Taloyhtiön kannattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa

Luvanvaraisuuden avulla voidaan valvoa niitä turvallisuusalan tehtäviä, joissa hankittua tietoa ja taitoa voisi käyttää rikollisessa mielessä hyödykseen.

| Päivitetty

Taloyhtiön lukitukset ja muut turvasuojaustehtävät voi hankkia ensi vuoden alusta lähtien vain luvan saaneilta yrityksiltä.

Taloyhtiön kannattaakin nyt varmistaa poliisin ylläpitämästä rekisteristä, että palveluntarjoajalla on lain edellyttämä lupa. Rekisteri löytyy poliisin verkkosivuilta.

Turvasuojaustehtävät muuttuivat luvanvaraisiksi, kun laki yksityisistä turvallisuuspalveluista uudistui viime vuoden alussa.

Lakiuudistukseen liittyvä siirtymäkausi päättyy kuluvan vuoden lopussa, ja sen jälkeen muun muassa taloyhtiöiden on hankittava palvelunsa luvan saaneelta yritykseltä.

– Muutos koskee ansiotarkoituksessa tapahtuvaa ja toimeksiantoon perustuvaa turvasuojaustoimintaa, kuten esimerkiksi lukkojen asentamista ja sarjoittamista tai lukitusjärjestelmien ja murtohälytysjärjestelmien asentamista tai korjaamista, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki tiedotteessa.

Uudistuksen taustalla on asumisturvallisuuden parantaminen. Luvanvaraisuuden avulla voidaan valvoa niitä turvallisuusalan tehtäviä, joissa hankittua tietoa ja taitoa voisi käyttää rikollisessa mielessä hyödykseen.

Alalla toimivien yritysten tulee hakea turvallisuusalan elinkeinolupaa. Luvanvaraisuus koskee alalla jo olevia ja sinne tulevia yrityksiä. Yritys ei voi jatkaa lupaa edellyttävää toimintaa ennen kuin hakemus on hyväksytty.

Huoltoyhtiönkin tulee hoitaa lain edellyttämät lupa-asiat kuntoon

Taloyhtiöillä on edelleen mahdollisuus tehdä turvasuojaustehtäviä myös omin voimin tai teettää niitä esimerkiksi isännöitsijätoimistolla.

– Yhtiö voi edelleen tilata esimerkiksi huoltoyhtiöltä erilaisia lukitukseen liittyviä toimenpiteitä, kuten lukkojen korjausta ja asennusta sekä avainten ohjelmointia, mutta huoltoyhtiön tulee omalta osaltaan hoitaa lain edellyttämät lupa-asiat kuntoon ennen siirtymäkauden päättymistä, Terkki toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut