"Täällä on pommi!" – Syväraumasta löytyi sodanaikainen raskas kranaatti

Vastavalmistuneen omakotitalon pihalta paljastunut kranaatti oli pahoin ruostunut, mutta sen päässä näkyvä sytytin vaikutti ehjältä. Lähempi tarkastelu osoittu kuitenkin, että sytytin oli purettu.

| Päivitetty

Syväraumassa Erkinkadulla koettiin torstai-iltana melkoista draamaa, kun vastavalmistuneen omakotitalon isäntä Harri Karlsson huomasi miltei seisovansa sodanaikaisen, räjähtämättömältä näyttävän kranaatin päällä.

–Olin nikkaroinut rakenteilla olevan puuhuoneemme ikkunoihin ritilät ja menin tonttimme rajalle katsomaan, miltä ne näyttivät paikoilleen aseteltuina. Kuinka sitten satuinkaan katsomaan maahan, niin huomasin, että aivan jalkojeni juuressa oli ruostunut kranaatti! Huikkasin kalliota puhdistavalle vaimolleni, että älä tuo tänne enää sammalta, koska täällä on pommi, Karlsson kertoo.

Nina-vaimo, joka on tottunut miehensä huulenheittoon, oli tokaissut, että nyt Harrilta tuli vähän liian huono vedätys.

– Arvaa, uskoinko Harria! Nina nauraa ja jatkaa, että ensimmäisenä tuli mieleen, mihin heidän kuuluu kranaatista ilmoittaa, etenkin, kun sen päässä oleva sytytin näytti ehjältä.

– Soitin lankomiehelleni, joka on eläkkeelle jäänyt poliisi. Hän lupasi hoitaa paikalle asiantuntijan, joka saapuikin paikalle muutaman tunnin kuluttua, Harri selvittää. 

Aseisiin ja ammuksiin erikoistunut poliisi Petri Viitala tunnisti kranaatin 81-millimetrisen suomalaisen kranaatinheittimen ammukseksi. 

– Kun pääsin tutkimaan sitä lähempää, huomasin, että sytytin oli purettu ja joku oli jossain vaiheessa tyhjentänyt ammuksen räjähdysaineesta. Uskonkin, että kyseessä on rintamalta tuotu sotamuisto. Niitähän aina silloin tällöin jostain löytyy, varsinkin kaivuutöiden yhteydessä. Useinhan saattaa käydä niin, että sotamuisto on alkanut kaduttaa, jolloin se on haudattu maan uumeniin, Viitala hymähtää. 

Hän on ollut monet kerrat selvittelemässä ase- ja ammuslöytöjä Rauman seudulla. Osa löydetyistä räjähteistä on ollut vielä toimintakuntoisia. 

–Mikäli ammuksia tai aseita jostain esiin putkahtaa, niihin ei saa mennä itse kajoamaan, vaan pitää soittaa hätäkeskukseen. Valitettavasti sellaisiakin tapauksia on ollut, että joku on lähtenyt kiikuttamaan löytämäänsä ammusta poliisilaitokselle, Viitala huomauttaa.

Karlssonit olivat helpottuneita siitä, että heidän tontiltaan löytynyt kranaatti oli "hengetön".

–Naapurissamme asuu suutari, joten totesin, että Erkinkadun päästä löytyy nyt kaksi suutaria! Harri Karlsson nauraa makeasti. 

Karlssonit eivät kuitenkaan saaneet pitää kranaattia itsellään, vaan virkavalta vei sen parempaan talteen.

Sodanaikaisia ammuksia on löytynyt ennenkin Rauman seudulta

Huhtikuussa 2017 Länsi-Suomi kirjoitti pihatalkoista, jotka taukosivat Timo Vaahteran kiinteistöllä silmänräpäyksessä, kun vanhan riihen savupiipusta löytyi sodanaikainen ammus. 

Paikalle hälytetty poliisi totesi sen pienoskranaatinheittimen ammukseksi, joka oli räjähtämätön.

Siksi yhteyttä otettiin Puolustusvoimiin, minkä jälkeen vastuu ammuksesta siirtyi Porin Prikaatille, joka kävi siirtämässä sen pois Vaahteran tilalta. 

Toisen maailmansodan aikaisia räjähteitä löytyy siis edelleen Raumalta kuin muualtakin Suomesta. 

Juttua muokattu ja täydennetty kauttaaltaan 15.30: lisätty muiden muassa Viitalan kommentit. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut