Talkoin ikkunat puhtaiksi – Länsi-Suomen Uusia näkymiä -kampanjassa pestiin ikäihmisten ikkunoita

Heidi Marttila pohdiskeli ikkunoiden pesun lomassa haaveilevansa oman vanhainkodin perustamisesta. Kuvat: Maija Männistö

Viime viikolla joukko Winnovan lähihoitajaopiskelijoita ja Länsi-Suomen toimittajia osallistui sanomalehden Uusia näkymiä -ikkunanpesukampanjaan. Sen nimissä pestiin ikkunat kaikkiaan kymmeneltä paikalliselta ikäihmiseltä, jotka olivat ennakkoon lähettäneet kampanjaan hakemuksen.

Eikä yksin ikkunoiden kirkastaminen ollut päivässä se pääasia, vaan ne kaikki kohtaamiset, naurut ja jutut, joita pesun lomassa ehdittiin jutella!

Lähellä sydäntä

Muistoja entisistä lemmikeistä, television miljonääriohjelmia ja opiskelijoiden tulevaisuuden työhaaveita... Kaikista näistä ehdittiin vaihtaa sananen Laila Röntysen luona Vanhassa Raumassa ikkunoiden pesun lomassa.

– Ihan päivän ellei koko kuukauden kohokohta, Röntynen pohti yhdessä pesijöiden kanssa.

Tempauspäivä sai opiskelija Heidi Marttilan pohtimaan ääneen omaa haavettaan: pientä ja idyllistä vanhainkotia, jossa on asiakkaille kunnolla aikaa.

– Vanhuksista voi saada hyviä ystäviä. Heidän muistelmiaan ja tarinoita on mukava kuunnella. Osalla on oikeinkin hyvä huumorintaju ja juttua riittää, hän kiitteli.

Kiitoksia päivän aikana jaettiinkin puolin ja toisin. Vaikka ikkunoita pestiin täysin hyväntekeväisyysmielessä, monissa paikoissa pesijät kiitoksena kahvitettiin ja läksiäisinä taskujen täytteeksi annettiin vielä karkkia.

Monessa tempauspäivän kohteessa oli kiitoskahvit tarjolla. Länsi-Suomen teematuottaja Kaija Ulmanen ojentaa Laila Röntyselle pullaa, kun Emmi Ruusunen ja Daniela Yakimovska viimeistelevät tarjoiluja.

Ihan paras yllätys

Kaiken kaikkiaan hakemuksia Länsi-Suomen pesukampanjaan saatiin enemmän kuin niitä yhden päivän aikana ehdittiin viiden toimittajan ja 12 lähihoitajaopiskelijan kanssa kiertää.

Tiiviiseen päivään mahdutettiin kaikkiaan kymmenen pesukohdetta, joista yksi oli Maire Lehtisen koti Kourujärvellä.

– Juuri yksi päivä ajattelin ääneen, että kyllä on likaiset keittiön ikkunat ja sitten seuraavana päivänä sain kuulla, että olen päässyt mukaan tempaukseen! Lehtinen iloitsi.

– Iän myötä itselle on tullut jo monenlaista kremppaa. Tämä oli hienoa, kun sai urakkaan reipasta apua, Lehtinen kiitteli.

Hänen luonaan pesutalkoissa oli muun muassa ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelija Valtter Niemelä.

– Lähdin iloisin mielin mukaan tähän kampanjaan. Tämä ei todellakaan ollut pelkkää ikkunoiden pesua vaan kuulumisia tuli samalla vaihdettua.

Jatkoa seuraa

Uusia näkymiä -kampanja näkyi ensimmäisen kerran katukuvassa jo viime vuoden lopulla. Se liittyy Länsi-Suomen uudistukseen ja vahvistaa ajatusta siitä, että paikallinen lehti on mukana lukijoidensa elämässä joka hetki ja uusin näkymin.

Ikkunanpesutempaus oli yksi uusi tapa tehdä lehdentekijöitä ja lukijoita tutummaksi toisilleen.

– Kokemus oli niin hyvä, että jatkoa varmasti seuraa. Se, millä tavalla ja missä, selviää myöhemmin. Meille saa mielellään vinkata kohteista, joissa hyvän tekemiselle olisi tarvetta ja aihetta, totesi teematuottaja Kaija Ulmanen.