneet Sanomalehtiviikolla. Mukana ovat ainakin uutispäällikkö Mirja Kauppila-Laine sekä toimittaja Iiro Lehtonen (oik.) ja Joosua Lehtinen. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kuka on tunnetuin julkkis, jota olet haastatellut? Mikä on erikoisin juttukeikkasi? Kuinka paljon toimittaja saa palkkaa? Saako tulipalopaikalla ottaa valokuvia? Miten lehdenjakaja pääsee yöllä sisälle kerrostaloon?

Näihin ja moniin muihin lehden tekemiseen liittyviin kysymyksiin vastataan taas helmikuun ensimmäisellä viikolla, kun Länsi-Suomen toimittajat ja kuvaaja vierailevat luokissa ja luokat toimituksessa valtakunnallisen Sanomalehtiviikon aikana.

Kysyin kolmelta Länsi-Suomen toimittajalta erikoisimmista juttukeikoista ja siitä, miksi paikallista mediaa kannattaa seurata.

Vierailulla naisvankilassa

Yksi Sanomalehtiviikon konkareista on uutispäällikkö Mirja Kauppila-Laine, joka muistuttaa paikallisen median tärkeydestä.

– Mikään muu media ei kerro Rauman päivähoitomaksujen korotuksista tai paikallisliikenteen uusista reiteistä.

Valtakunnallisista tiedotusvälineistä saa tietoa ulkomaiden tapahtumista ja politiikan isoista kuvioista, mutta oman kaupungin lehti ja nettisivut kertovat ne isotkin asiat pohdittuna, miten ne vaikuttavat juuri sinun arkeesi.

Mirjan ikimuistoisin juttukeikka suuntautui Hämeenlinnan naisvankilaan. Hän muistaa vieläkin, kun jututti äitiä, jolla oli pieni lapsi mukanaan vankilassa ja tuomiota jäljellä vielä pitkä tovi.

Ilmastonmuutoskeskustelussa paikallisella lehdellä on roolinsa.

– Lehti voi osaltaan antaa neuvoja monipuoliseen kierrätykseen ja lajitteluun sekä innostaa nuoria ja tietysti myös aikuisia oikeisiin, ilmastoa vähemmän kuormittaviin valintoihin.

Partioveneen kyydissä

Toimittajan uraansa aloitteleva Joosua Lehtinen tietää jo nyt, että toimituksessa jokainen päivä on todellakin uusi ja erilainen.

– Tässä työssä oppii valtavasti sellaisistakin asioista, joista ei olisi edes kuvitellut voivansa kiinnostua.

Erikoisin keikka on tuoreena mielessä.

– Hyppäsin viime huhtikuussa Kustavissa merivartioston partioveneen kyytiin ja ajelimme kohti vartiolaiva Turvaa, jonka kannelta sai seurata isoa Polaris-meripelastusharjoitusta. Tyrskyt löivät ja maisema teki vaikutuksen.

Länsi-Suomi tarjoaa nuorillekin väylän tuoda mielipiteitä esiin.

– Puhu rohkeasti, Joosua kannustaa.

– Lapsilla on oikeus olla huolissaan tulevaisuudesta, sillä näkymät ovat melko ankeat. Siitä saa ja pitää puhua niin koulussa kuin kotonakin. Paikallinen media voi tarjota näkökulmia koululaisten arkeen ja huoliin.

Timo Soini sauna-aitiossa

Sekä urheilutoimittajan että uutistoimittajan töitä tehnyt Iiro Lehtonen muistaa juttukeikan Kivikylän Areenalla. Iiro haastatteli liki viisi vuotta sitten Timo Soinia, joka tuolloin oli Perussuomalaisten puheenjohtaja.

Haastattelu tehtiin sauna-aitiossa Lukon pelin aikana.

– Juttuaiheet ehtivät eksyä pitkälle haastatteluaiheen ulkopuolelle muun muassa Soinin suosikkijalkapallojoukkue Millwall FC:n edesottamuksiin, Iiro kertoo.

Joosuan tavoin hän toteaa työn olevan niin monipuolista, että jonain päivänä on voinut huomata olevansa testattavan yhteysaluksen kannella Uudessakaupungissa, toisena maan alla Olkiluodon Onkalossa.

Miksi sitten kannattaa lukea paikallista lehteä?

– Koska voi esimerkiksi päästä antamaan kavereilleen hyviä vinkkejä uusista paikallisista kaupoista ja ravintoloista sekä pysyy kärryillä paikallisten urheilujoukkueiden ja urheilijoiden viimeisimmistä kuulumisista.

Vielä on muutama tyhjä paikka

 • Valtakunnallista Sanomalehtiviikkoa vietetään tänä vuonna helmikuun ensimmäisellä viikolla (3.–7.2.).
 • Viikkoa vietetään perinteisesti myös Länsi-Suomen toimituksessa. Teemme vierailuja luokkiin ja luokat vierailevat toimituksessa.
 • Tämänvuotisen viikon teemana on ilmastonmuutos. Ajatuksena on pohtia, miten nuoret voivat vaikuttaa asioihin, saada äänensä kuuluviin ja mikä paikallisen median rooli on.
 • Lisäksi tunneilla käydään tuttuun tapaan läpi lehden tekemistä ja toimittajan ja kuvajaan työtä. Tunnit räätälöidään toiveiden mukaisesti.
 • Rauman seudun koulut ovat saaneet kirjeen Sanomalehtiviikosta. Viikolla on vielä jonkin verran tilaa. Vierailuista voi tiedustella: kaija.ulmanen@lansi-suomi.fi
 • Luokkiin voi tilata sanomalehti Länsi-Suomea: tilaukset@lansi-suomi.fi tai Riikka Valtonen 010 8336 205 tai Riikka Selin 010 8336 203.
 • Koulut voivat tilata maksuttoman Länsi-Suomen digilehden lukuoikeuden teemaviikoksi:p. 0800 398 338 (maksuton palvelunumero ma–pe klo 8–16)
 • Kaikki lehtitilaukset ja tunti- ja vierailuvaraukset viimeistään ma 27.1.
 • Länsi-Suomessa Sanomalehtiviikko on joka viikko! Jos nyt ei löydy hyvää ajankohtaa, vierailut ovat mahdollisia muulloinkin.

Keulakuvana Greta Thunberg

 • Sanomalehtiviikolla on tänä vuonna kasvot. Teemaviikon keulakuvana on ruotsalainen, 17-vuotias ilmastoaktiivi Greta Thunberg.
 • Viikon iskulause liittyy Thunbergiin: kyky muuttaa maailmaa ei kysy ikää.
 • Sanomalehtien liiton lanseeraamalla viikolla korostetaan, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa ja että yksi tärkeä kanava on paikallinen uutismedia.
 • Kun perehtyy yhteiskunnalliseen keskusteluun, niin paikalliseen, valtakunnalliseen kuin globaaliin, voi saada kipinän vaikuttaa ja tuoda mielipiteensä julki.