Talvisodan päättymisestä 80 vuotta – Raumalla laskettiin seppeleitä sankarihaudoille

Raumalla vietettiin perjantaina talvisodan päättymisen muistotilaisuutta Vanhan hautausmaan sankarihaudoilla. Sankarivainajien muistomerkille seppeleitä laskivat muun muassa Rauman kaupunki ja seurakunta. Kuva: Raisa Aho

Talvisodan päättymisestä tulee tänään perjantaina kuluneeksi 80 vuotta. Sodan päättymistä on kunnioitettu eri puolilla Suomea muun muassa laskemalla seppeleitä haudoille ja sytyttämällä kynttilöitä.

Raumalla talvisodan päättymisen muistotilaisuus ja seppeleen lasku alkoi Vanhalla hautausmaalla kello 17.00. Marssirivistö toi juhlallisesti Suomen lipun sankarihaudoille, minkä jälkeen seppeleen muistomerkille laskivat Rauman kaupunki, Rauman seurakunta, Rauman yhteisöt ja maanpuolustusjärjestöt sekä Rauman karjalaiset ry.

Tilaisuudessa muistopuheen pitänyt luutnantti Matti Pursiheimo arveli, että sodan oman perheen sotamuistot ovat tärkeitä myös sodan jälkeen syntyneille sukupolville. Itse Pursiheimo kunnioitti vanhempiensa muistoa kantamalla vyöllään isänsä suojeluskuntanauhaa ja äitinsä lottalakkia.

– Isäni oli talvisodan syttyessä perämiehenä kauppalaivastossa, mutta halusi rintamalle ja karkasi. Käry kävi Tukholman konsulaatissa, jossa sanottiin, että jos kaikki merimiehet karkaavat, Suomen huolto romahtaa. Isäni oli sitten perämiehenä koko talvi- ja jatkosodan.

Pursiheimon äiti toimi puolestaan ilmatorjuntalottona vanhassa vesitornissa. Tämä näki tornista ilmataistelun, eikä koskaan unohtanut näkemäänsä.

– Kylminä pilvettöminä talvipäivinä äitini sanoi usein, että nyt on juuri sellainen ilma, että pommikoneet voisivat tulla.