Tällaiselle "kaatopaikalle" viedään jatkossa Olkiluodon radioaktiiviset haalarit – toiminta jatkuisi ainakin 2090-luvulle saakka

TVO on jättänyt hyvin matala-aktiivisen jätteen maaperäloppusijoitustilaa koskevan lupahakemuksen. Laitos olisi ensimmäinen laatuaan Suomessa.

| Päivitetty

Suomen ensimmäinen muualle kuin kallioperään rakennettava radioaktiivisen jätteen loppusijoituspaikka on nytkähtänyt hankkeena askelen eteenpäin.

Teollisuuden Voima (TVO) on jättänyt hyvin matala-aktiivisen jätteen (HMAJ) loppusijoituslaitosta koskevan ympäristölupahakemuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Käytännössä monella tapaa tavanomaisen jätteen kaatopaikkaa muistuttava laitos on suunniteltu rakennettavaksi Olkiluodon ydinvoimaloiden kupeeseen. Jäte on tarkoitus loppusijoittaa peiteltynä maanpinnalle.

Myös muuta kuin Olkiluodon jätettä

HMAJ on jätettä, jota syntyy muun muassa ydinvoimaloiden huollosta ja ylläpidosta.

Kirjo yltää kertakäyttöhaalareista siivousrätteihin ja purettuihin voimalaitoskomponentteihin. Tällaista jätettä syntyi esimerkiksi viime viikolla, kun Olkiluodon ykkosyksikkö oli vuosihuollossa.

Hakemus on mitoitettu yhteensä 10 000 kuutiometrin jätemäärälle.

Olkiluodon ydinvoimaloista ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksesta kertyvän jätteen määräksi on kuitenkin arvioitu kertyvän vain noin 8 000 kuutiometriä jätettä.

Laitokseen ollaankin varaamassa tilaa muualta Suomesta, kuten teollisuudesta, sairaaloista ja tutkimuslaitoksista tuleville hyvin matala-aktiivisille radioaktiivisille jätteille. Lisäksi mukana on varaus ennakoitua suuremmalle ydinlaitosjätteen määrälle.

TVO: Ei tarkoituksenmukaista voimalaitosjäteluolassa

Tähän saakka HMAJ on loppusijoitettu kallioperään louhittuun TVO:n voimalaitosjäteluolaan, jonne on sijoitettu myös matala- ja keskiaktiivista jätettä.

Yhtiön mukaan luolan suojaustaso on kuitenkin ylimitoitettu HMAJ:n aktiivisuuteen nähden, joten sen loppusijoitus kallioperään ei ole tarkoituksenmuksita.

Asiaan vaikuttaa myös voimalaitosjäteluolan täyttyminen ja laajennustarve. Lisäksi jätemäärä kasvaa, kun Posiva aloittaa korkea-aktiivisen ydinjätteen kapselointi- ja loppusijoituslaitostensa toiminnan.

Maaperäloppusijoitus säästää tilaa kalliosta ja louhintatarvetta.

Loppusijoitus alkuun vuonna 2025

Maaperäloppusijoituksen on arvioitu käynnistyvän parin vuoden kuluttua eli vuonna 2025.

Loppusijoitusta varten jäte pakataan vesitiiviisiin merikontteihin tai paaleihin.

Jätettä on tarkoitus sijoittaa rakennettavalle alueelle parin viikon mittaisina jaksoina, joita olisi kerran 5-10 vuodessa.

Sijoituskampanjan jälkeen jätteet peitetään vesitiiviisti. Seuraavaa jätteiden sijoitusta varten kerroksia avataan niin, että alueen täyttö jatkuu edellisestä kohdasta.

Tyypilistä hyvin matala-aktiivista jätettä ovat ydinvoimaloiden huolloissa käytetyt suojavarusteet. Kuva Olkiluodon kakkosyksikön vuosihuollosta vuonna 2019.

Jäte eristetään ympäristöstä

Rakentamishankkeena kyse ei ole suuresta projektista, sillä laitoksen pohjarakenteissa menee TVO:n arvion mukaan vain muutamia kuukausia.

Loppusijoituksen turvallisuuden kannalta pohjarakenteet ovat kuitenkin ratkaisevassa asemassa.

Vajaan hehtaarin laajuinen alue eristetään muusta maaperästä niin, että esimerkiksi valumavesiä saadaan tarkkailtua sekä kerättyä kontrolloidusti.

Rakenteen pitäisi estää esimerkiksi sadevettä pääsemästä kosketukseen jätteen kanssa. Siksi valumavedet voidaan johtaa ojaan ja edelleen mereen.

Tarkkailujärjestelmän avulla mahdolliset radioaktiiviset vuodot havaittaisiin. Tällaisessa tilanteessa vettä ei hakemuksen mukaan päästettäisi ympäristöön, vaan vietäisiin ydinvoimalan radioaktiivisten vesien käsittelyjärjestelmään.

Ainakin seitsemän vuosikymmenen projekti

Jätteiden päälle puolestaan rakennetaan täyttökertojen myötä laajeneva pintarakenne, jolla pyritään eristämään jäte ympäristöstä sekä estämään eliöiden ja veden pääsy jätteeseen.

Pinta koostuu muun muassa bentonitista, murskeesta ja kasvillisuuskerroksesta.

Loppusijoitusoiminta jatkuisi TVO:n arvion mukaan ainakin 2090-luvulle saakka. Sen jälkeen maaperäloppusijoituslaitos suljettaisiin täyttökerroksilla.

Maaperäloppusijoituslaitoksen lupahakemuksessa on täsmällisesti ottaen kyse ydinvoimalaitoksen ympäristöluvan muutoksesta. Hakemus on nähtävillä Etelä-Suomen aluehallintovirastossa kesäkuun alkuun asti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut