Talon numeron pitää olla havaittavissa myös pimeällä

Apu voi viivästyä hätätilanteessa epäselvän osoitemerkinnän takia.

Syksyn edetessä ja iltojen pimetessä pihan riittävä valaistus tulee jälleen ajankohtaiseksi.

Rauman kaupungin rakennusjärjestyksessä määritellään, että “tontin ja sillä olevan rakennuksen valaistus on järjestettävä siten, että valaistus lisää alueen turvallisuutta eikä haitallisesti häikäise naapureita tai alueella liikkuvia”.

Siinä, missä pihan riittävästä valaistuksesta huolehtiminen on tärkeää, on oleellista tarkistaa samalla talon osoitenumeroinnin tilanne. Selkeä numero talon seinässä on paitsi kaupungin rakennusjärjestyksen velvoittama, myös ratkaisevan tärkeä hätätilanteessa.

Vastuu kiinteistön omistajalla

Satakunnan pelastuslaitoksen palotarkastaja Sauli Lehtimäen mukaan Rauman kiinteistöt on pääsääntöisesti numeroitu hyvin, mutta epäselviä numerointeja löytyy erityisesti taajama-alueen ulkopuolella.

– Uusissa rivitaloyhtiöissä ja paritaloissa asunnot on merkitty yleensä erityisen selkeästi. Eniten ongelmia on vuokrakäyttöön tarkoitettujen, muutaman huoneiston talojen merkinnöissä.

Rauman kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan osoitenumeroinnin on oltava toteutettuna viimeistään rakennuksen käyttöönottotarkastuksessa.

Vastuu numeroinnista ja sen ylläpidosta on kiinteistön omistajalla.– Luvanvaraisten rakennusten katselmuksien yhteydessä numerointia valvotaan. Muilta osin erillistä valvontaa ei ole koettu tarpeelliseksi, kertoo Rauman kaupungin rakennustarkastaja Timo Heinilä.

Kaupunkikuvaan soveltuvia

Kiinteistön numeroinnissa käytetään pääasiassa vakioituja numerokylttejä. Heinilän mukaan numeroinnin tulee soveltua kunkin alueen kaupunkikuvaan, ja Vanhan Rauman ja Pohjankadun asemakaava-alueilla on rajoituksia ulkonäön suhteen.

Osoitenumero on asennettava siltä kadulta tai muulta liikenneväylältä, josta tontille käännytään, näkyvälle paikalle. Jos rakennus ei ulotu katuun, muuhun liikenneväylään, tontin sisäiseen liikennealueeseen tai sen välittömään läheisyyteen, osoitenumero sijoitetaan kiinteistölle johtavan ajoväylän alkupäähän.

– Numeroa ei ole pakko valaista, mutta sen tulee olla havaittavissa selkeästi myös pimeällä, huomauttaa Lehtimäki.

Hätätilanteissa numerointi korostuu

Vaikka viranomaisten käytössä ovat tavallista tarkemmat karttaohjelmat ja hätäilmoitusten paikannukset, numeroinnin tärkeyttä ei pidä unohtaa.

Hätäilmoituksen tehnyt on yleensä vastassa pelastusviranomaisia tai kohteesta nousee esimerkiksi savua, jolloin osoite löytyy helpommin.

Vaikeudet syntyvät erityisesti ensihoidon tehtävissä, jossa apua tarvitseva on soittanut itse hätänumeroon, eikä pääse tulemaan ambulanssia vastaan.

– Mikäli kiinteistön omistaja on itse soittanut hätänumeroon ja avun saanti on viivästynyt epäselvän osoitenumeroinnin vuoksi, se on valitettavasti paras muistutus selkeän numeroinnin tärkeydestä, Palotarkastaja Sauli Lehtimäki toteaa.

Länsi-Suomen Koti-erikoisjulkaisu (4.10.2023) jaetaab levikkialueen kaikkiin koteihin.Julkaisu on luettavissa myös näköislehtenä: https://ls24.fi/digilehti

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut