Taksien uusi hinnastomääräys astuu voimaan 1.2. – uudenlainen hinnasto selkeästi näkyviin

Traficomin määräys koskee ennalta tilaamattomia, esimerkiksi taksitolpalta otettavia kyytejä. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Hinnaston esillepano takseissa muuttuu huomenna, kun liikenne- ja viestintävirasto Traficomin valtakunnallinen määräys astuu voimaan. Sen mukaisesti Suomen kaikissa kuluttajia kyyditsevissä takseissa tulee 1.2.2020 alkaen olla selkeästi näkyvillä uudenlainen hinnasto, josta käy ilmi matkan hinta tai hinnan määräytymisen perusteet.

Hinnaston koko, ulkoasu ja siinä käytetyt symbolit on myös tarkkaan määritetty.

Traficomin määräys koskee ennalta tilaamattomia, esimerkiksi taksitolpalta otettavia kyytejä, jolloin matkustajan on usein verrattain lyhyessä ajassa kyettävä vertailemaan ja arvioimaan eri taksipalvelun tarjoajien esittämiä hintoja.

Viranomaisten määrittelemä vähimmäiskoko hinnastotarralle on 200 x 150 mm. Määräyksessä on tarkat säädökset myös esimerkiksi tarrojen väristä, tekstien koosta ja jopa rivivälistyksestä, minkä vuoksi asiakkaan voi olla vaikeampi erottaa eri palveluntuottajia toisistaan.

Lähitaksi varoittaa kepulikonsteista

Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäisen mukaan kestää varmasti aikansa, ennen kuin asiakkaat ymmärtävät uusien pakollisten hinnastosymbolien merkitykset.

On kuitenkin asioita, joihin huomion kiinnittämällä kuluttaja voi välttyä useissa Euroopan maissa esiintyvältä, yleistä hintatasoa huomattavasti korkeammalta hinnoittelulta.

– Uudistus vaatii kuluttajalta aiempaa parempaa valppautta ja valveutuneisuutta, jottei tule maksaneeksi kyydistään liikaa. Hinnastotarralliset takaikkunat voidaan varsinkin kesällä laskea alas siten, ettei asiakas kykene näkemään hintatietoja. Samoin tuttua muista maista on se, että tarrat on asennettu ikkunoiden sisäpintoihin, jolloin nykyautojen tummennettujen ikkunoiden läpi hinnat eivät hiukankaan pimeämmällä näy käytännössä lainkaan.

Yhteiset säännöt hinnastoille

  • Yhdenmukaistamisen tavoitteena on tehdä taksien hintavertailusta helpompaa ja selkeämpää. Linjauksella pyritään parantamaan taksien hinnoittelun läpinäkyvyyttä, ja sillä katsotaan olevan positiivinen vaikutus alan kilpailuun.
  • Hinnasto on esitettävä ajoneuvon oikeanpuoleisessa takasivuikkunassa, muualla ajoneuvon oikealla sivulla tai muutoin ajoneuvon oikealle sivulle näkyvässä paikassa siten, että se on matkustajan helposti havaittavissa auton ulkopuolella.
  • Määräyksessä on säädetty mm. hinnaston minimikoko, väri ja käytettävät tekstityypit sekä niiden koko sekä riviväli. Lisäksi keskeisimmille hinnanmuodostuksen perusteille sekä erilaisille lisämaksuille on määritelty pakolliset, yhtenäiset symbolit.
  • Jos taksimatkan hinta vaihtelee esimerkiksi vuorokaudenajan mukaan, voi esillä olla samanaikaisesti joko yksittäin kulloisenkin vuorokauden mukaisesti voimassa oleva hinnasto tai useampi hinnasto ympäri vuorokauden.
  • Määräys ei koske taksimatkoja, jotka tilataan ennalta, esimerkiksi puhelimitse tai sovelluksella välitys- tai yhdistämispalvelun kautta, eikä sellaisia taksiliikenteen palveluita, joissa sopimusosapuolena ei ole kuluttaja.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Keskusta halusi takseille täysin vapaan kilpailun – maatilan isäntä olisi voinut tilan töiltä ehtiessään ajaa omalla autollaan taksia

Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin

Vain tilaajille "Mihin numeroon kuuluu soittaa?" – taksiuudistus hämmentää yhä autokyytiä kaipaavia asiakkaita

Vain tilaajille Raumalainen "Raija" pettyi, kun päivystysreissulle tilattu taksi ei tullutkaan – "Ei taksin ole pakko lähteä", totesi kyydinvälitys ja oli oikeassa