Talvirengaskausi lähestyy – muistatko nämä seikat renkaanvaihdosta?

Renkaanvaihdon voi jättää ammattilaiselle, jos omatoiminen vaihto epäilyttää. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Syksyn eteneminen kohti marraskuuta tarkoittaa autoilijoille yhden aikakauden vaihtumista, kun on jälleen aika vaihtaa auton kesärenkaat talvirenkaisiin.

Monelle autoilijalle renkaanvaihto on tuttua puuhaa ja vaihto tapahtuu jo rutiinilla. Muutama seikka kannattaa kuitenkin muistaa, jos työn tekee ammattilaisen sijaan itse.

Renkaanvaihto kannattaa tehdä tarkoin, sillä huolimattomasti vaihdetut renkaat voivat pahimmillaan aiheuttaa vahinkoa autolle.

– Esimerkiksi vararengastunkki ei ole oikea työkalu renkaanvaihtoon, se on tarkoitettu vain hätätilanteisiin. Jos autoa yrittää lisäksi nostaa vääristä paikoista, voi pahimmillaan aiheuttaa useiden satojen eurojen vahingot, kun helmapelti vaurioituu noston yhteydessä, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander sanoo.

Kunnon tunkin hankkiminen onkin avainasemassa renkaanvaihdossa. Ensiarvoisen tärkeää on myös perehtyä siihen, mistä kohtaa autoa neuvotaan käyttöohjekirjassa nostamaan.

Ennen renkaiden asentamista on tärkeää tutkia renkaat huolella. Talvirenkaan pääuran tulee olla vähintään kolme millimetriä. Vaativille talvikeleille urasyvyyden olisi kuitenkin olla lähemmäs kuutta millimetriä eikä kovin kuluneita renkaita kannata enää vaihtaa autoon. Renkaan tekninen käyttöikä on noin kuusi vuotta.

Vaihdon yhteydessä nastarenkaissa tulee myös tarkistaa nastojen määrä. Nastojen määrä samassa autossa olevissa renkaissa ei saa poiketa yli 25 prosenttia. Renkaiden tulisi olla keskenään samanikäisiä ja -tyyppisiä sekä kulutuspinnan tulisi olla renkaissa suunnilleen samanlainen. Nasta- ja kitkarenkaita ei saa käyttää sekaisin samassa ajoneuvossa.

Renkaiden kuntoa tulee seurata vaihdon jälkeen. Jälkikiristys on tärkeää tehdä renkaanvaihdon jälkeen, kun talvirenkailla on ajettu 50-100 kilometriä. Rengaspaineet tulee tarkistaa noin kerran kuukaudessa.

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita eli kitka- tai nastarenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos säätila sitä edellyttää. Renkaanvaihto onkin tärkeää tehdä ajoissa, jos esimerkiksi suunnittelee syyslomaa etelästä muualle Suomeen, sillä sääolosuhteet voivat vaihdella eri puolella maata rajustikin.