Tämä kohtalokkaasta koiranruuasta nyt tiedetään

Ruokavirasto ei odota uusia lemmikinruokien takaisinvetoja kaupoista.

Viime päivinä lemmikkejä sairastuttaneeksi epäiltyä perunahiutale-erää on käytetty vain Musti Groupin ja Alvar Petin lemmikinruoissa, kertoi Ruokavirasto STT:lle keskiviikkona.

Tämän vuoksi Ruokavirasto ei odota uusia lemmikinruokien takaisinvetoja – ainakaan tämänhetkisten tietojen valossa.

Rehujaoston päällikkö Hanna Laatio kertoi valmistajan ilmoittaneen, että epäiltyä perunahiutale-erää on käytetty vain kyseisten kahden yrityksen ruoissa, jotka on jo vedetty takaisin.

– Olennaista ei ole se, minkä merkkinen tuote on kysymyksessä, vaan sisältääkö se kyseistä epäilyksenalaisen raaka-aineen erää, Laatio sanoi.

Ruokavirasto tutkii ensin Musti Groupin lemmikkitarvikekaupoista pois vedettyjen SMAAK-ruokien näytteitä, jotka ovat jo saapuneet viraston laboratorioon Helsingin Viikissä.

Sen sijaan Alvar Petin keskiviikkona takaisin vetämästä koiranruokaerästä ei Laation mukaan ollut vielä iltapäivällä saatu näytteitä.

Alvar Pet sanoi, ettei se ole saanut asiakaspalautetta oman tuotteensa osalta, vaan veti tuotteen takaisin varotoimena.Musti Group lähettänyt näytteitä myös muualle

Ruokaviraston laboratorion lisäksi Musti Group on lähettänyt näytteitä kolmeen eri laboratorioon, jotta saadaan mahdollisimman laaja analyysi ja nopeammin tuloksia.

Musti Groupin talousjohtajan Toni Rannikon mukaan lemmikkien omistajat ovat kertoneet niiden kärsineen moniniveltulehduksesta, voimakkaasta kivusta, kuumeesta ja pahoinvoinnista. Oireiden voimakkuus on eri koirilla vaihdellut.

STT:llä on tiedossa yksi tapaus, jossa omistajan mukaan takaisinvedettävää ruokaa syönyt koira on voimakkaiden kipujen takia lopetettu eläinlääkärissä.

Lisäksi ainakin Helsingin Sanomat on uutisoinut saaneensa yhteydenottoja ihmisiltä, joiden huonokuntoinen koira on jouduttu lopettamaan syötyään kyseistä koiranruokaa.

– Tietääkseni yksi yhteydenotto on tähän mennessä koskenut eläinlääkärin lopettamaa lemmikkiä, Rannikko itse sanoo.

Varmuus oireiden aiheuttajasta voi kestää viikkoja

Musti Group kertoi keskiviikkona, että sairastumiset ovat voineet johtua kahdessa viljattomassa lemmikkiruokatuotteessa käytetyistä perunahiutaleista, tarkemmin ottaen hiutaleiden sisältämistä glykoalkaloideista. Hiutaleet ovat yhtiön mukaan peräisin Hollannista.

Tuotteet on varmuuden vuoksi vedetty myynnistä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Tiedotteessaan Musti Group pyysi "sydämestään anteeksi" lemmikinomistajilta.Ruokaviraston mukaan varmuus oireiden aiheuttajasta saadaan kuitenkin vasta ehkä viikkojen päästä.

– Kysehän on vasta Musti ja Mirrin epäilystä, eikä mitään ole vielä laboratoriotutkimuksin varmistettu. Voi yhä osoittautua, että ongelma on jokin muu raaka-aine tai raaka-aineiden yhdistelmä, Laatio sanoi.

Syynä perunan oma "tuholaismyrkky"?

Ruokavirasto kertoo verkkosivuillaan, että glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä tauteja ja tuholaisia vastaan.

Glykoalkaloideja on pääasiassa perunassa, erityisesti vihertyneissä perunoissa, perunan iduissa ja suhteellisen paljon myös varhaisperunoissa, Ruokavirasto kertoo.

Myös ihmisille ne voivat aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

Musti Groupilta kerrottiin, että glykoalkaloideja voi muodostua perunaan myös huonoissa varasto-olosuhteissa.

– Glykoalkaloideille ei EU:ssa ole rehurajoja. Tämän takia eurooppalaiset toimittajat eivät mittaa arvoja joka erästä, toimitusjohtaja David Rönnberg kertoi tiedotteessa.

– Jatkossa tulemme omalla tehtaallamme itse mittaamaan jokaisen erän glykoalkaloiditason, hän lupasi.

Anniina Korpela, Ayla Albayrak, STT

Myyntiin päätyi satoja säkkejä mahdollisesti saastunutta lemmikinruokaa

Lemmikkitarvikeketju Musti ja Mirri kertoi viikonloppuna vetäneensä takaisin eriä SMAAK Herkkä kala viljaton -nimisestä tuotteesta, jonka epäiltiin aiheuttaneen koirille vakavia oireita.

Myöhemmin myynnistä vedettiin pois myös SMAAK Viljaton kana -kissanruokaa.

Musti Groupin mukaan suurin osa tuotteista saatiin pysäytettyä varastoihin ja myymälöihin. Ennen poisvetoa myyntiin päätyi 1 400 säkkiä, joista valtaosa myytiin Suomessa. Osa myyntiin päätyneestä ruuasta on yhtiön mukaan mahdollisesti pilaantunutta.

Keskiviikkona myös Alvar Pet ilmoitti vetävänsä myynnistä erän koiranruokaa, johon on mahdollisesti käytetty samoja perunahiutaleita. Yritys kertoi asiasta verkkosivuillaan.

Takaisinveto koski ainoastaan kahden, kuuden ja kymmenen kilon pakkauksissa myytäviä Vakaa-tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on 9. lokakuuta 2024.

Alvar Petin mukaan se ei ole saanut asiakkailtaan palautetta oireista tuotteen osalta, vaan kyse oli varotoimenpiteestä. Perunahiutaletta kerrottiin olevan yrityksen koiranruoassa huomattavasti vähemmän verrattuna SMAAK-merkin tuotteisiin.

SMAAK Herkkä kala viljaton -koiranruokaa vedetään pois myynnistä kahden ja kymmenen kilon pakkauksissa, joiden parasta ennen -päiväykset ovat 12. huhtikuuta 2025 ja 13. huhtikuuta 2025.

Viikonloppuna myynnistä vedettiin jo pakkaukset, joiden päiväykset olivat 3. huhtikuuta 2025 ja 4. huhtikuuta 2025.

SMAAK Viljaton kana -kissanruokaa vedetään pois myynnistä puolentoista kilon ja seitsemän kilon pakkauksissa, joiden parasta ennen -päiväys on 19. huhtikuuta 2025.

Reklamaatio-ohjeet kyseisiä tuote-eriä ostaneille löytyvät Mustin ja Mirrin verkkosivuilta.

Anniina Korpela, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut