Talvinopeusrajoitukset käyttöön ensi viikolla

Talvinopeusrajoitukset otetaan käyttöön Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa ensi viikolla keskiviikon ja torstain aikana.

Satakunnassa maanteiden nopeusrajoituksia lasketaan 362:lla ja Varsinais-Suomessa noin 504:llä kilometrillä. Näin halutaan vähentää onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi pimeällä kaksinkertaiseksi ja liukkaalla kelillä moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen.

Koko maassa nopeusrajoitus alenee 80 kilometriin tunnissa runsaalla 774 tiekilometrillä. Moottoriteiden sadan kilometrin alennettu talvinopeus koskee noin 87 tiekilometriä. Sään ja kelin mukaan muuttuvia rajoituksia on käytössä 76 tiekilometrillä.

Moottoriteillä korkein sallittu talvinopeus on 100 km/h ja pääosalla muita maanteitä 80 mk/h. Joillakin kahdeksankympin tieosuuksilla, joilla on runsaasti raskasta liikennettä nopesrajoitus alennetaan 70 kilometriin tunnissa.

Alennetut rajoitukset ovat voimassa kevääseen saakka, kunnes ajo-olojen parannuttua siirrytään jälleen kesänopeusrajoituksiin aikaisintaan viikolla 14.

Talviajan nopeusrajoitusten seurantatutkimuksen mukaan alennettu nopeusrajoitus on vähentänyt henkilövahinko-onnettomuuksia.