Talous uhkaa painua pakkaselle Raumalla

Lisärahapyyntöjä on alkanut jo tippua.

Talousjohtaja Fredrik Lindström ohjeistaa kaupungin toimialoja pitämään nyörit tiukalla vuoden loppupuoliskon alijäämän pienentämiseksi.

Rauman tämän vuoden talous näyttää painuvan alkuperäistä talousarviota huonommaksi. Tieto perustuu kaupungin tuoreeseen osavuosikatsaukseen, joka kattaa vuoden ensimmäisen puoliskon.

Alun perin Rauman odotettiin tekevän 5,2 miljoonaa euroa ylijäämää tänä vuonna. Talousjohtaja Fredrik Lindströmin laatiman tämän hetken ennusteen mukaan tulos olisi kuitenkin -3,3 miljoonaa euroa.

– Edelleen on tärkeää, että toimialat ryhtyvät korjaaviin toimenpiteisiin toimintakatteen ylittymisen estämiseksi, Lindström toteaa.

Lindström myös mainitsee, että tulevan hyvinvointialueen vaikutukset kunnan talouteen perustuvat viime ja kuluvan vuoden tilinpäätöksiin, joten toimintakatteen kasvun hillintä on siksi tärkeää.

Kolme ylittää

Alun perin arvioituun 233 miljoonan euron toimintakatteeseen on tulossa ennusteen mukaan 9 miljoonaa euroa lisää.

Sosiaali- ja terveysala ennustaa tänä vuonna yhteensä 5,3 miljoonan euron, tekninen toimiala 1,7 miljoonan euron ja sivistystoimiala 1,2 miljoonan euron toimintakatteen ylitystä.

Kaksi toimialoista on jo pyytänyt lisämäärärahaa, joita kaupunginhallitus käsittelee ensi maanantaina. Sote-valiokunta on pyytänyt 5 miljoonaa euroa. Ylityksistä suurimmat kohdistuvat ikääntyneiden, lastensuojelun ja vammaispalveluiden ostopalveluihin.

Sähkö kallistunut

Tekninen toimiala pyytää 1,6 miljoonaa euroa kasvaneisiin sähkökustannuksiin. Myös polttoaineiden ja lämmityksen hinta on noussut merkittävästi viime vuodesta, joten uusi ylityspyyntö saattaa tulla vielä myöhemmin tänä vuonna.

Verotuloja koskeva ennuste on sen sijaan positiivinen. Elokuussa päivitetyn ennusteen perusteella kaupunki tulee samaan yhteensä 199,8 miljoonan euron verotulot tänä vuonna. Summa olisi 8,5 miljoonaa euroa talousarviota parempi.

Kaupungilla oli kassavaroja 22,7 miljoonaa euroa kesäkuun lopussa. Lainaa oli 61,9 miljoonaa euroa, joista kaikki on pitkäaikaista lainaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut