Takaa-ajovideolle tallentunut raumalaismies pääsi oikeudenkäynnin jälkeen vapaaksi ja jatkoi rikollista toimintaansa – syyttäjä vaati kahta vuotta ehdotonta, oikeus määräsi vähemmän

Syyttäjän mukaan asiassa oli "rikollisen toiminnan jatkamisvaara", mutta oikeus vapautti miehen oikeudenkäynnin jälkeen. Nyt asiassa annettiin tuomio.

| Päivitetty

Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta kasitiellä Eurajoella ja kymmenistä muista rikoksista syytetty raumalaismies on saanut kyseisistä rikoksista tuomion. Syytteeseen johtanut takaa-ajo tallentui videolle, jonka myös Länsi-Suomi julkaisi  toukokuun lopulla. Satakunnan käräjäoikeus julkisti tuomion keskiviikkona iltapäivällä. 

Osa syytteistä hylättiin tai tuomittiin syyttäjän toissijaisen rangaistusvaatimuksen mukaisesti. Tuomio tuli lopulta 63:sta eri rikoksesta.

Mittava syytelista koostui omaisuusrikoksista, huumausainerikoksista ja liikennerikoksista. Yleisimpien nimikkeiden joukossa olivat muun muassa rattijuopumus, huumausaineen käyttörikos, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaus ja varkaus.

Teot tapahtuivat tammikuun 2021 ja helmikuun 2022 välisenä aikana.

Katso videolle tallentunut takaa-ajo alta. Video on LS:n toimituksen editoima.

Useita omaisuusrikoksia

Oikeudessa kuultiin todistajina useita yrittäjiä tai yritysten edustajia sekä myös yksityishenkilöitä. He olivat useimmiten omaisuusrikoksien asianomistajia, eli heidän tai heidän yrityksensä omaisuus oli joutunut miehen ja osassa tapauksista myös tämän tekijäkumppaneiden varkauksien kohteeksi.

Esimerkiksi raumalaiselta purku- ja maanrakennusalan yritykseltä mies varasti yhdessä toisen henkilön kanssa käyttöönsä lava-auton tämän vuoden tammikuussa yrityksen edustajan asunnon pihasta.

Luvatta käyttöön otettu lava-auto löytyi samana päivänä Meriraumasta vaurioituneena. Yrityksen edustajan mukaan yrityksen logoa oli yritetty poistaa auton kyljestä kulmahiomakoneella.

Lapissa sijaitsevan yrityksen pressuhallin mies taas tunkeutui rikkomalla pressun puukolla ja anastanut tavaraa.

Miestä syytettiin useista vastaavanlaisista teoista, ja useimmissa tapauksissa hän myös tunnusti menetelleensä syyttäjän kuvaamin tavoin. 98-sivuisessa tuomiossa tapauksia on vaadituilta osin puitu varsin seikkaperäisesti.

Takana jo useita rikostuomioita

Vuonna 2000 syntyneellä, nyt 21-vuotiaalla miehellä on takanaan "hänen nuoresta iästään huolimatta jo useita aikaisempia rikosrekisterimerkintöjä", oikeus toteaa tuomiossaan.

Syyttäjä vaati miehelle kahden vuoden vankeusrangaistusta ja hänen aiempien ehdollisten vankeusrangaistustensa täytäntöönpanemista sekä rangaistuksen koventamista sillä perusteella, että hänen aikaisempi rikollisuutensa suhteessa näihin rikoksiin osoittaa piittamattomuutta laista.

Oikeuden mukaan hänet on "aikaisemminkin jo riittävän useasti" tuomittu hyvin samantyyppisistä teoista, mutta hän ei ole niistä "riittävällä tavoin ojentunut", vaan jatkanut rikostuomioiden jälkeenkin rikollista toimintaansa melko pian. Siksi rangaistusta on oikeuden mukaan syytä koventaa.

Samaan aikaan oikeus kuitenkin hylkäsi vaatimuksen ehdollisten rangaistusten täytäntöönpanon viitaten vakiintuneeseen rangaistuskäytäntöön: sekä koventaminen että ehdollisen vankeuden täytäntöönpano yhtä aikaa voisivat johtaa "vastaajan kannalta joissakin tapauksissa kohtuuttomaan lopputulokseen".

Oikeus päätyi tuomitsemaan miehen puolentoista vuoden vankeusrangaistukseen, jonka on oltava ehdoton.

Jatkoi rikollista toimintaa vapauduttuaan

Oikeus hylkäsi syyttäjän vaatimuksen miehen vangitsemisen jatkamisesta edelleen. Syyttäjä vaati vangitsemisen jatkamista sillä perusteella, että rangaistuksen olisi tullut olla yli kaksi vuotta ja koska "asiassa on joka tapauksessa rikollisen toiminnan jatkamisvaara".

Tuomiosta käy ilmi, ettei mies näytä toukokuisen oikeudenkäynnin jälkeenkään parantaneen tapojaan.

Hänet nimittäin vapautettiin istunnon jälkeen tutkintavankeudesta, ja hän on "vapauttamisensa jälkeen käräjäoikeuden tietämän mukaan edelleen jatkanut rikollista toimintaansa", tuomiossa todetaan.

Ehdotonta vankeusrangaistustaan mies ei heti mene istumaan, sillä tuomiokaan ei ole vielä lainvoimainen.

Samaisessa tuomiossa tuomittiin myös muita miehiä, jotka liittyivät samoihin rikoksiin. Vuonna 1990 syntynyt mies sai omaisuusrikoksista puoli vuotta ehdollista, kahdelle muulle määrättiin 50 päiväsakon rangaistus.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut