Taloyhtiö rakensi puuaidan ja naapurit pantiin myös maksamaan huollosta

Rauman rakennusvalvontaviranomainen ratkoi kiistan, jonka juuret ovat 15 vuoden päässä.

Raumalainen rajariita on vaatinut ratketakseen rakennusvalvontaviranomaisen päätöksen. Syynä oli kiista siitä, kuuluuko yhden osapuolen rakentaman aidan huoltovelvollisuus kaikille naapureille.

Puuaidan rakentanut raumalainen rivitaloyhtiö oli pyytänyt rakennusvalvontaviranomaisen päätöstä siitä, kenelle rajalla sijaitsevan aidan huolto kuuluu.

Lopputulos oli, että rivitaloyhtiö sekä sen kolme naapurikiinteistöä velvoitettiin jakamaan puoliksi raja-aidan kunnossapitokustannukset.

Huoltoarvion voi pyytää

Asian ratkaisi ympäristö- ja lupalautakunta, joka toimii Raumalla maankäyttö- ja rakennuslain mukaisena rakennusvalvontaviranomaisena.

Lautakunta katsoi kohtuulliseksi, että naapurikiinteistöt osallistuvat osaltaan kunnossapitokustannuksiin. Toisaalta erikseen todettiin, että osapuolilla on oikeus vaatia puolueeton arvio huoltokustannuksista.

Jo vanha aita

Aita-asian juuret ulottuvat pitkälle. Rivitaloyhtiö sai rakennusluvan vuonna 2003, ja siihen liittyvästä asemapiirustuksesta löytyy merkintä tonttien välisestä puuaidasta.

Sellaisen taloyhtiö myös rakensi yhdessä rivitalorakennuksen sekä autokatos- ja varastotilojen kanssa. Aidan toisella puolella sijaitsevat naapuritalot olivat tuolloin jo olemassa. Naapurit kertoivat olettaneensa, että aita on taloyhtiön tontin puolella, joten vastuu aidasta ja sen huollostakin kuuluu taloyhtiölle.

Vastuu muillekin

Noin 15 vuotta myöhemmin aidan huoltovelvollisuudesta tuli kuitenkin kiistaa. Asian selvittämään vaadittiin kiinteistö- ja mittaustoimen kartoitus, joka suoritettiin joulukuussa. Sen tulos oli, että aita oli rajalla piirustusten mukaisesti.

Silti huoltokuluja ei sälytetty vain taloyhtiön harteille. Rakennusvalvontaviranomainen totesi pitävänsä kohtuullisena, että naapurikiinteistöt osallistuvat osaltaan kunnossapitokustannuksiin.

Aikaa oli kulunut

Ratkaisussa osasyyksi luettiin kulunut aika: naapureiden katsottiin olleen tietoisia aidan rakentamisesta, sen olemassa olosta ja sijainnista. Lisäksi tonttien vuokrasopimuksissa on velvoite tontin aitaamisesta, joten naapureiden katsottiin hyötyneen aidan rakentamisesta.

Lautakunta katsoi myös, että aita soveltuu ympäristöön, täyttää muut ulkonäkövaatimukset, ei aiheuta tarpeetonta naapurihaittaa eikä ole muutenkaan säännösten tai määräysten vastainen.

Näin sanoo rakennusjärjestys

Aitaamisesta säädetään Rauman kaupungin rakennusjärjestyksessä.

Sen mukaan aidan tulee materiaaleiltaan, korkeudeltaan ja muulta ulkoasultaan soveltua ympäristöön.

Katua tai muuta yleistä aluetta vastassa oleva kiinteä aita on tehtävä kokonaan tontin tai rakennuspaikan puolelle.

Aidan, joka ei ole naapuritontin rajalla, tekee ja pitää kunnossa tontin tai rakennuspaikan haltija.

Tonttien välisen aidan tekemiseen ja kunnossapitämiseen ovat kummankin tontin tai rakennuspaikan haltijat velvolliset osallistumaan puoleksi kumpikin, jollei velvollisuuden muunlaiseen jakamiseen ole erityistä syytä.

Mikäli asiasta ei sovita, siitä päättää rakennusvalvontaviranomainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut