Tällä viikolla valitaan Finlandiat, mutta Heli Laaksosella on oma kirjallisuuspalkinto

Heli Laaksonen on jälleen valinnut kuusi Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokasta.
Heli Laaksonen on jälleen valinnut kuusi Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokasta.

Heli Laaksonen jakaa oman kirjallisuuspalkintonsa 6.12. Ehdokkaat hän on julkaissut jo kahdennentoista kerran. Palkintoperusteet ovat laveat: palkinto jaetaan merkitykselliselle elävälle tai kuolleelle, uudelle tai vanhalle, suomalaiselle tai ulkomaiselle kirjoittajalle, kauno- tai tietokirjailijalle. Tärkein palkitsemisperuste on unohtumaton lukuelämys.

Tuttuun tapaan palkinto on 30 000 ohraryyniä.

Palkintoehdokaslistalle valikoituu Laaksosen mukaan aina mitä erikoisempia teoksia. Kirjoja hän kuvaa kirkasvalolampuiksi.

– Valoa, ymmärrystä, hassuutta ja toiveikkuutta tarvitaan pimeään, kerrotaan tiedotteessa.

2022 ehdokkaat edustavat vuorotellen kaikkea tätä. Kirjallisuuslaji on sivuseikka. Kodiksamialla voidaan tänäkin vuonna palkita tietokirja, runokirja, käännösteos, lyhytproosaa tai romaani – yli 100 vuotta vanha tai uutukainen. Ensimmäistä kertaa ehdokkaissa on mukana Nobel-palkittu kirjailija.

Kodiksamia-ehdokkaat vuodelle 2022:

Kalle Talosen runokokoelma Mitä kaupungissa tapahtui lähtösi jälkeen (Enostone 2022). Teos on Laaksosen mukaan moninainen, viisas ja villi malliesimerkki runouden hurmaavasta omapäisyydestä.

Jaska Poikosen esikoisteos Mitään ei tapahtunut - ruuhkavuosiproosaa ja jäähallitarinoita. Unelmien täyttymys kirjallisuudelta värivaloja ja hyvää tuulta kaipaavalle, kirjoittaa Laaksonen.

Käännöskirjallisuutta edustaa ukrainalaisen Andrei Kurkovin Kuolema ja pingviini (Otava 2006, suom. Eero Balk). Tragikoominen romaani, joka myöntyy lempeästi mutta ironisesti yhä hullummaksi käyvään arkeen. Länsimaiselle lukijalle silmiä avaava lukukokemus, kirjoittaa Laaksonen.

Ehdokkaana on myös Nobelillakin palkittu klassikko Selma Lagerlöfin Peukaloisen retket villihanhien seurassa (WSOY 1906–1907, suom. Juhani Aho), joka Kodiksamia-diktaattorin mukaan on syytä aikuisenkin ottaa taas luvun alle: runollista, rauhoittavaa, ihmeiden täyttämää matkantekoa kauniin Pohjolan yllä.

Kielen sitkeydestä, runouden voimasta, sanojen kauneudesta todistaa Olli Heikkosen toimittama ja kääntämä liiviläisen nykyrunouden antologia Kerran olin taivaan suolajärvi (Aviador 2022). Vaikuttava tietokirja on Petri Keto-Tokoin ja Juha Siitosen Puiden asukkaat – Suomen puiden seuralaislajit (Gaudeamus 2021), joka esittelee ensi kertaa Suomessa puut kaikkine lajeine ja riippuvuussuhteineen. Näe puu metsältä, näe kaikki arvokas elämä sen helmoissa, teos opettaa huomaamaan.

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon nimi juontuu Kodiksamin kylästä, Rauman Lapista.

Ensimmäisen Kodiksamian vuonna 2011 sai Tapio Koivukari romaanistaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä.

Jokainen lukija voi antaa oman Kodiksamia-palkintonsa. Älä tyydy muiden palkintojulistuksiin, kehottaa Laaksonen.

– Valitse itse kuusi kirjasuosikkiasi ja jaa ne muiden kanssa - pidät samalla kirjallisuutta otsikoissa.

Finlandiat jaetaan keskiviikkona illalla

Kirjallisuuden perinteiset Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona.
Palkittavana ovat kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden ja lasten ja nuortenkirjallisuuden voittoteokset.