Talvi tulee, mutta puutiaiset pysyvät – tutkijat pyytävät havaintoja myös kylmänä vuodenaikana

Vaikka puutiaisten määrä ei ole samaa luokkaa kuin kesällä, kannattaa silmät pitää auki melkeinpä läpi vuoden. KUVA: arkisto

Syksy kääntyy vähitelleen talveksi, mutta puutiaiset eivät ole siirtyneet kokonaan talvehtimaan. Kosteus ja suhteellisen leudot säät pitävät punkkeja yhä liikkeellä.

– Kylmien kelien myötä puutiaiset vähenevät selvästi, mutta mikäli talvi on leuto, voi puutiaisia satunnaisesti esiintyä jopa talvikuukausina, sanoo Turun yliopiston genetiikan yliopistonlehtori Eero Vesterinen tiedotteessa.

Tutkijoita kiinnostaakin nyt erityisesti se, kuinka vilkkaasti ja kuinka laajalla alueella puutiaisia esiintyy kylmänä vuodenaikana. Siksi kansalaisilta toivotaan havaintoja myös syksyllä, talvella ja keväällä.

–  Jatkossa tulemme seuraamaan esiintyvyyden vaihtelua myös pitkällä aikavälillä, sanoo biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi tiedotteessa.

Kansalaisten puutiaishavaintoja on kerätty tänä vuonna Punkkilive-palveluun, ja havaintojen määrä on yllättänyt tutkijat positiivisesti. Havaintoja on kertynyt yli 72 000.

– Kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla voimme seurata puutiaisten esiintyvyyttä kaikkialla Suomessa. Pelkästään tutkijavoimin emme pystyisi keräämään näin kattavasti tietoa, Sääksjärvi kiittelee.

Puutiaishavaintoja on helppo ilmoittaa edelleen verkossa suoraan Punkkilive-palveluun.

Turun yliopisto on toteuttanut palvelun yhteistyössä lääkeyhtiö Pfizerin kanssa. Yhtiö valmistaa puutiaisaivokuumerokotetta.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Punkkilive-verkkopalvelu ylitti odotukset, havaintoja saattaa olla jo yli 40 000 – professori vinkkaa: tämä yllättävä asia kannattaa raumalaistenkin muistaa