Talkoot houkuttavat siivoamaan rantoja

Pidä Saaristo Siistinä ry:n koordinoiman Siisti Biitsi -kampanjan tarkoituksena on kerätä tietoa Itämeren rantojen roskasta ja siivota rannat kesäkuntoon 12.–25.5.

Talkooviikkojen aikana siivotaan Suomen rannikon rantoja yhteisvoimin.

Mukaan on ilmoittautunut yli 70 talkoojärjestäjää ja kohteita on tällä hetkellä noin 60. Ilmoittautumisia tulee päivittäin.

– Helsingin ja Turun alueella on jo useita talkookohteita, mutta Itäiseltä Suomenlahdelta ja Pohjanlahdelta toivomme vielä talkoorantoja mukaan, kertoo Siisti Biitsi -koordinaattori Jenny Gustafsson.

Joulukuussa päättyneen, Itämeren rantojen roskan määrää ja laatua kartoittaneen Marlin-projektin mukaan Suomen rannoilta löytyy enemmän roskaa kuin Ruotsista, Virosta ja Latviasta. Suurin osa roskista oli muovia.

–Tietoa roskan määrästä kaivataan kipeästi, jotta asialle voidaan tehdä jotain. Me haluamme pelkän siivoamisen lisäksi kerätä tietoa siitä, mitä rannoilta todella löytyy. Talkoolaiset ovat avainasemassa tiedon välittäjinä, Gustafsson muistuttaa.

Siisti Biitsi -kampanjaa varten on kehitetty verkkosovellus Sibi, jonka kautta 12.5. alkaen talkoolaiset voivat raportoida suoraan. Tietoja voi lähettää myös perinteisellä paperilomakkeella.