Taivaan täydeltä taituruutta – Pori järjestää päälentonäytöksen ensi kertaa sitten vuoden 1979

Päärooli on varattu sveitsiläiselle sotilastaitolento-osastolle, kun Pori järjestää Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen.

Patrouille de Francen Fouga Magisterit olivat tähtiroolissa, kun Pori viimeksi isännöi Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöstä. Tuolloin elettiin vuotta 1979, ja ranskalaisen taitolentoryhmän lisäksi Porin taivaalla nähtiin lähinnä kotimaista kalustoa.

Nyt eletään vuotta 2022, ja päärooli on jälleen varattu ranskankieliselle sotilastaitolento-osastolle. Tällä kertaa Porissa nähdään sveitsiläisen Patrouille Suissen kuusi punavalkoista Northrop F-5E -hävittäjää.

Patrouille Suisse on harvinainen vieras Suomessa, sillä sen edelliset vierailut ovat tapahtuneet vuosina 1996 ja 2012.

Pori sai päälentonäytöksen tavallaan Porin lentokentän 80-vuotista historiaa kunnioittaen, tosin vuoden myöhässä. Porin lentokenttä otettiin käyttöön vuonna 1941.

Puolustusvoimien käytössä Porin kenttä ei enää ole, mutta siihen liittyy muutamia merkkipaaluja suomalaisen sotilasilmailun historiassa. Esimerkiksi Suomen ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet eli De Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin vuonna 1953.

Pori sai vastaanottaa aikanaan myös Suomen ensimmäiset Hawk-suihkuharjoituskoneet vuonna 1980.

Kopterien juhlat haluttiin pitää Porissa

Pori on myös paikka, jossa puolustusvoimien helikopteritoiminta käynnistyi vuonna 1961. Juhannuksen alla järjestettävässä päälentonäytöksessä on tarkoitus juhlistaa myös helikopteritoiminnan 60-vuotista taivalta, vaikka senkin juhlavuosi oli jo viime vuonna.

Kopterien juhlat haluttiin siirtää vuodella eteenpäin, kun selvisi, että Pori järjestää vuoden 2022 lentonäytöksen.

Nyt lentonäytökseen osallistuu helikoptereita, joita ei ole aiemmin Suomessa nähty. Tarjolla on esimerkiksi Tshekin ilmavoimien Mi-24-taisteluhelikopterin ja Mi-171Sh-kuljetushelikopterin pariesitys.

Neuvostoliitossa ja sittemmin Venäjällä valmistettu Mi-24 on yksi maailman kuuluisimmista taisteluhelikoptereista, ja sen eri versiot ovat olleet käytössä jo 50 vuoden ajan lähes 70 maassa. Niitä on nähty taistelutoiminnassa esimerkiksi Persianlahden sodassa ja Afganistanissa.

Käynnissä olevassa Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa molemmat osapuolet käyttävät Mi-24-koptereita.

Lentonäytöksessä nähdään rinnakkain myös kolmen eri maan NH-90-helikopterit. Kyseessä on kopterityyppi, jota Suomen ilmavoimat käyttää, ja Poriin saapuvat myös Saksan ja Ruotsin ilmavoimien samanlaiset kopterit.

RAF:n Typhoon ja kylmän sodan veteraani

Näyttävä kansainvälinen vieras Porissa on Britannian ilmanvoimat eli RAF, joka saapuu paikalle kahdella Eurofighter Typhoonilla. Esityslentäjänä toimii lentoluutnantti Adam O'Hare, joka on ollut mukana Isisiä vastaan suunnatuissa operatiivisissa tehtävissä Irakissa ja Syyrissa.

Ruotsin ilmavoimat puolestaan tuo paikalle kolme Saab Griben C -hävittäjää ja Saksan merivoimat kookkaan Lockheed P-3C Orion -merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakoneen.

Kyseessä on kylmän sodan aikakaudelta tunnettu konetyyppi, joka on Suomessa nähty tätä ennen kahdesti lentonäytöksissä: 1997 Oulussa ja 2016 Kuopiossa.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Helsingin Kaivopuistossa ja vuonna 2020 Kauhavalla.

Kaivopuistossa katsojat pääsivät näkemään myös Lockheed Martin F-35A, kun Italian ilmavoimien kone tarjoili näyttäviä ohilentoja. Tuolloin Suomi ei ollut vielä tehnyt valintaansa Hornetien seuraajaksi.

Tämänvuotisessa näyttelyssä F-35 ei lennä, mutta Lockheed Martin esittelee Suomen seuraavaa monitoimihävittäjää omalla osastollaan.

Hornetit palvelevat kuitenkin vielä vuoteen 2030 saakka, ja ilmavoiminen nykyinen runkohävittäjä löytyy myös Porin lentonäytöksen esiintyjien listalta. Samoin paikalle on tulossa vinoneliömuodostaan tunnettu Midnight Hawks -taitolento-osasto.

Pori Airshow 2022 järjestetään Porin lentoasemalla lauantaina ja sunnuntaina 18.–19. kesäkuuta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut