Tappaako talvi taas? Katso lukijoiden kuvagalleria aikaisin tulleesta talvesta

Kurkiperhe jäi pakkasen vangiksi Eurtajoella. Muissa lukijoiden kuvissa talviaurinko panee parastaan ja eläimet osoittavat sopeutumiskykyään.

| Päivitetty

Aikaisin ja kertaheitolla Satakuntaan vyörynyt talvi jätti jälleen pulaan ainakin yhden kurkiperheen.

Kaksi emoa ja täysikasvuinen, mutta lentotaidoiltaan ilmeisen keskenkasvuinen poikanen ovat jääneet lumen ja tällä viikolla armottomiin lukemiin äityneen pakkasen vangiksi Eurajoella.

– Kurkiperhe käy selviämistaistelua, kertoo lintujen ahdingon havainnut luontoharrastaja Seppo Kivislahti.

"Historia toistaa itseään"

Kivislahti havaitsi vastaavan tilanteen myös kaksi vuotta sitten, jolloin kolmihenkinen kurkiperhe jäi lumen ja pakkasen keskelle Kuivalahdella. Tuolloinkaan linnut eivät ehtineet poikasen puutteellisen lentotaidon vuoksi ajoissa muuttomatkalle.

– Historia toistaa itseään. Luultavasti poikanen ei tässäkään tapauksessa ole kyennyt muutolle, ja vanhemmat ovat jääneet huolehtimaan siitä, Kivislahti arvioi.

Edellisvuonna kurkia yritettiin auttaa muun muassa energiapitoisella kauralla, jonka turvin perhe sinnitteli aina vuoden viimeiselle viikolle asti. Lopulta poikanen kuitenkin päätyi jonkin pedon saaliiksi ja emot lähtivät kohti etelää (LS 8.1.2022).

Saukkoja, pöllöjä ja merimaisemia

Vuodenajan voimakas vaihtuminen ei kuitenkaan tarjoa pelkkää pelkoa selviämisestä.

Länsi-Suomen LS Luonto -ryhmän kuvissa talviluonto näyttää myös kauniita puoliaan, pohjoisen luonnon sopeutumisihmeistä puhumattakaan.

Rauman seudulla talvehtii esimerkiksi hiiripöllöjä, ja ilmeisen vähällä vaivalla vuodenajan haasteista selviää myös saukko. Merelle muodostuva jääkansi sekä talviauringon kulta ovat monen kuvaajan lempiaiheita.

Katso talvinen kuvagalleria tämän jutun lopusta.

 LS Luonto -ryhmä löytyy Facebookista osoitteesta www.facebook.com/groups/LSLuonto

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut