"Tämä on se eka piste" – Monelle Nuorten työpaja auttaa ponnistamaan takaisin notkahduksen jälkeen

Parikymppiset Veera Valavuo ja Jesse Saaristo tulivat Nuorten työpajalle eri syistä. Pajatoiminnalla on ollut heidän elämässään suuri merkitys. Nyt olisi tilaa suuntaansa etsiville raumalaisnuorille.

"Ei niin hyvä paikka." Tämän Veera Valavuo, 21, on kuullut usein kavereiltaan, kun hän puhunut Nuorten työpajasta. Valavuo ja Jesse Saaristo, 19, tekevätkin kaikkensa saadakseen elämänsä suuntaan etsivät nuoret hoksaamaan pajan tarjoamat mahdollisuudet.

Saariston ja Valavuon mielestä paja on ollut heille nimenomaan hyvä paikka.

– Kannattaa ajatella niin, että tämä on se eka piste, josta sitten lähdetään kasvattamaan työkokemusta, Valavuo tiivistää.– Huipulta pääsee aika harvoin aloittamaan työelämää, lisää Saaristo.

He tietävät, että työnantajat arvostavat työkokemusta, kaikenlaista. Pajan työosastoilla pääsee tutustumaan muun muassa metalli- ja puutöihin, kuljetukseen ja mediatyöhön.

Saaristo ja Valavuo kehuvat työpajaa paikaksi, missä jokainen nuori otetaan vastaan avosylin ja missä aidosti kuunnellaan. Kaikki saavat sanoa mielipiteensä ja kaikilla mielipiteillä on merkitystä.

– Ja ohjaajat osaavat lukea meitä niin hyvin, että jos jokin asia on mullin mallin, he kyllä huomaavat sen!

"Pääsis tienaamaan"

Jesse Saaristo hakeutui pari kuukautta Rauman kaupungin Nuorten työpajalla, koska hän ei tiennyt, mitä lähtisi tekemään.Talonrakentajaksi Winnovasta valmistunut nuorimies huomasi, että rakentaminen on sittenkin enemmän harrastus.

– Ei ole mun juttu.

Työpajalla hän työskentelee kuljetuksen ja kierrätyksen osastolla. Siellä nuoret hoitavat kaupungin sopimusajoja, kuten kuljetuksia kirjastojen välillä. Saaristosta tuntuu, että oma ala on löytynyt.

– Ammatti löytyy joko logistiikka- tai kiinteistöalalta. Olen hyvin toiveikas, että voisin päästä vaikka suoraan alan töihin. Pääsis vaan pian tienaamaan.

"Huikea fiilis"

Veera Valavuolla tulee lokakuussa vuosi täyteen Nuorten työpajalla. Painoalan ammattilainen koki elämässään notkahduksen, ja pajalta hän on saanut työkaluja rakentaa henkistä jaksamistaan.

Valavuolle pajalla on suuri merkitys, jopa niin suuri, että hän haaveilee työstä ohjaajana.– Minulla on aina ollut haave auttaa nuoria.

Juuri nyt vaihtoehtoja on kuitenkin muitakin. Päätökset tehdään aikanaan.

Veera Valavuo sanoo, että "fiilis on huikea". Eikä vain oman elämän selkiytymisen takia.

– Mä olen niin ylpeä meistä kaikista.

"Kaikki otetaan vastaan"

Anniina Väisänen katselee Jesse Saaristoa ja Veera Valavuota hymyillen.– Mahtavia nuoria!

Väisänen on yksi Nuorten työpajan yksilövalmentajista. Pajalla on yhteensä kymmenen työ- ja yksilövalmentajaa. Heidän tehtävänsä on auttaa ja tukea nuoria niin, että nämä pääsevät kiinni töihin tai opintoihin.

– Paikka on avoin kaikenlaisille nuorille, kaikki otetaan vastaan. Palvelemme nuoria yksilöllisesti ja haemme yhdessä ratkaisuja. Tavoite on oppia työelämän ja siinä sivussa myös oman elämän pelisääntöjä.

Onnistumisia tapahtuu paljon enemmän kuin epäonnistumisia. Väisänen ja yksilövalmentaja Hannu Tuominen arvioivat, että 85 prosenttia työpajalaisista sijoittuu koulu- tai työelämään.

Väisänen sanoo ilahtuvansa joka kerta, kun nuori tulee aamulla töihin pajalle.– Mutta kyllä joskus joudutaan soittelemaan perään.

Rekry koko ajan päällä

Nuoria pajalla on vuosittain noin 130, parhaimmillaan 200.

Koronan jälkimaininkeina nuoria on nyt paikalla nelisenkymmentä eli vähemmän kuin yleensä. Kaikkia sopimustöitä ei ole voitu tehdä etenkään palvelualalla.

Siksi esimerkiksi Cafe Perhekeskus ei ole auki. Myös uimahallin kahvion aukioloaikoja on jouduttu rajaamaan.– Uimahallin kahvio sitoo monta nuorta. Se on lisäksi pitkään auki ja myös viikonloppuisin, huomauttaa Hannu Tuominen.

Tilaa uusille tekijöille olisi ainakin parinkymmenen paikan verran.– Koko ajan yritetään rekrytä nuoria, toteaa Väisänen.

Monta tietä pajalle

Pajalle tullaan monesta eri syystä. Elämänhallinta voi olla kadoksissa tai nuori voi tulla pajalle esimerkiksi suorittamaan opintoihin kuuluvia perusnäyttöjä.

Useimmiten pajalle tullaan TE-keskuksen, Sataedun, Winnovan, etsivän nuorisotyön ja Rauman seudun TYP-palvelun eli työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun kautta. Valmentajat kiittävät sujuvaa verkostoyhteistyötä.

Pajan toimintaan voi mennä myös tutustumaan. Valmentajat auttavat tarvittaessa hoitamaan asiat virallista reittiä kuntoon niin, että nuori pääsee pajalle töihin.

– Tärkeintä on olla yhteydessä, Anniina Väisänen ja Hannu Tuominen sanovat.

Rauman nuorten työpaja, kenelle?

Rauman kaupungin yksikkö.

Tarkoitettu 15–29-vuotiaille raumalaisille nuorille, jotka ovat työttömiä työnhakijoita tai oppilaitosten työssäoppijoita.

Tarjoaa työttömille nuorille harjoittelu- ja työllistämistukipaikkoja. Työpajajakson aikana opitaan uusia taitoja ja saa työkokemusta pajan eri työosastoilla. Työkokeilun ajalta saa työmarkkinatukea ja työllistämistuesta palkkaa.

Pajajakson aikana saa myös tietoa työllistymis- ja koulutusmahdollisuuksista ja mm. opastusta omien jatkosuunnitelmien tekemiseen.

Elämän solmut saatava ensin auki

Nuorten työllistymisen suunta näyttää juuri nyt aika hyvältä, luonnehtii Satakunnan työ- ja elinkeinotoimiston työnhakijapalveluiden asiantuntija Jonna Pakman.

Kun alle 30-vuotiaita työttömiä oli Satakunnan alueella tammikuussa 2 600, oli luku heinäkuussa 200 pienempi.Raumalla kirjattiin tammikuussa 400 työtöntä nuorta. Nyt heitä on hieman alle 350.

Koronan alussa työttömyys näkyi nuorten kohdalla samoin kuin muissakin ikäluokissa ja työttömyys kasvoi nopeasti, Pakman kertoo.

– Alun shokkivaiheen jälkeen tilanne on kuitenkin muuttunut parempaan päin, ja alle 30-vuotiaiden työttömien määrä on jo alemmalla tasolla kuin vuonna 2019.

Työttömyys pitkittyy

Nuorten työttömien asiakkuuksissa korostuu alle 25-vuotiaiden ja ammattikouluttamattomien osuus, Jonna Pakman luonnehtii.

– Pitkäaikaisesti listoillamme olevilla on elämässään solmuja ja haasteita, jotka pitää selvittää ennen kuin voidaan ryhtyä miettimään työllistymistä tai koulutusta. Työttömyyden pitkittyminen on kuitenkin ongelma. Myös nuorten pitkäaikaistyöttömien asiakkaiden määrä on viime aikoina noussut.

Nuoria voi joskus olla haasteellista tavoittaa, Pakman kertoo. Jos puhelinsoitto, tekstiviesti ja velvoittava yhteydenottopyyntö kirjeellä eivät tavoita, etsivä nuorisotyö usein saa yhteyden nuoreen.

Huoli tyhjistä jaksoista

Jonna Pakmanin mukaan työnantajilta tulee välillä viestiä, että he haluavat palkata nuoria, joilla ei ole pitkiä tyhjiä jaksoja työhistoriassa tai opiskelussa.

– Luonnollisia syitä työmarkkinoilta poissaolon ajalle ovat perhevapaat, varusmiespalvelus tai työharjoittelut, Pakman listaa.

Hän kehottaakin työtä haettassa mainitsemaan kaikki lyhyetkin työsuhteet, sillä työnantajat kiinnittävät usein huomiota aktiivisuuteen.

Paja oiva tapa orientoitua

Jonna Pakman kannustaa nuoria kysymään ja sitä kautta löytämään vaihtoehtoja. Pelkästään TE-toimiston kautta on työelämä- ja uravalmennusta ja esimerkiksi henkilökohtaista työn hakemiseen opastavaa valmennusta.

Raumalla äskettäin usean tahon yhteistyönä avattu palvelu- ja neuvontapaikka Ohjaamo auttaa niin työ- ja opiskelu kuin vapaa-ajan harratuksen kysymyksissä.

Rauman kaupungin Nuorten työpajalla puolestaan työttömille nuorille on tarjolla harjoittelu- ja työllistämistukipaikkoja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut