Tältä kauppakeskus näyttää – yrittäjät peräävät yhteistyötä Vanhan Rauman kanssa

Rauman tulevasta kauppakeskuksesta julkistettiin tiistai-iltana havainnevideo ja -kuvat. Kaupungin rakennustarkastaja Timo Heinilän mukaan havainnekuvat ovat "aika lailla" lopputuotteen näköisiä.

Rauman kaupungintalon valtuustosalissa keskusteltiin tiistai-iltana tulevan kauppakeskuksen vaikutuksista Vanhan Rauman maailmanperintökohteeseen.

Samalla, kuin ohimennen, näytettiin havainnevideo ja havainnekuvia tulevasta kauppakeskuksesta. Länsi-Suomi julkaisi havainnevideon tiistaina verkkosivuillaan.

Rauman kaupungin rakennustarkastaja Timo Heinilän mukaan havainnevideo kuvaa melko tarkasti lopputuotetta.

– Yleisilme ja ulkoasu ovat aika lailla sellaisia, mitä siitä tulee, Heinilä vahvistaa.

Kauppakeskus on hyväksytyn asemakaavan mukainen. Pientä hienosäätöä saattaa Heinilän mukaan tulla vielä rakennusvaiheessakin, mutta ei mitään radikaaleja muutoksia.

Sisäänkäyntiä muutettu

Tiistain keskustelutilaisuudessakin pohdittiin kauppakeskuksen suhdetta Vanhaan Raumaan. Heinilä kertoo, että esimerkiksi Valtakadun ja Nortamonkadun nurkkauksen sisäänkäyntiä on jo hieman muokattu nyt julkaistulla videolla verrattuna aiempiin suunnitelmiin.

– Siihen on tehty katos, sitä on hieman avarrettu ja käännetty paremmin kulmaa avautumaan Vanhaa Raumaa kohti, Heinilä toteaa.

Muutoin kauppakeskuksen Kanalin puoleinen sivu noudattelee kaavassakin mainittua ohjeistusta.

– Siinä on intensiivinen vuorovaikutus kadun kanssa. Katutasolla on tilaa useille ravintoloille ja terasseille. Kanalin puolella on myös useita sisäänkäyntejä, joista pääsee suoraan sisälle liikkeisiin, Heinilä avaa.

Museovirasto lausuu vielä

Viimeisimmät muutokset kauppakeskuksen ulkoasuun tehtiin marras–joulukuun vaihteessa. Rauman ympäristö- ja lupalautakunta käsitteli muutoksia kokouksessaan viime viikolla.

Muutokset annettiin myös tiedoksi lausunnonantajille eli ely-keskukselle, Museovirastolle, kaavoitukselle ja Vanhan Rauman erityiselimelle. Näistä Museovirasto aikoo vielä lausua uudestaan.

– Lausunnon pitäisi tulla näinä päivinä. Tavoitteena on, että rakennuslupa tulisi päätettäväksi ympäristö- ja lupalautakunnalle tammikuussa. Toki toimijalla on jo mahdollisuus aloittaa purkutöillä, Heinilä sanoo.

Kauppakeskuksen valmistumisvuodeksi on arvioitu 2021. Heinilä myönsi tiistain tilaisuudessa, että aikataulu saattaa osoittautua liian tiukaksi.

– Voi olla, että se valmistuu vasta 2022. Ehkä aikaisintaan jouluksi 2021, Heinilä sanoi valtuustosalissa.

Lisää maksavia asiakkaita

Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Antti Simula ei ota kantaa kauppakeskuksen ulkonäköön, mutta pitää kauppakeskusta lähtökohtaisesti hyvänä asiana.

– Rauman Yrittäjät suhtautuu myötämielisesti kauppakeskukseen. Tietysti toivomme, että Vanhan Rauman kauppiaat otetaan huomioon kauppakeskuksen toimintoja suunnitellessa, Simula sanoo.

Simula toivoo, että kauppakeskuksesta tulee kauppiaiden yhteistyössä "Rauman näköinen". Hän näkee, että kauppakeskuksen avulla voidaan saada maksavia asiakkaita koko Rauman keskusta-alueelle.

– Toivomme, että paitsi raumalaiset pysyvät Raumalla, myös ulkopaikkakuntalaiset löytävät tänne. Silloin saadaan pysymään Raumalla ne eurot, joita nyt ehkä käytetään muualla.

Huoli vetovoimasta

Raumalainen yrittäjä Riku Räsänen piti tiistai-illan tilaisuudessakin muutaman puheenvuoron.

Keskiviikkona hän kertoi Länsi-Suomelle pitävänsä kauppakeskusta lähtökohtaisesti hyvänä asiana. Huoliakin hänellä silti on.

– Kauppakeskus ei ole nyt raumalaisissa käsissä. Jos epäilykseni osoittautuu todeksi, ja tämä ulkopuolinen taho on jo myynyt liikkeitä ulkomaalaisille sijoittajille, niin kauppakeskus voi jäädä monotoniseksi. Ei sellaisia sijoittajia kiinnosta, miten kauppakeskuksella menee.

Sen takia Räsänen perää laajaa yhteistyötä kauppakeskuksen vetovoiman edistämiseksi.

– Tarvitaan aktiivista ja vetovoimaista ylläpitoa myös kauppakeskuksen puolelta. Huolettaa vain, miten nykyinen ostovoima riittää koko kaupunkialueen tarpeisiin, Räsänen sanoo.

Tietoa käyttöön

Kaupungin teknisen toimialan johtaja Tomi Suvanto virittelee jo yhteistyötä vetovoimaisuuden kehittämiseksi. Hänen mukaansa olisi hyvä idea hyödyntää maailmanperintövaikutuksia tutkineiden Olli-Paavo Koposen ja Anu Laurilan ideoita.

– Kaupunkikehityksen kannalta ei kannata heittää hukkaan sitä tietoa, mitä he ovat keränneet, Suvanto totesi.

Suvannon mukaan kannattaa yhdessä keskustella, miten kauppakeskus voi hyödyttää Vanhaa Raumaa.

Nettikommentointia kirvoittaneeseen kauppakeskuksen ulkonäköön Suvanto vastasi yksinkertaisesti.

– Keskustelua voisi jatkaa vaikka maailman tappiin asti, ja mielipiteitä saa tietenkin esittää. Rakennus on kaavaehtojen mukainen, Suvanto kuittasi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut