Tallinkille koronavuodesta jättitappiot ja yli 3 000 työntekijän irtisanomiset –  "Toivomme, että voimme vielä joskus tulevaisuudessa saada ainakin osan irtisanotuista työntekijöistämme takaisin"

Tallinkin uutta laivaa rakennetaan Rauman telakalla. Arkistokuva kölin laskusta syyskuussa. Kuva: Juha Sinisalo


Laivakonserni Tallinkin liikevaihto oli loka–joulukuussa 80 miljoonaa euroa, mikä on hulppeat 147 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Tappiota konserni teki neljänneksellä 27 miljoonaa euroa.

Myös koko vuoden luvut ovat raakaa luettavaa: vuoden 2019 liki 50 miljoonan euron nettovoitto vaihtui vuonna 2020 yli 108 miljoonan euron nettotappioksi. Liikevaihtokin yli puolittui noin 950 miljoonasta eurosta vajaaseen 443 miljoonaan euroon.

Syy päätähuimaavaan pudotukseen oli koronapandemiassa ja sen hillitsemiseen tähtäävissä toimissa. Matkustusrajoitusten ja muiden keinojen vuoksi vuoden matkustajamäärä putosi 3,7 miljoonaan matkustajaan eli 62 prosentilla vuoteen 2019 verrattuna, ja useat yhtiön normaalit reitit olivat keskeytettyinä maaliskuusta lähtien. Rajoituksia kohdistui myös yhtiön hotelleihin ja ravintoloihin.

Tallinkin toimitusjohtaja Paavo Nögene MyStarin tuotannonaloituksen yhteydessä viime keväänä. syyskuussa. Viron vaikean koronatilanteen vuoksi hän ei päässyt silloin Raumalle. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Vaikeudet ovat johtaneet siihen, että vuoden aikana yhtiön yli 7 200 työntekijästä irtisanottiin noin 3 000.

– Olemme joutuneet maksamaan korkean hinnan nykyisestä tilanteestamme, sillä olemme menettäneet yli kolmanneksen omistautuneista ja uskollisista työntekijöistämme. Toivomme, että voimme vielä joskus tulevaisuudessa saada ainakin osan irtisanotuista työntekijöistämme takaisin, konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo tiedotteessa.

Investointeja Tallink teki viime vuoden aikana 100 miljoonalla eurolla. Suuri osa niistä meni yhtiön uuden, nesteytetyllä maakaasulla ensi vuoden alusta Tallinna-Helsinki-väliä kulkevan MyStar-aluksen ennakkomaksuihin.

Yhtiö myös hankki uuden Sailor-rahtialuksen ja laittoi rahaa laivastonsa energiatehokkuus- ja päästövähennyshankkeisiin.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille "Tästä tulee valtava uiva ostoskeskus" – RMC tarvitsi kolmannen nosturin, jotta Tallinkin MyStarin isot lohkot saadaan telakka-altaaseen