Tällä konstilla hyvinvointialue on keikauttamassa tulosarvionsa vuodessa ylijäämäiseksi: "Ei tässä vaiheessa kannata säästöistä lähteä karsimaan"

Satakunnan hyvinvointialue maalasi jo budjettiinsa kymmenien miljoonien eurojen jälkikäteiskorjaukset.

Satakunnan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen kertoo, että vuoden 2025 talousarvioon ennakoidaan jo 29 miljoonan euron lisätukea valtiolta.

Satakunnan hyvinvointialueen vuoden talousarvion viivan alla on lähes yhtä suuri alijäämä kuin tänäkin vuonna.

Budjettiin kaavailtu luku on 56,5 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta jo vuonna 2024 tulosarvion on laskettu kääntyvän jopa 42 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

Nopea kääntöliike on saatu omaa toimintaa tehostamalla, ostopalveluita ja henkilöstökuluja vähentämällä, mutta hyvinvointialue luottaa myös valtion tuen merkittävään nousuun.

Vuonna 2025 Satakunnan hyvinvointialue laskee saavansa lähes 62 miljoonaa euroa enemmän valtiolta vuoteen 2024 verrattuna.

Lehtonen ei lähtisi karsimaan säästöistä

Hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) myöntää, että osa tuesta ennakoi jo valtion jälkikäteiskorvauksia.

– Olemme huomioineet, että meidän osuutemme olisi noin 29 miljoonaa jälkikäteiskorvauksia. Onhan se iso raha, ja tekee talousarvion laadinnasta toivottavasti helpompaa.

Turun Sanomien (TS 17.11.) mukaan ainakin kuusi muutakin hyvinvointialuetta on lähtenyt joko tasapainotussuunnitelmissaan tai talousarvioissaan ennakoimaan valtion rahoituksen jälkikäteiskorjausta, vaikka valtionvarainministeriö ei ole linjauksestaan vielä tiedottanut.

Ministeriön pitäisi TS:n mukaan tiedottaa linjauksestaan ensi viikolla.

Jälkikäteiskorjaus aiheutti Varsinais-Suomen hyvinvointialueella sen, että jo sovitusta säästämisohjelmasta nipistettiin valtuuston äänestyksen jälkeen 40 miljoonaa.

Antaako valtion myöntämä lisätuki väärän signaalin siitä, ettei tarvitse sopeuttaa niin tehokkaasti?

– Tiedetään, että sopeuttamistarve kuitenkin on. Ei tässä vaiheessa kannata säästöistä lähteä karsimaan, vaan pidetään se valittu linja, Lehtonen sanoo.

Jos valtion jälkikäteiskorvauksen osuuden ottaa vuoden 2025 arviosta pois, jäisi Satakunnan hyvinvointialue silti ylijäämäiseksi.

Satakunnan hyvinvointialueen talousarvioon vuodelle 2024 sisältyy investointeja, jotka on tarkoitus rahoittaa lainarahoituksella.

Aluevaltuustolle halutaan lisää valtaa

Aluehallitus käsittelee talousarviota tulevana maanantaina 20. marraskuuta kokouksessaan. Aluevaltuuston käsittelyyn talousarvio menee joulukuussa.

Maanantain kokouksen esityslistalla on myös hallintosäännön muutos koskien aluevaltuuston toimivaltaa.

Pohjaesityksenä on, että aluehallitus ehdottaa aluevaltuustolle, että se saisi päättää myös sote-keskusten saavutettavuuteen liittyvistä merkittävistä muutoksista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut