Tämä Islannin tulivuorenpurkauksesta tiedetään nyt

Marraskuun alkupuolelta asti merkkejä itsestään osoittanut tulivuoren purkaus alkoi Islannin lounaisosassa paikallista aikaa maanantaina illalla.

| Päivitetty

Marraskuun alkupuolelta asti merkkejä itsestään osoittanut tulivuoren purkaus alkoi Islannin lounaisosassa paikallista aikaa maanantaina illalla. Islannin ilmatieteen laitoksen mukaan sitä edelsi sarja pieniä maanjäristyksiä.

– Nyt odotamme, mitä luonnonvoimilla on varastossa, Islannin presidentti Gudni Johannesson kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Kyseessä on niin sanottu rakopurkaus, kertoo Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) geologi Paavo Nikkola.

– Maahan avautuu rakomainen purkausaukko, josta tulee suhteellisen rauhallisesti laavaa eli sulaa kiveä maan pinnalle ja muodostuu laajoja laavakenttiä, hän selittää.

Purkaus oli aluksi voimakas. Laavaa virtasi raosta maan pinnalle noin 100–200 kuutiometriä sekunnissa. Raon pituudeksi arvioitiin noin neljä kilometriä.

Vaikka purkaus alkoi voimakkaana, se alkoi laantua jo tuntien kuluttua. Tiistaina alkuiltapäivästä Islannin yleisradio RUV kertoi, että purkauksen voimakkuus oli jatkanut laskuaan ja purkautumisalueen aktiivinen osa oli kutistunut kolmannekseen.

– On vaikeaa sanoa mitään, kun luonto on kyseessä, mutta aamun perusteella vaikuttaa siltä, että olemme melko onnekkaita purkauksen sijainnin ja kehityksen kannalta. Toivomme tämän jatkuvan, infrastruktuurista vastaava ministeri Sigurdur Johannsson sanoi RUV:lle tiistaina päivällä.

Nikkolan mukaan kukaan ei tiedä kauanko purkaus kestää.

– Se voi olla parista päivästä kuukausiin.

Evakuointi aikaa sitten

Purkauspaikasta muutaman kilometrin päässä sijaitseva Grindavikin kaupunki evakuoitiin jo marraskuun alkupuolella purkausuhan vuoksi.

– Havaittiin, että Grindavikin kaupungin alle ja kaupungista pohjoiseen muodostui levymäinen magmasäiliö siihen kohtaan, missä tämä purkaus nyt on. Se oli niin voimakas tapahtuma, että Grindavikiin tuli valtavia maanvajoamia, Nikkola kertoo.

Tulivuoren purkauksen ennakoitiin tapahtuvan nopeasti, jopa päivien sisällä.

– Niin ei käynytkään. Näytti hetken jo siltä, että maanalainen magmasäiliö jähmettyi osin paikoilleen. Mutta näköjään syvemmältä syötettiin koko ajan uutta magmaa, ja nyt magma pääsi pinnalle, Nikkola sanoo.

Purkaus virtasi tiistaina kohti pohjoista eli pois päin Grindavikista, mutta purkaus voi Nikkolan mukaan yhä uhata tyhjillään olevaa rannikkokaupunkia.

– On mahdollista, että purkauskohta muuttuu hieman tai että jonkin verran laavaa alkaa virrata myös Grindavikin kaupunkiin. Vaikka tällä hetkellä näyttää, että purkauksen kohta oli onnekas ja laava virtaa pois päin kaupungista, on Grindavik silti vaarassa.

Grindavikin pormestari Fannar Jonasson kertoi tiistaina sanomalehti Morgunbladidille, että sillä hetkellä infrastruktuurille kaupungissa ei ollut välitöntä vaaraa.

Ei vaikutusta lentoliikenteeseen

Reykjanesin niemimaalla tapahtunut purkaus ei ollut vaikuttanut lentoliikenteeseen tiistaialkuiltaan mennessä.Vuonna 2010 Islannissa Eyjafjallajökull-jäätikön alla alkanut tulivuorenpurkaus aiheutti tuhkapilviä, jotka lamaannuttivat lentoliikennettä laajasti.

Nyt vastaavaa ei käy, ja syynä on purkaustapa. Vuoden 2010 purkaus tapahtui räjähdysmäisesti jäätikön alla.

– Siitä tuli paljon tuhkaa. Sula kivi jähmettyi hyvin hienojakoiseksi tuhkaksi heti purkausalueesta pois päästyään ja nousi korkealle ilmakehään. Nyt näin ei tapahdu, sillä rakopurkauksesta tulee vain laavaa ja vulkaanisia kaasuja, Nikkola kertoo.

Johanna Latvala, Elias Peltonen, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut